Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Δήμου Σάμης και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 18:25

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Δήμου Σάμης και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

 Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δήμος Σάμης προς την κατεύθυνση της προστασίας μας από την εκδήλωση μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, κατά την 33η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου μας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η εκπόνηση του εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Υδρολογική Έρευνα και Υδρομετεωρολογικοί Κίνδυνοι στην περιοχή της Κεφαλλονιάς». Στόχος είναι, μέσα από την συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των γεωδυναμικών, υδρομετεωρολογικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών, να προταθούν ταχείες τεχνικές παρέμβασης στις περιοχές που αναπτύχθηκαν καταστροφές, έτσι ώστε να μειωθεί η διακινδύνευση και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των υποδομών και των δικτύων σε μελλοντικά ακραία φαινόμενα τα οποία εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η έρευνα στην περιοχή θα περιλαμβάνει νέες μεθοδολογίες και θα χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα λογισμικά, κατάλληλα παραμετροποιημένα για τις ανάγκες της περιοχής. Δεδομένου μάλιστα ότι η περιοχή αποτελεί χώρο με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, θα προταθούν παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και θα συνάδουν απόλυτα με το περιβάλλον.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής:

  • Περιγραφή του υφιστάμενου φυσικογεωγραφικού, γεωπεριβαλλοντικού πλαισίου στις περιοχές εκδήλωσης των καταστροφικών φαινομένων στην Κεφαλλονιά.
  • ‌Περιγραφή των δεδομένων του κυκλώνα Ιανός στην Κεφαλλονιά. Συσχέτιση των υδρομετεωρολογικών φαινομένων. Δεδομένα παλαιότερων καταστροφών φαινομένων. Ιστορικό πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή και καταγραφή του χαρακτήρα και των ιδιαιτεροτήτων τους. Το υφιστάμενο γεωδυναμικό πλαίσιο και συσχέτιση εξωγενών και ενδογενών διεργασιών.
  • Ανάλυση – εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου σε παράκτιες οικιστικές περιοχές και λιμενικούς χώρους που υπέστησαν καταστροφές. Προτάσεις μείωσης διακινδύνευσης με βάση τα νέα δεδομένα.
  • Δημιουργία χωρικής βάσης δεδομένων για την καταγραφη και προτεραιοπποίηση έργων αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων κατά μήκος του οδικού δικτύου στην Κεφαλλονιά.
  • ‌Αξιολόγηση – έλεγχος λειτουργίας υφιστάμενων έργων αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων στη περιοχή Μύρτου. Προτάσεις βελτίωσης και αποκατάστασης των έργων των οποίων αστόχησαν. Προτάσεις για την πρόσβαση της παραλιακής ζώνης του Μύρτου. Ανάλυση – Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου σε οικιστικές περιοχές της Κεφαλλονιάς.
  • ‌Προτάσεις για τη μείωση πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στην Κεφαλλονιά

Η παρούσα προγραμματική σύμβαση ισχύει από την υπογραφή της από τα συμβαλλόμενα μέρη και λήγει μετά την παρέλευση δέκα (10) μηνών, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίησή της, ανέρχεται στο ποσό των εξήντα οκτώ χιλιάδων διακοσίων ευρώ (68.200,00 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250