Matteo Renzi και Νικόλας Φαραντούρης μαζί στο συνέδριο του Economist στο Καβούρι

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 10:37

Matteo Renzi και Νικόλας Φαραντούρης μαζί στο συνέδριο του Economist στο Καβούρι

Ο Matteo Renzi, τέως Πρωθυπουργός της Ιταλίας τη θυελλώδη περίοδο 2014-2016, βρέθηκε για μερικές ώρες στην Ελλάδα χθες το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου, προσκεκλημένος στο συνέδριο του Economist με τίτλο “The Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean” στο Καβούρι. Τον τέως Πρωθυπουργό της Ιταλίας υποδέχθηκε εγκάρδια ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος ως γνωστόν τυγχάνει και στενός συνεργάτης και Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι ενθυμούνται τα δραματικά γεγονότα της περιόδου των μνημονίων ανακαλούν την στήριξη και τη θετική στάση του τέως κεντροαριστερού ηγέτη της Ιταλίας προς τον Έλληνα ομόλογό του τις δραματικές ώρες των διαπραγματεύσεων αλλά και κατόπιν. Την ίδια περίοδο εξάλλου έλαβαν χώρα σημαντικές ενεργειακές ανακατατάξεις όπως η ολοκλήρωση του Trans Adriatic Pipeline (TAP), οι διαπραγματεύσεις για σημαντικές Ιταλικές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και ο αγωγός EastMed, στις οποίες συμμετείχε τότε και ο Καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης με τη διπλή του ιδιότητα ως Προέδρου της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS και της ΔΕΠΑ.

Δεν είναι γνωστό τι συζητήθηκε μεταξύ Matteo Renzi και Νικόλα Φαραντούρη. Αν κρίνουμε όμως από τα χαμόγελα και την ιδιαίτερη οικειότητα μεταξύ των δύο ανδρών μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι η κεντροαριστερή συνάφεια δεν περιορίζεται στο αντιμνημονιακό μέτωπο εκείνης της περιόδου. Όπερ, επιβεβαιώνει και τα «καρφιά» Renzi για τις ενεργειακές επιλογές της καγκελαρίου Merkel κατά την παρέμβασή του στο χθεσινό συνέδριο.

PATN76511

Πηγή: ΒΗΜΑ