Φαραντούρης στον COSMOS 96,5: “Η Κεφαλονιά δεν είναι για εμένα ευκαιριακή απασχόληση – Προτάθηκα από την οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχθηκα να είμαι υποψήφιος”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 13:30

Φαραντούρης στον COSMOS 96,5: “Η Κεφαλονιά δεν είναι για εμένα ευκαιριακή απασχόληση – Προτάθηκα από την οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχθηκα να είμαι υποψήφιος”

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα Νικόλαος Φαραντούρης,  ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην φερόμενη ως οριστική απόφαση της Κουμουνδούρου να είναι υποψήφιος βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά: «Απ ότι φαίνεται δεν βρισκόμαστε καν σε προεκλογική περίοδο. Άνοιξε αυτή η συζήτηση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που κάθε δεύτερο μήνα ανακοίνωνε και κάποιο προβεβλημένο στέλεχος  ως υποψήφιο του κόμματος του και ξαφνικά η συζήτηση αυτή της προεκλογικής περιόδου σταμάτησε από τον ίδιο. Υπό αυτή την έννοια υποψηφιότητες και προεκλογολογία είναι κάπως άκαιρα. Τα κόμματα έχουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, τα όργανα τους  και  όσον αφορά τα του οίκου μας ,είμαστε σίγουροι ότι το ψηφοδέλτιο της Κεφαλονιάς  θα είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό, ελπιδοφόρο, ενθουσιώδες και νικηφόρο ψηφοδέλτιο. Το αν θα είμαι εγώ και άλλοι αγαπημένοι φίλοι και φίλες στο ψηφοδέλτιο , είναι αρμοδιότητα των οργάνων του κόμματος και του Προέδρου. Υπήρξαν εσωτερικές διαδικασίες στην Κεφαλονιά, γράφτηκαν και στον τύπο, υπήρξαν προτάσεις μελών κλπ.

Στις φερόμενες «έριδες» στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον ίδιο: «Δεν θα κατέβαινα στην Κεφαλονιά εάν η ίδια η «οικογένεια» μου δεν με πρότεινε. Είχα την χαρά και την τιμή να προταθώ από φίλους των κατά τόπους οργανώσεων και απεδέχθην την πρόταση και την τιμή με πολύ ενθουσιασμό. Οψέποτε γίνουν εκλογές ,η Νομαρχιακή Επιτροπή θα αποφανθεί και  λαμβάνοντας υπ όψιν τα διάφορα κριτήρια που έχουν τεθεί στο συνέδριο του κόμματος , θα αποφασίσει η εκλογική κεντρική επιτροπή για το ψηφοδέλτιο. Η Κεφαλονιά για μένα δεν είναι ούτε οπορτουνιστική ,ούτε ευκαιριακή απασχόληση. Θεωρώ ύψιστη τιμή να έχω προταθεί από τους συντρόφους –σες των οργανώσεων των κατά τόπους μελών. Από κει και πέρα η δραστηριότητα μου στην Κεφαλονιά δεν ταυτίζεται με την προεκλογική περίοδο, ούτε με την θεσμική ιδιότητα μου ως συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως μέλους του κόμματος , γιατί έχω πολύπλευρη και πολυσχιδή δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια στην Κεφαλονιά».

Στις ιδιαιτερότητες της Κεφαλονιάς: « Η Κεφαλονιά έχει πολλά εκλεκτά κρασιά. Θεωρώ το κρασί, το τυρί, αλλά και προιόντα μεταποίησης την αιχμή του δόρατος της Κεφαλονίτικης εξωστρέφειας. Έχουμε πολλές ιδιαιτερότητες, μία χαρακτηριστική  είναι ότι δεν είμαστε ένα νησί τουριστικής ευκαιριακής σημαίας. Είμαστε ένα νησί με εγχώρια οικονομία όλο το χρόνο, με δραστηριότητα που δεν περιορίζεται στην θερινή περίοδο και αξίζει τον κόπο να βάλουμε τις βάσεις πλέον για την συνολική εξωστρέφεια του νησιού σε προιόντα και υπηρεσίες. Είμαι κατά της μονοκαλλιέργειας γενικώς».

Στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει και η τοπική κοινωνία: « Αποδείχθηκε ότι οι αγορές όχι μόνο δεν λειτουργούν τέλεια, αλλά αν τις αφήσεις και ασύδοτες θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα που θα τα υποστεί ο πιο ευάλωτος. Το πρόβλημα της ακρίβειας χτυπάει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας. Αν στην Κεφαλονιά λόγω τουριστικών ροών το πρόβλημα μετατίθεται για το χειμώνα, ήδη σε μεγάλα αστικά κέντρα η ενεργειακή φτώχεια πλανάται πάνω από τη χώρα. Για το υγροποιημένο φυσικό αέριο η γνώμη μου είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κρατάνε μικρά καλάθια( ανέφερε παραδείγματα) Το bras de fer που γίνεται αυτή την στιγμή στην Αμερική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα επηρεάσει την Ευρώπη. Πρέπει να γίνει δικαιότερη κατανομή των βαρών, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. (Επιχειρηματολόγησε κατά της Κυβέρνησης).  Η Κεφαλονιά είναι ένας τόπος πανέμορφος που έχει όμως και  τις ιδιαιτερότητες του και πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν όταν εγκαθιστούμε  ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορεί να έχει δυσανάλογη συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα στη χώρα και χωρίς ανταποδοτικότητα. Θεωρώ ότι είναι ήδη κορεσμένο το δίκτυο ενεργειακής ισχύος και μέχρι στιγμής σοβαρά ανταποδοτικά πράγματα δεν έχουμε δει. Θα πρέπει οτιδήποτε πλέον γίνεται στην Κεφαλονιά, να λαμβάνει υπ όψιν του την συνμπεριληπτικότητα, τοπικότητα και ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού. Το ότι δεν ελέγχονται οι επιχειρηματίες που εγκαθιστούν πάρκα είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Στις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά και η «απόσυρση» της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου: «Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου κόσμησε την Κεφαλονιά με την παρουσία της για πολλά χρόνια , τιμήθηκε από την Κεφαλονιά και τίμησε την Κεφαλονιά. Ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία εκπροσώπησε το νησί μας και μάλιστα αλλεπάλληλες φορές. Ήταν μια γυναίκα που συνδύασε την οικογένεια, το μεγάλωμα των παιδιών και την καταξιωμένη επαγγελματική δραστηριότητα μαζί με την πολιτική διαδρομή. Όλα αυτά ούτε τυχαία είναι, ούτε μπορούμε να τα προσπερνάμε εύκολα. Ένα έντιμος άνθρωπος, που τουλάχιστον εγώ όσα χρόνια την γνωρίζω, δε έχω να προσάψω τίποτα, απεναντίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι όσες φορές σήκωνε το τηλέφωνο για να ζητήσει κάτι για την Κεφαλονιά, το έκανε με πλήρη ανιδιοτέλεια. Και εμένα με είχε «ενοχλήσει» ζητώντας πράγματα για την Κεφαλονιά και Κεφαλονίτες που ούτε καν ήταν ψηφοφόροι της. Αυτό με είχε εντυπωσιάσει.  Ποιος θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της Κεφαλονιάς, θα πάρει χρόνο ,γιατί δεν έχουμε μπροστά μας άμεσα εκλογές. Έχουμε πανάξιους άνδρες και πανάξιες γυναίκες. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφοδέλτιο. Ας μη μιλήσουμε για πρόσωπα. Έχει σημασία σ αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο να μιλήσουμε για πολιτικές , εμείς θέλουμε μια κοινωνία χωρίς κραδασμούς, με ομοιογένεια. Να θέλεις να κάνεις καλύτερη κατανομή των βαρών και να αντιμετωπίσεις με δικαιότερο τρόπο την κοινωνία και αυτό αφορά και την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά είναι ένα ανατρεπτικό νησί , εγώ πιστεύω στην Κεφαλονιά, γιατί έχει αποδείξει ότι έχει αντανακλαστικά. Αφουγκράζεται τους καιρούς και μπορεί να κάνει μεγάλες και ουσιαστικές ανατροπές που θα οδηγήσουν την συμπεριφορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό πιστεύω για τον τόπο μου και εύχομαι ότι δεν θα διαψευστώ.

Στο τι λείπει αυτή τη στιγμή από την Κεφαλονιά: «Αυτό που κατά τη γνώμη μου λείπει είναι ένας στιβαρός συντονισμός Δράσεων .Αν αντιλαμβάνομαι κάπως το ρόλο του εκπροσώπου της Κεφαλονιάς είναι να γίνουν πράγματα συντονίζοντας και ετερόκλητες ομάδες, σε διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικό προσανατολισμό  και σε διαφορετικό επίπεδο, Αθήνα, Περιφέρεια, Βρυξέλλες, προγράμματα. Το πολίτη τον ενδιαφέρει να δει υποδομή. Τα συγκυριακά χρήματα στην Κεφαλονιά για φυσικές καταστροφές κλπ, είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν δίνουν πνοή και όραμα στον τόπο. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ένας καλός συντονισμός και διεκπεραίωση  όλων όσων θα μπορούσαν να γίνουν για την Κεφαλονιά και δεν γίνονται , ενώ υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες».




00 inkefalonia general ad 300X250