Όμικρον 5: Επιβεβαιωμένο κρούσμα και στη χώρα μας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 17:20

Όμικρον 5: Επιβεβαιωμένο κρούσμα και στη χώρα μας

Το δείγμα προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον 5 στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα έγινε ανάλυση σε 462 δείγματα ασθενών με COVID-19. Εξ αυτών, 438 αφορούσαν το στέλεχος Ομικρον 2, ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.5 (Ομικρον 5). «Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση», αναφέρεται στην έκθεση του δικτύου.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο – Φεβρουάριο στη Νότιο Αφρική, όπου πλέον έχει επικρατήσει. Θεωρείται πολύ μεταδοτική, πιθανόν επειδή μπορεί να διαφύγει της ανοσολογικής προστασίας που προκαλεί προηγούμενη νόσηση ή ο εμβολιασμός, ειδικά εάν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες in vitro, ότι η Ομικρον 5 –όπως και η Ομικρον 4 η οποία ακόμα δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας– μπορεί να ξεφύγει από την ανοσία που έχει προκληθεί από νόσηση με την παραλλαγή Ομικρον 1. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχουν αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Ομικρον 5, συγκριτικά με τις Ομικρον 1 και 2. Το ECDC στην έκθεσή του, με ημερομηνία 13 Μαΐου 2022, ανέφερε ότι η παρουσία των παραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5 μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση των περιστατικών COVID-19 το επόμενο διάστημα στην Ε.Ε., όπου και αναμένεται να κυριαρχήσουν έναντι των άλλων στελεχών. Αν και δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρή νόσηση, μια αύξηση των περιστατικών ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.928 νέα κρούσματα και 23 θανάτους ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 160 ασθενείς, ενώ έγιναν 100 νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας.

kathimerini.gr