Ρύθμιση-ανάσα για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 12:11

Ρύθμιση-ανάσα για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο συνέδριο του Economist, επιβεβαιώθηκε το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ρύθμιση οφειλών προς εφορία, ταμεία, επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη για τα δάνεια και αλλαγές στο χαράτσι για τα ακίνητα.

Οι βασικές αποφάσεις προβλέπουν τα εξής:

  • διαδικασίες για την απομάκρυνση 14.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 - εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013
  • για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αποφασίστηκε απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ
  • διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα για το 2013, μειωμένου όμως κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει και μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας στα επίπεδα του 2005, κάτι που ζητούσε και η τρόικα. Οι μειώσεις, όμως, θα ισχύσουν στο γ΄ εξάμηνο του 2013 και έτσι ο Ενιαίος Φόρος θα υπολογιστεί στις «φουσκωμένες» τιμές ζώνης του 2013.

Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στον νόμο Κατσέλη.

  • Ρύθμιση-ανάσα για τους οφειλέτες

Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει δύο σοβαρές παρεμβάσεις. Θα προβλέπει πως δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Σήμερα, για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: αφενός τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, και αφετέρου να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές και να μη διατίθενται ανθρώπινοι πόροι για την ανεύρεση εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Όσοι χρωστούν ποσά έως 5.000 ευρώ θα έχουν απεριόριστες χαμηλές δόσεις, χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής.

Για χρέη από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, οι οφειλέτες θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 48 δόσεις, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη της καταβολής κάποιας μορφής εγγύησης.

Φόροι ακινήτων με εκπτώσεις

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις φόρων για όλους κατά 15% στο πρώην «ΕΕΤΗΔΕ», που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά «βαπτίζεται» σε ΕΦΑ. Αυτό σημαίνει 50-300 ευρώ λιγότερο «χαράτσι» ετησίως ανά ακίνητο. Επίσης, θα απαλλάσσονται εντελώς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας στα επίπεδα του 2005, κάτι που ζητούσε και η τρόικα.

zougla.gr