Απογραφή πληθυσμού 2021 σε Κεφαλονιά και Ιθάκη: Μειωθήκαμε ελαφρώς σε σχέση με το 2011 - Μείωση σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Ιθάκη - Μικρή αύξηση στον Δήμο Σάμης (Πίνακες)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 09:06

Απογραφή πληθυσμού 2021 σε Κεφαλονιά και Ιθάκη: Μειωθήκαμε ελαφρώς σε σχέση με το 2011 - Μείωση σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Ιθάκη - Μικρή αύξηση στον Δήμο Σάμης (Πίνακες)

Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021 δημοσιεύθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ και υπήρχε μεγάλη αγωνία να δούμε … πόσοι είμαστε τελικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Όπως αποδείχθηκε, στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Ιθάκης, ο πληθυσμός μειώθηκε ελαφρώς, σε σχέση με την απογραφή του 2011, ενώ υπάρχει μία μικρή αύξηση στον Δήμο Σάμης.

Γενικότερα, ο πληθυσμός της Κεφαλονιάς μειώθηκε σε ποσοστό (-2,4%) σε σχέση με το 2011 και πλέον στο νησί ζουν 39.924 κάτοικοι από τους οποίους οι 17.331 άνδρες και 17.593 γυναίκες.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στην Ιθάκη με -14% σε σχέση με το 2011.

Γιώργος Χαλαβαζής

Πιο αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να δείτε τις διαφορές στον πληθυσμό σε αριθμούς 

apograf1apograf2

Η απογραφή

Από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών προκύπτουν επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν:
• τον Μόνιμο Πληθυσμό, δηλαδή τους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
• τον Νόμιμο Πληθυσμό, δηλαδή τους δημότες κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος),
• τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και τα στοιχεία αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
• τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών,
• τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας,
• στοιχεία σχετικά με την εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση. Στο πλαίσιο του σκοπού των Γενικών Απογραφών 2021 εντάχθηκε και η κατάρτιση Στατιστικών Μητρώων Κτιρίων και Πληθυσμού, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό μεθοδολογικό πλαίσιο, στο οποίο προβλέπεται η διαβίβαση δημογραφικών στοιχείων απογραφής σε ετήσια βάση.

Επεξεργασία των στοιχείων

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 στις αρμοδιότητες των Απογραφέων ήταν η καταχώριση στην ασφαλή βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων των ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν, μέσω συνέντευξης, κατά τη Β΄ Φάση. Με τον τρόπο αυτό και την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, όλα τα στοιχεία της Απογραφής είχαν ενσωματωθεί στη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα (λίγες ημέρες) μετά το πέρας της συλλογής των στοιχείων και ήταν έτοιμα προς επεξεργασία.

Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο της Απογραφής είχε ενσωματωμένους αυτόματους ελέγχους στοχεύοντας στη διασφάλιση της συλλογής πληρέστερων και ορθότερων στοιχείων. Μία σημαντική καινοτομία της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 ήταν η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης των εργασιών. Η διαχείριση όλων των εργασιών έγινε ηλεκτρονικά. Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά ήταν δυνατόν σε πραγματικό χρόνο (real-time) κατά τη φάση συλλογής των στοιχείων, η παρακολούθηση της πορείας συλλογής τους, καθώς και ο έλεγχος της πληρότητας και ορθότητας των συλλεγόμενων στοιχείων, κατά επίπεδο αρμοδιότητας, με στόχο την αντιμετώπιση της μη απόκρισης, ή λανθασμένων απαντήσεων κ.λπ. Το γεγονός αυτό επέτρεψε τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση οποιουδήποτε θέματος ανέκυπτε. Μετά το πέρας της Απογραφής και προκειμένου να εξαχθούν τα προσωρινά αποτελέσματα στα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Απογραφής διενεργήθηκαν έλεγχοι ποιότητας και πληρότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία «καθαρισμού δεδομένων» έλεγχος για περιπτώσεις διπλοεγγραφών, εγγραφών ή μεταβλητών που λείπουν, όπως για παράδειγμα το φύλο, έλεγχος εντοπισμού των απογραφέντων ως προσωρινά φιλοξενούμενων ατόμων, κωδικογράφηση του γεωγραφικού κωδικού του τόπου μόνιμης διαμονής τους και μεταφορά τους στη μόνιμη κατοικία τους.
Επιπλέον, διενεργήθηκαν ποιοτικοί έλεγχοι όσον αφορά στην πλήρη κάλυψη του συνολικού πληθυσμού, με τη χρήση στοιχείων από διοικητικές πηγές. Τα δεδομένα από τις διοικητικές πηγές χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο ποιοτικού ελέγχου ή/και συμπλήρωσης των ελλειπουσών τιμών των κύριων δημογραφικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού, όπως τόπος μόνιμης κατοικίας, φύλο, ηλικία, εγγραφές που έλειπαν κ.λπ.

Η συλλογή μέσω της Απογραφής του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ των απογραφομένων χρησίμευσε ως «κλειδί» για τη διασύνδεση των στοιχείων της Απογραφής με τα στοιχεία διοικητικών μητρώων. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν σε πρώτο στάδιο διοικητικά στοιχεία από τη φορολογική αρχή της Χώρας (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ) και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κατά τον ποιοτικό έλεγχο των προσωρινών δεδομένων ελήφθησαν υπόψη και στοιχεία της Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού (ΦΚΠ), διοικητικά στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού, καθώς και της έρευνας εργατικού δυναμικού όσον αφορά μόνο στο σκέλος της μεταβολής της απασχόλησης των αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εξαγωγή των οριστικών αποτελεσμάτων είναι σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχοι (λογικοί και πληρότητας), καθώς και ποιοτικοί με τη χρησιμοποίηση στοιχείων πρόσθετων διοικητικών πηγών, όπως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) και του υπό δημιουργία Μητρώου Πολιτών.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250