Ο παιδίατρος Ευάγγελος Ευαγγελάτος ενημερώνει για τις εποχικές αλλεργίες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 14:12

Ο παιδίατρος Ευάγγελος Ευαγγελάτος ενημερώνει για τις εποχικές αλλεργίες

Επειδή τώρα την άνοιξη ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των αλλεργιών για τα μικρά παιδιά απευθυνθήκαμε στον παιδίατρο Ευάγγελο Ευαγγελάτο συντονιστή διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου, ο οποίος μας ενημερώνει σχετικά. «Η άνοιξη είναι μία πολύ όμορφη εποχή του έτους, όμως είναι και η "εποχή της αλλεργίας". Η αλλεργία η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που τα λέμε αλλεργιογόνα όπως η γύρη, οι μυρωδιές, ουσίες και τρόφιμα που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της δερματικής επαφής.Πολλά φυτά ενοχοποιούνται για διάφορες αλλεργίες, με κυριότερη στην Κεφαλονιά την ελιά, το περδικάκι, το γρασίδι, το πεύκο, από τα λουλούδια το χρυσάνθεμο, από τα φρούτα η φράουλα και άλλα.

Η αλλεργία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών που έχουν και ιστορικό αλλεργίας από τους γονείς τους .

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας είναι η ρινική καταρροή, το φτερνίσματα, η φαγούρα στη μύτη, ο κνησμός, τα δάκρια στα μάτια, το μπούκωμα, ο βήχας και το δερματικό εξάνθημα.

Επειδή η αλλεργία, είναι μία κατάσταση που δεν έχει ριζική θεραπεία, η προσπάθεια γίνεται στο να προλαμβάνεται η εκδήλωσή της, με αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων που την προκαλούν και όταν εκδηλωθεί με φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα, όπως είναι τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα κορτικοστεροειδή.

Από την στιγμή που δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα παιδιά να παίξουν στη φύση, πρέπει τουλάχιστον να περιορίσουμε τις βόλτες τους νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα και όταν φυσάει.

Καλό είναι εδώ να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει και μέσα στο σπίτι να απαγορεύεται το κάπνισμα και να αποφεύγονται οι μοκέτες και τα χαλιά, διότι κατακρατούν σκόνη και είναι παράγοντες που επιβοηθούν και επιβαρύνουν την αλλεργία.

Όταν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της αλλεργίας οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα και να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους».

http://eevangelatos.blogspot.gr/

 




00 inkefalonia general ad 300X250