Παναγής Καππάτος: Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απόφασης 176/2023 του ΣτΕ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 17:44

Παναγής Καππάτος: Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απόφασης 176/2023 του ΣτΕ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Η απόφαση 176/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου ακίνητα, επιδρά καθοριστικά σε μια βασική οικονομική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Λόγω του νομολογιακού προηγουμένου που δημιουργεί, η απόφαση αφενός επηρεάζει αγοραπωλησίες, συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης, άδειες δόμησης και επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική ακύρωση διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί, όπως προεγκρίσεις δόμησης.

Επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο οι ανά την Ελλάδα Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) να ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση, αναμένοντας διευκρινίσεις. Επομένως προκύπτει η ανάγκη εναρμόνισης του τρόπου με τον οποίο η διοίκηση αντιμετωπίζει ομοειδείς περιπτώσεις.

Το πρόβλημα αναγνώρισης κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στη νησιωτική Ελλάδα. Ωστόσο αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, απαιτείται να εξασφαλιστεί κοινή αντιμετώπιση της δόμησης σε ακίνητα άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων από τις κατά τόπους ΥΔΟΜ, ώστε να υπάρχει ενιαία εφαρμογή του νόμου για κατασκευές και επενδύσεις σε όλη τη χώρα, χωρίς τον κίνδυνο αυτές να προσβληθούν στη δικαιοσύνη.

Για αυτό το λόγο και στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατέθεσα την Ερώτηση  (2664/ 10-3-2023) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα:

«Ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στην δόμηση εκτός σχεδίου λόγω των συνεπειών της απόφασης 176/2023 του ΣτΕ»

Με την Ερώτηση ζητώ από Υπουργείο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ή να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις ΥΔΟΜ, ώστε με σεβασμό στην απόφαση της Δικαιοσύνης να διασφαλίζεται η ομαλή συνέχεια ήδη προγραμματισμένων επενδύσεων και μιας εν γένει βασικής οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250