Βούλα Σολωμού - "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" : Οι ηλικιωμένοι μας βλέπουν σαν τα παιδιά τους (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 14:53

Βούλα Σολωμού - "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" :  Οι ηλικιωμένοι μας βλέπουν σαν τα παιδιά τους (COSMOS 96,5)

Η εργαζόμενη του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» Βούλα Σολωμού φιλοξενήθηκε  στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με πολλούς από αυτούς να είναι σε καθεστώς αβεβαιότητας αναφορικά με την εργασία τους μετά από την προκήρυξη στην οποία συμμετείχαν.

«Περίπου το 2000 το «Βοήθεια στο σπίτι» δόθηκε στους Δήμους πιλοτικά. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα είπε στους Δήμους δοκιμάστε το, μετά ενσωματώστε το στις υπηρεσίες σας με κρατικούς πόρους. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά οι εργαζόμενοι είναι με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου εδώ και 22 χρόνια. Δεν δόθηκε κάποια λύση, μέχρι που προτάθηκε ως μόνιμη λύση η συμμετοχή μας στην περιβόητη προκήρυξη 4Κ του 2020.

Το 2018 δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να συστήσουν  θέσεις στου Οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους τόσες όσες είναι και οι θέσεις των εργαζομένων στο Βοήθεια Στο Σπίτι. Αυτές όμως θα καλυφθούν από τους εργαζόμενους που θα πάρουν μέρος στην προκήρυξη. Εμείς όμως που εργαζόμαστε μέχρι και σήμερα θα είχαμε την επιπλέον μοριοδότηση λόγω της εμπειρίας. Έτσι έχει γίνει και στους πίνακες φαίνεται η ειδική εμπειρία, αλλά έρχεται το ΣτΕ – μετά την προσφυγή τριών ατόμων – να αποφασίσει ότι ακυρώνει εν μέρει την προκήρυξη ως προς το κομμάτι της εμπειρίας.

Υπήρχε μια παγίδα στην προκήρυξη. Οι θέσεις ήταν 2909 όσοι και οι εργαζόμενοι. Όμως χωρίστηκαν σε θέσεις με εμπειρία και σε θέσεις χωρίς εμπειρία. Όμως η προκήρυξη έλεγε ότι όσοι εργάζεστε θα μοριοδοτηθείτε με την ειδική εμπειρία στους πίνακες, ακόμα και στις θέσεις χωρίς εμπειρία. Έτσι ο ΑΣΕΠ έδωσε την ευκαιρία σε 80.000 υποψηφίους να κάνουν αίτηση. Και ερχόμαστε εμείς τώρα, με 20 χρόνια εμπειρία και ρωτάμε: Αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό και αδικία;». 

«Μετά από αυτή την απόφαση, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Μπορεί να καταρτιστούν νέοι πίνακες, στους οποίους μπορεί να μας έχουν αφαιρέσει την ειδική εμπειρία και τότε θα έχουμε σίγουρα να συναγωνιστούμε νέους ανθρώπους με άλλα κριτήρια. Η μόνη λύση είναι η νομοθετική ρύθμιση.

Έχουμε ενημερώσει τον βουλευτή, ουσιαστικά του διαβάσαμε την απόφαση του ΣτΕ και νομικά μας είπε ότι πρέπει να εκτελεστεί και ο ΑΣΕΠ θα εκδώσει νέους πίνακες. Επίσης έχουμε μιλήσει και με το Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο με το οποίο έχουμε επικοινωνία και το οποίο προσπαθεί να κανονίσει μια συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και ο ίδιος ακόμα δεν έχει δεχτεί. Περιμένει να έχει την απόφαση του ΣτΕ στα χέρια του.  Θα πρέπει να αυξηθούν και οι θέσεις του Βοήθεια στο Σπίτι, γιατί χρειαζόμαστε προσωπικό. Μακάρι να γίνει η πρόσληψη η δική μας και να προσληφθούν και άλλοι νέοι».

«Πηγαίνουμε σε όλη την Κεφαλονιά, ακόμα και για ένα καλημέρα στους ηλικιωμένους και σε όλους όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή μας έχουν ανάγκη. Μας λένε ότι είμαστε σαν τα παιδιά τους!».




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ