"Ο τρελοκεφαλονίτης σύμβουλος του Τσίπρα" - Το Political για το Νικόλα Φαραντούρη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 20:10

"Ο τρελοκεφαλονίτης σύμβουλος του Τσίπρα" - Το Political για το Νικόλα Φαραντούρη

Αφιέρωμα στο Νικόλα Φαραντούρη από την εφημερίδα POLTIICAL. 

Political: Νικόλας Φαραντούρης. Ο τρελοκεφαλονίτης σύμβουλος του Τσίπρα

Ο 47χρονος Καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος κατάπως δείχνουν όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην μονοεδρική Κεφαλονιάς & Ιθάκης, δεν είναι ένας "συμβατικός" πολιτικός. Ισως δεν είναι καν πολιτικός. Ένας αντισυστημικός κεφαλονίτης που μιλάει και γράφει με στίχους, με αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, την παγκοσμια λογοτεχνία και το θέατρο. Ενίοτε και με νότες! 

Η πρώτη (ευχάριστη) έκπληξη ήταν η εμπλοκή του με την πολιτική. Πρόκειται για έναν απ' τους καλύτερους δικηγόρους Ευρωπαϊκού δικαίου και δικαίου ενέργειας και έναν εξαιρετικά καταξιωμένο πανεπιστημιακό με διεθνή ακτινοβολία. Γεννηθείς το 1976, ο κεφαλονίτης Καθηγητής αποφοίτησε απ' τη Νομική Αθηνών το 1997 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Δίκαιο της ΕΕ. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε ηλικία 25 ετών και έκτοτε ξεκίνησε μια εντυπωσιακή καριέρα ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα συνεργαζόμενος με κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δικηγορικές εταιρίες όπως η Goldman Sachs και η Νorton Rose και διδάσκοντας στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. 

Η δεύτερη έκπληξη ήταν η επιλογή να διεκδικήσει την μονοεδρική Κεφαλονιάς & Ιθάκης, αφήνοντας τα "σαλόνια" του κέντρου ή του ψηφοδελτίου Επικρατείας και μάλιστα σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά 10% της ΝΔ... Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά και όλα τα προγνωστικά δείχνουν τον "τρελοκεφαλονίτη" καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη το φαβορί για τη μονοεδρική της πατρίδας του. 

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ λένε πως από το 2020 με την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του κόστους ζωής, η παρουσία του Καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη ως Συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα στα τηλεοπτικά πλατό, τα ραδιόφωνα και τον τύπο εντός και εκτός Ελλάδας, έδωσε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόβαλε ένα νέο τεχνοκρατικό και ταυτόχρονα πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που εξηγούσε σύνθετα προβλήματα με απλό τρόπο και πρότεινε λύσεις. "Ο κεφαλονίτης Καθηγητής ξέρει τα θέματα γιατί τα έχει χειριστεί" λένε οι δημοσιογράφοι που τον έχουν φιλοξενήσει. Για πάνω απο 20 χρόνια έχει διδάξει ως πανεπιστημιακός και έχει χειριστεί ως δικηγόρος σύνθετα θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, ανταγωνισμού, αγορών, περιβάλλοντος, μεταφορών και ενέργειας, ενώπιον διεθνών δικαστηρίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρημάτισε μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (UNCITRAL, IMO κ.α.), και για πάνω από μια 10ετία (2009-2019) Νομικός Σύμβουλος, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του ομίλου ΔΕΠΑ. Μία απ' τις μεγαλύτερες δικηγορικές επιτυχίες του ήταν η δικαστική νίκη στην υπόθεση $200 εκ. κατά της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου Botas που έδωσε ανάσα στην ελληνική αγορα μειώνοντας τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου από την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν. Το 2016-2019 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της EUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών-κολοσών στην Ευρώπη. 

Το κρασί, το πιάνο και η σύγκριση με τον Αντώνη Τρίτση ...

Σήμερα κινείται μεταξυ Κεφαλονιάς ... και του υπόλοιπου κόσμου. Είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διευθυντής του πρώτου και του πλέον δημοφιλούς διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ελλάδα αφιερωμένου στην Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας.

Όμως ο κεφαλονίτης Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έχει και άλλες πτυχές: Σύζυγος, πατέρας τριών παιδιών, οινοπαραγωγός των εκλεκτών κεφαλονίτικών κρασιών Ionian Trilogy Premium Wines, ιστιοπλόος, πιανίστας και ποιητής. Παίζει πιάνο σε μπαρ, τηλεοπτικά πλατό, και γενικώς όποτε βρει μπροστά του πλήκτρα και ξεσηκώνει με το Bella Ciao τη νεολαία. Έχει εκδόσει τρεις ποιητικές συλλογές: Λέκτρα Θερινά (Στοιχειάγρα 2009), Εν πτήσει – Πόλεις σε τέσσερις ηπείρους (Περισπωμένη 2013), Πράξις Γ΄ (Περισπωμένη 2019).

Όμως το ερώτημα παραμένει: Ένας τρελοκεφαλονίτης που θυμίζει τον Αντώνη Τρίτση και κινείται με την ίδια άνεση στην Οξφόρδη, την Νέα Υόρκη και τα καφενεία του χωριού, αρκεί για να αλλάξει την εικόνα της πολιτικής σήμερα;

farantoyris political1

farantoyris political2




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250