Ιδρύεται σχολή Τυροκομίας στην Κεφαλονιά - Όλα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 08:28

Ιδρύεται σχολή Τυροκομίας στην Κεφαλονιά - Όλα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Σπυριδούλα Αναλυτή,  και Χρήστο Λαμπράκη, φιλοξενήθηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής , ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση Σχολής Τυροκομίας στην Κεφαλονιά.

Σχετικά ανέφερε:

«Η εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ σπουδαίο να γίνεται, διότι λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας φθίνει, ότι πάμε μόνο στον τουρισμό κλπ, αλλά αν δεν έχεις σοβαρό πρόγραμμα και στόχευση , να έχεις πιστοποιημένους τεχνίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να μπορέσεις να προωθήσεις και την νέα τεχνολογία για να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης του, δεν κάνεις  τίποτα. Το πρόγραμμα μας στην Περιφέρεια είναι και στην εκπαίδευση, έχουμε ένα υπέροχο τμήμα το Επιστήμης και Τεχνολογίας  Τροφίμων στο Ιόνιο  Πανεπιστήμιο  με έδρα το Αργοστόλι, ήδη έχω ζητήσει τη δημιουργία ΕΠΑΛ  πρωτογενούς παραγωγής σε όλα τα νησιά, και την δημιουργία των Δημόσιων ΙΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας. Ήδη μου εγκρίθηκε με απόφαση του Γ. Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το Δημόσιο ΙΕΚ Τυροκομίας –Γαλακτοκομίας  στην Κεφαλονιά και είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Θα επιχειρήσουμε να το εγκαταστήσουμε σε δύο αίθουσες του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Πρακτική Γεωργική Σχολή Βαλλιάνου, για να στηρίξουμε και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πάντα σε συνεργασία με την διεύθυνση των Δημοσίων ΙΕΚ που θα είναι υπεύθυνη για την όλη διαχείριση. Το τμήμα θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο όπως όλα τα δημόσια ΙΕΚ , είναι ήδη στο μηχανογραφικό του Υπουργείου και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Θα λειτουργήσει με 20 σπουδαστές, η εκπαίδευση είναι 2 χρόνια και μετά ακολουθεί η επαγγελματική κατοχύρωση , με την πιστοποίηση κλπ.

Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και αγωνιζόμαστε να κάνουμε την εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα ουσιαστική. Είδη ενημέρωσα τον Πρόεδρο των τυροκόμων, την επόμενη εβδομάδα θα έχω συνάντηση μαζί τους , για να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτό το τμήμα που δημιουργείται, γιατί είναι και προσωπικό τους συμφέρον. Θέλουμε να μετέχουν και παιδιά από την Κεφαλονιά για να ενισχύσουμε την συνέχεια της τυροκομίας που είναι τόσο σπουδαία . Η τέχνη του τυροκόμου στην Κεφαλονιά είναι παραδοσιακή και πολύ παλιά, ήδη εξάγουμε τυροκόμους τεχνίτες και αυτούς θα ζητήσω και για την εκπαίδευση των νέων παιδιών στη Σχολή Τυροκομίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή  μία σχολή στα Γιάννενα και μία στη Χαλκιδική. Μπορούν να μπουν στη σχολή από όλη την Ελλάδα, δεν είναι όπως στο Πανεπιστήμιο που μπαίνουν όσοι συμπληρώσουν τη βάση, αλλά γενικά 20 άτομα. Ο σχεδιασμός μας στην Περιφέρεια είναι να κάνουμε και άλλες σχολές Δημόσιων ΙΕΚ, όπως στην Κέρκυρα Σχολή Ελαιοκομίας, στη Λευκάδα θα δούμε τις προϋποθέσεις για τεχνίτες  ιχθυοκαλλιεργειών και στη Ζάκυνθο αμπελουργίας και οινοποιίας. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθω σε επαφή με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας του Νομού μας, για την δημιουργία ενός ΕΠΑΛ  πρωτογενούς παραγωγής στο Αργοστόλι, για να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το όλο θέμα της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε επίσης στον  Aleurocanthus spiniferus που πλήττει τα εσπεριδοειδή στη Κέρκυρα  : « Στην Κέρκυρα υπάρχει ένα βακτήριο που τρώει τα εσπεριδοειδή. Έχει παρουσιαστεί από το 2016  , λέγεται  Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης, έχει διαλύσει όλα τα εσπεριδοειδή, κατά ένα παράξενο τρόπο δεν επηρεάζει το κουμ κουάτ , ζήτησα από το Υπουργείο να  με βοηθήσει σ αυτό το θέμα, ανταποκρίθηκε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με ένα πρόγραμμα καταπολέμησης το οποίο χρηματοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 με 228 χιλιάδες ευρώ και ήμασταν χθές εδώ στην Κέρκυρα». 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.  




00 inkefalonia general ad 300X250