Νέα παρέμβαση Καππάτου στη Βουλή - Η πολιτική νησιωτικότητας είναι εθνική υπόθεση (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 16:09

Νέα παρέμβαση Καππάτου στη Βουλή - Η πολιτική νησιωτικότητας είναι εθνική υπόθεση (video)

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουνίου η Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Oρεινών περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών  της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη με αντικείμενο τη νησιωτική πολιτική και τα εργαλεία εδαφικής συνοχής για τα νησιά.

Στη παρέμβασή του, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος αναφέρθηκε στο «εθνικό έργο» που επιτελεί η Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και την βαρύτητα που έχει επιδείξει στα ζητήματα που απασχολούν τη Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Ακόμη, ο κ. Καππάτος εξήρε τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σώζει ζωές στη θάλασσα και αποτελεί το εμπόδιο που μόνιμα αντιμετωπίζουν τα διάφορα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης».

Τέλος, επισήμανε την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019.

Συνολικά τη παρέμβαση του Βουλευτή Παναγή Καππάτου μπορείτε να την βρείτε παρακάτω: 

{https://www.youtube.com/watch?v=5yZ8lNhMe8E}

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ, κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι στην Επιτροπή και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο για την πατρίδα μας και τα νησιά μας, μέρος της ευθύνης, της ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων μας και μάλιστα απέναντι στις αναθεωρητική πολιτικές της Τουρκίας. Πολιτικές που αδίστακτα εργαλειοποιούν το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης και χρησιμοποιούν ανθρώπινες ζωές, ως πολιορκητικό κριό απέναντι στην Ελλάδα και την ασφάλεια των νησιών μας.

Το Λιμενικό Σώμα, σώζει ζωές στη θάλασσα και αποτελεί το εμπόδιο που μόνιμα αντιμετωπίζουν τα διάφορα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης. Χωρίς το Λιμενικό Σώμα, τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης, απλά θα δρούσαν ανεμπόδιστα και θα έβαζαν σε κίνδυνο ακόμα περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Είδαμε τι συνέβη το 2015, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είχε αυτή η ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων και τι προβλήματα δημιουργούσε για την κοινωνική συνοχή των νησιών μας. Η πλειονότητα των πολιτών και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουμε το έργο του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες.

Η αποτελεσματικότητα του Υπουργείου, έχει φέρει το αποτέλεσμα που αναφέρει και ο Υπουργός ο κ. Πλακιωτάκης. Οι μεταναστευτικές ροές, έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019. Στο θέμα της σημερινής συζήτησης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, θεωρώ ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει ένα σπουδαίο έργο το οποίο είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, η ελκυστικότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε νησιωτικής περιοχής, αποτελούν ταυτόχρονα μειονέκτημα όσον αφορά την εδαφική και την κοινωνική συνοχή. Μια συνεκτική νησιωτική πολιτική, μπορεί να μετατρέψει αυτή την ποικιλομορφία των νησιών μας σε προτέρημα, να αξιοποιήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιών και να αμβλύνει τις συνέπειες του εδαφικού κατακερματισμού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι γνωστά. Είναι ανάμεσα σε άλλα η δυσκολία επικοινωνίας με την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι η αδυναμία επίτευξης οικονομιών κλίμακας που αυξάνει το κόστος διαβίωσης, είναι η αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την περίπτωση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, για να εξηγήσω ότι κάθε νησιωτική περιοχή έχει διαφορετικές ανάγκες. Στην Κεφαλονιά, για παράδειγμα, η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο αστικά κέντρα Αργοστόλι και Ληξούρι γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης. Η Ιθάκη επικοινωνεί με την Κεφαλονιά μέσω της ανατολικής Κεφαλονιάς, που χωρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους από το πληθυσμιακό κέντρο στα νοτιοδυτικά. Δηλαδή, έχουμε ένα συνδυασμό νησιωτικότητας και ορεινότητας -ένα πολύ δύσκολο και ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο. Επιπλέον, έχουμε και την έντονη σεισμική δραστηριότητα που προκαλεί καταστροφές στις υποδομές. Εσχάτως, αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες από άλλες φυσικές καταστροφές. Αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, προκλήσεις ιδιαίτερα σύνθετες για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και των υποδομών.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν περιοχές με πλεονεκτήματα και άλλες που είναι απομονωμένες. Περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και άλλες με αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ακόμα και εντός Κεφαλονιάς, κάθε περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Απέναντι σε αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα, η νησιωτική Ελλάδα έχει πλέον το δικό της Υπουργείο. Αυτό οφείλω να πω ότι αποκόμισα, εδώ και τρία χρόνια, από τη συνεργασία μου με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οφείλω να πω ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει μετατραπεί σε ένα υπουργείο παραγωγικό, σε ένα μοχλό ανάπτυξης για τα νησιά, ένα εργαλείο εξειδικευμένο αναπτυξιακού σχεδιασμού για τη νησιωτική Ελλάδα και τον παράκτιο χώρο. Είναι η έμπρακτη ανταπόκριση της πολιτείας στο διαχρονικό αίτημα παρέμβασης για την άμβλυνση των συνεπειών του εδαφικού κατακερματισμού στη νησιωτική Ελλάδα. Όπως έχει πει και ο Γενικός κ. Κουτουλάκης, στην ουσία, μιλάμε για μια ειδική περιφερειακή πολιτική για τα νησιά.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να πω κάτι που θεωρώ ότι δεν αφορά μόνο την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά γενικότερα το νησιωτικό χώρο του Ιονίου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, διαχρονικά, εστίαζε την προσοχή του στο Αιγαίο. Τα τελευταία τρία χρόνια, το Ιόνιο συμμετέχει ισότιμα στη νησιωτική πολιτική και απολαμβάνει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις δημόσιες πολιτικές για τη νησιωτικότητα. Οφείλω να το αναφέρω αυτό και ευχαριστώ την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, γιατί πραγματικά έχει στηρίξει τα νησιά μας και είναι παρούσα, πολύ τακτικά, στα νησιά μας.

Επιτρέψτε μου ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ή σε εμβληματικές παρεμβάσεις για λιμενικές υποδομές. Θα αναφερθώ, όμως, σε ένα πρόβλημα καθημερινότητας που βρήκαμε μπροστά μας, το 2019. Χάρη στο Υπουργείο και βέβαια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι απαραίτητη, λύθηκε το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης της Ιθάκης -και στη βόρεια και στη νότια Ιθάκη. Το φετινό καλοκαίρι είναι το πρώτο, στη σύγχρονη ιστορία της Ιθάκης, που η ύδρευση δεν θα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καθημερινότητα των πολιτών. Τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι μόνο σπουδαίες αλλαγές για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά είναι μια απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση για τις τοπικές κοινωνίες μας, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν. Μετατρέπουν τα μειονεκτήματα σε προτερήματα.

Πρόσφατα, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των μικρών νησιών, αναδείχθηκε η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από την Κυβέρνηση και τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε ακόμα. Όμως, έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρεμβαίνει προς όφελος των νησιωτικών περιοχών, με διάφορους τρόπους:

Πρώτον, με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και εμβληματικές πρωτοβουλίες,  όπως το νομοσχέδιο για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο.

Δεύτερο, με την ουσιαστικότερη παρέμβαση για την εδαφική συνοχή που αφορά στη διαθεσιμότητα στην ακτοπλοΐα και τις θαλάσσιες μεταφορές. Εδώ έχουμε, για παράδειγμα, τις πολιτικές του Υπουργείου για τις άγονες γραμμές και την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Τρίτο, με τη δημιουργία νέων εργαλείων για τα νησιά, όπως το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ, το Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας οικονομίας και το Πρόγραμμα Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

Τέταρτο, με το σχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που ήδη αποδίδουν σημαντικές παρεμβάσεις.

Κλείνω λέγοντας ότι τα προβλήματα των νησιών μας -και γενικά της ελληνικής επαρχίας- δεν έχουν «χρώματα» και ότι, σε όλη αυτήν την αίθουσα, έχουμε όλοι κοινές ανησυχίες.

Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την πολιτική και υπηρεσιακή Ηγεσία του Υπουργείου. Τους ευχαριστώ θερμά, γιατί περάσαμε δύσκολα χρόνια -με φυσικές καταστροφές, με πανδημία, μεγάλες ζημιές σε υποδομές και διάφορα προβλήματα που προέκυψαν. Ήταν και είναι δίπλα μας και αυτό τους τιμά.

Σας ευχαριστώ.




00 inkefalonia general ad 300X250