Ποιες παραλίες προτιμούν για τα αυγά τους οι χελώνες; Τι πρέπει να προσέχουν οι τουρίστες; – Ο εκπρόσωπος της Wild Life Sense στον Cosmos 96,5

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 19:41

Ποιες παραλίες προτιμούν για τα αυγά τους οι χελώνες; Τι πρέπει να προσέχουν οι τουρίστες; – Ο εκπρόσωπος της Wild Life Sense στον Cosmos 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος της Wild life Sense στην Κεφαλονιά Νίκος Βαλλιάνος, ο οποίος αναφέρθηκε:

 

Στα 124 αυγά θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα που εντοπίστηκαν στον Πλατύ Γιαλό: « Είναι ένας μεγάλος αριθμός αυγών , όμως δεν είναι και τόσο σπάνιο. Στην Κεφαλονιά έχουμε κατά μέσο όρο  90 αυγά ανά φωλιά, ο μικρότερος αριθμός είναι 30 και έχουμε βρει μέχρι και 170 αυγά σε μια φωλιά, που είναι αρκετά σπάνιο. Συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 90,100,110».

Στην προφύλαξη των αυγών και των μικρών που εκκολάπτονται: « Προσπαθούμε να μην τα μεταφέρουμε αν αυτό γίνεται και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να το διορθώσουμε. Μπορεί να μεταφερθούν κάποιες ξαπλώστρες, η κάποιο φιλέ βόλεϊ, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι τόσο δύσκολο το σημείο τόσο για την εκκόλαψη, όσο και για όταν θα βγουν  τα χελωνάκια, που είναι καλύτερα να μεταφερθεί η φωλιά. Η φωτορύπανση δυστυχώς είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας , μπορεί να βγουν τα χελωνάκια μετά από 50-55 μέρες , να είναι υγιή και αντί να πάνε στη θάλασσα, να μείνουν για πολλές ώρες πάνω στην παραλία μέχρι το πρωί και να τα κάψει ο ήλιος. Τα χελωνάκια προσπαθούν να πάνε στον πιο φωτεινό ορίζοντα και πολλές φορές δυστυχώς αυτό δεν είναι προς τη θάλασσα».

Στις παραλίες που συχνάζουν οι χελώνες για την ωοτοκία τους: «Οι πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Κεφαλονιά είναι η Μούντα, υπάρχουν φωλιές στη Σκάλα, στο Λουρδά, στην Άβυθο υπάρχει σημαντικός αριθμός, η Μεγάλη Άμμος στις Μηνιές φιλοξενεί αρκετές φωλιές και στον Μέγα Λάκκο στο Ληξούρι. Όμως όπου υπάρχει άμμος εφόσον είναι και κατάλληλες οι συνθήκες, μπορούν να βγουν οι χελώνες και να κάνουν τα αυγά τους. Αυτό που τις αποτρέπει , είναι οι παρενοχλήσεις που υπάρχουν. Οι χελώνες αποφεύγουν τις πολυσύχναστες και με μεγάλη φωτορύπανση παραλίες.

Στην περίοδο  ωοτοκίας της χελώνας: « Οι πρώτες φωλιές γίνονται συνήθως τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου και μετά από 50 με 55 μέρες ανάλογα με την παραλία, τέλη Ιουλίου βγαίνουν τα χελωνάκια. Στον Μέγα Λάκκο που έχει σκούρα άμμο, κόκκινη, τα χελωνάκια βγαίνουν κατά μέσο όρο  στις 49 μέρες, ενώ στον Λουρδά που έχει πιο ανοιχτόχρωμη άμμο, βγαίνουν κατά μέσο όρο στις 58 μέρες».

Στη δράση των εθελοντών της Wild life Sense: « Η φωλιά στον Πλατύ Γιαλό, όπως και οι περισσότερες φωλιές, βρίσκονται από τους εθελοντές  το πρωί. Περπατάμε όλες τις παραλίες που επιτηρούμε κάθε μέρα γι αυτό και χρειαζόμαστε να έχουμε μεγάλη ομάδα. Οι εθελοντές ξεκινούν από τις 5,30 το πρωί για να τις εντοπίσουν και να τις οριοθετήσουν».

Στις χελώνες που εμφανίζονται στο λιμάνι του Αργοστολίου και στον Κούταβο: « Υπάρχουν αρκετές χελώνες σ αυτά τα δύο σημεία , εμείς βάζουμε ταμπελάκια στα πτερύγια τους και ένα μικροτσίπ, ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί η χελώνα αν την ξαναδούμε κάπου. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει με τον φορέα διαχείρισης και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, και ελπίζουμε φέτος ότι θα τοποθετηθούν 10 δορυφορικοί πομποί, για να δούμε αυτές οι χελώνες που πηγαίνουν όταν φεύγουν από την Κεφαλονιά, αλλά και που συχνάζουν  στον όρμο του Αργοστολίου η στις παραλίες ωοτοκίας. Υπάρχει μία χελώνα η οποία συχνάζει σχεδόν καθημερινά κοντά στις ψαρόβαρκες , η Βαρβάρα, η οποία ξέρουμε ότι κάνει φωλιές στη Ζάκυνθο , γιατί την βλέπουν εκεί οι εθελοντές του Αρχέλων. Έρχεται στην Κεφαλονιά τον Απρίλη και τον Μάη και μετά φεύγει, πάει να κάνει φωλιές  και τον Αύγουστο την ξαναβλέπουμε στην Κεφαλονιά».

Στο πως φτιάχνει η χελώνα την φωλιά της και τι πρέπει να προσέχουν οι επισκέπτες των παραλιών: « Η χελώνα όταν βγαίνει από τη θάλασσα , ψάχνει να βρει ένα κατάλληλο σημείο όπου θα εκκολαφτούν τα αυγά της με επιτυχία. ‘Όταν σκάψει και αφήσει τα αυγά της, καλύπτει τη φωλιά με  άμμο και την πατάει και λίγο για να είναι σταθερή και μετά πετάει άμμο προς τα πίσω. Μπορεί να βλέπουμε ένα ίχνος να βγαίνει από τη θάλασσα, μετά μια περιοχή που να είναι αρκετά ανακατεμένη η άμμος και στο τέλος υπάρχει ένας κύκλος γύρω από τη φωλιά, απ όπου φεύγει στο τέλος.  Κάτι που συμβαίνει αρκετές φορές είναι κάποιοι να  βάζουν καλάμια σ αυτόν τον κύκλο στο τέλος, όμως δεν κάνει να πειράζουμε το ίχνος , γιατί στην πραγματικότητα τα αυγά βρίσκονται αλλού και μπορεί να κάνουμε ζημιά προσπαθώντας να βοηθήσουμε. Καλό είναι άμα δούμε ίχνη να τα αφήνουμε όπως είναι, θα περάσουν οι εθελοντές και θα το φροντίσουν. Εάν είναι σε κάποια παραλία που δεν την παρακολουθούμε καθημερινά, μπορούν να επικοινωνήσουν με την  Wilde life Sense, η το λιμενικό. Όλοι θέλουμε  επίσης να βγάλουμε  μία selfie  με τα χελωνάκια, καλό είναι όμως να κρατάμε μία μεγάλη απόσταση και να μην είμαστε μέσα στη θάλασσα κοντά τους και επάνω στην παραλία μπορούμε να σταθούμε πίσω από τη φωλιά, μακριά από τη θάλασσα και να τα παρακολουθήσουμε με ασφάλεια από κει. Τα χελωνάκια προσπαθούν να βρουν  την θάλασσα και να κινηθούν με ασφάλεια προς τα κει. Αν βγουν την ημέρα, καλό θα είναι να μας πάρει κάποιος τηλέφωνο, γιατί κανονικά πρέπει να βγαίνουν το βράδυ. Βγαίνουν την μέρα, όπου υπάρχει δυνατή μουσική που μπορεί να τα ξυπνήσει , η ποδοπατήματα κοντά στις φωλιές, ενώ δεν είναι η κατάλληλη ώρα να βγούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ειδικά στην Κεφαλονιά που οι χελώνες είναι  χαρακτηριστικό του τόπου μας  πως θα κινηθούμε και να μην επιφέρουμε κάποια ζημιά.».  

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250