NE ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Οι τριτοκοσμικές εικόνες στην Παλλοστή δεν κρύβονται με επικοινωνιακές φιέστες, κ. Κράτσα"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 08:18

NE ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Οι τριτοκοσμικές εικόνες στην Παλλοστή δεν κρύβονται με επικοινωνιακές φιέστες, κ. Κράτσα"

Φιέστα εντυπώσεων στήθηκε χτες βράδυ στο Αργοστόλι, από την περιφερειάρχη κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, που ζητούσε να καλυφθεί δημοσιογραφικά η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και επέκταση ΧΥΤΥ-ΟΕΔΑ Κεφαλονιάς».

Πέρασαν ήδη δυο χρόνια όταν εντελώς ξαφνικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε την ΕΔΑΚΙ και ίδρυσε το νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), που όπως διατυμπάνιζαν θα εξασφάλιζε μια πιο σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων.

Διέλυσαν μια καθ’ όλα επιτυχημένη επιχείρηση που φρόντιζε υποδειγματικά για την συγκομιδή κι επεξεργασία των σκουπιδιών, κατατάσσοντας τα νησιά μας στα πιο καθαρά της χώρας.

Άρπαξαν από τα χέρια του Δήμου Αργοστολίου και της ΕΔΑΚΙ ΟΤΑ τον διαγωνισμό ενός εργοστασίου με προϋπολογισμό 7.170.819,32 ευρώ και τον αύξησαν κατά 332% στα 23.803.486,40 ευρώ, αδιαφορώντας για τις υπερβολικές χρεώσεις που επωμίζονται μέσα από τα δημοτικά τέλη οι κάτοικοι των νησιών μας, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας.

Αυτό όμως που συμβαίνει εδώ και δυο χρόνια στον ΧΥΤΥ στην Παλλοστή είναι ένα άθλιο και προμελετημένο έγκλημα στις πλάτες της κοινωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες αφού τα σκουπίδια παραμένουν σε τεράστιους σωρούς άθαφτα, η εκδήλωση της επόμενης φωτιάς σε αυτά είναι θέμα χρόνου κι η μόλυνση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή απειλεί την υγεία και την ποιότητα της ζωή μας.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, μέσα σε αυτό το διάστημα οι πολίτες των νησιών μας είδαν αύξηση των δημοτικών τελών για την διαχείριση των απορριμμάτων πάνω από 50% κι αυτό που εισπράττουν είναι η κοροϊδία από την περιφερειάρχη και την κυβέρνηση.

Υπογράφτηκε χτες με τυμπανοκρουσίες μια σύμβαση-παρωδία, παρότι υπάρχει απόφαση της Ειδικής Επιτροπής που ακυρώνει τη διαγωνιστική διαδικασία μετά την προσφυγή του δημοτικού συμβούλου Μάκη Φόρτε και παρότι υπάρχει προσφυγή της ΑΝΑΣΑ κατά της απόφασης του ΦΟΔΣΑ με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό ανάθεσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το χθεσινό όμως πανηγύρι δεν είναι ικανό να κρύψει τις τριτοκοσμικές εικόνες στην χωματερή της Παλλοστής, γιατί χωματερή την κατάντησαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης κι η τραγική κι επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα απορρίμματα, είναι αποκλειστική ευθύνη της περιφερειάρχη κ. Κράτσα και της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η πολυέξοδη φιέστα του ΦΟΔΣΑ και της κ. περιφερειάρχη απέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών και των εκπροσώπων των φορέων του νησιού και εξελίχθηκε κυριολεκτικά σε επικοινωνιακό φιάσκο.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μιχαλάτος, παρά το γεγονός ότι ο ΦΟΔΣΑ «έκλεψε» κυριολεκτικά και μεταφορικά τις μελέτες και το έργο από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, έδωσε το παρόν.

Ωστόσο, στον χαιρετισμό του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη τόσο για την «μαϊμού» έδρα του ΦΟΔΣΑ στο Αργοστόλι όσο και για την διαφαινόμενη προσπάθεια να αφαιρεθεί από τον δήμο και η αρμοδιότητα για την μονάδα ανακύκλωσης.

Δυστυχώς ο κ. δήμαρχος παρέλειψε να αναφερθεί στην κατά 332% αύξηση του προϋπολογισμού του έργου και στην συνακόλουθη επιβάρυνση των δημοτών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η συγκεκριμένη σύμβαση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250