Το σπίτι που έμενε στην Κεφαλονιά ο μεγάλος ζωγράφος Παρθένης!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 14:33

Το σπίτι που έμενε στην Κεφαλονιά ο μεγάλος ζωγράφος Παρθένης!

Μια από τις παλαιές οικίες της οικογένειας Βαλσαμάκη στην Πεσσάδα, η οποία σωζόταν μέχρι τους σεισμούς του 1953. Από το σπίτι αυτό ήταν η Ιουλία Βαλσαμάκη, την οποία παντρεύτηκε ο σπουδαίος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης το 1909. Ο Παρθένης παρέμεινε εκεί για αρκετό διάστημα και στο υπέρθυρο φιλοτέχνησε την τοιχογραφία της φωτογραφίας Νο 2 με την επιγραφή στα Ιταλικά «Άνοιξις, Νεότης του Χρόνου, Νεότης Ανοιξις της ζωής».

Νο 2

1 copy copy2 copy

Στο υπέρθυρο, επίσης, υπήρχε σκαλιστό σε πέτρα μονόγραμμα ή σύμπλεγμα με την χρονολογία 1601. Έργα του Παρθένη κατά την εδώ παραμονή του σύμφωνα με το άρθρο του Αντ. Τζουγανάτου στο περιοδικό «kefalonitis» ήταν τα: «Κεφαλλήνια», «Βουνό Κεφαλληνίας», «Κυπαρίσσια Κεφαλληνίας», «Πεσσάδες Κεφαλληνίας» ενώ ένα από τα μεγαλύτερα έργα του η «Αποκαθήλωση» σχεδιάστηκε στην Κεφαλονιά.

Ο χώρος αναπαλαιώνεται μαζί με υπάρχον κτίριο με πρωτοβουλία του προέδρου  του ΤΕΙ Ιονίων Νήσωνκ.  Ναπολέοντα Μαραβέγια  σε συνεργασία και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και του τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σκοπό την ίδρυση κέντρου καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Χαρτουλιάρη

Νο 1

1 copy copy

Οι φωτό 1 & 2 είναι από το βιβλίο "Προσεισμική Κεφαλονιά" Διονυσίας Πουλάκη-Κατεβάτη.




00 inkefalonia general ad 300X250