Ο Νικόλαος Φαραντούρης στον COSMOS 96,5 για το συνέδριο και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 14:44

Ο Νικόλαος Φαραντούρης στον COSMOS 96,5 για το συνέδριο και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο  Νικόλαος Φαραντούρης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«’Ήταν ένα 3ήμερο  μεστό εκδηλώσεων , λόγου, παρουσιάσεων και κυρίως προβληματισμού. Οι διαφωνίες που καταγράφηκαν είναι υγιή πράγματα και το μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω είναι ότι μέσα από την αντίθεση έρχεται η σύνθεση και από κει και πέρα έρχεται η πρόοδος. Κυρίως όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι που πάει η κοινωνία, τι ακριβώς γίνεται γύρω μας, τα θέματα τα καθημερινά, πως μπορούν τα πολιτικά κόμματα , ο πολιτικός λόγος να τα μετουσιώσει σε δράση, σε διεκδίκηση. Αυτά είναι τα ζητήματα και αυτά βεβαίως αναλύθηκαν αρκετά. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι προφανές ότι δεν οφείλεται μονάχα στον πόλεμο. Ο  πόλεμος  το οξύνει περισσότερο, και θα το παρατείνει περισσότερο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ που τα ξεπλένει όλα, δηλαδή την ολιγωρία, την έλλειψη μέτρων, την έλλειψη διεκδίκησης.»

Τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου: « Το κεντρικό συμπέρασμα και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, χθες, αλλά και από την αρχική ομιλία του, αλλά και από το 3ήμερο που επεξεργάστηκαν θέσεις και προτάσεις, είναι ότι σήμερα δε μπορούμε κατ αρχάς να μιλάμε για την τέλεια απουσία του κράτους από σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη και των δημοσίων πολιτικών. Πρώτο και κυρίαρχο το ζήτημα της ακρίβειας ,το ζήτημα της πανδημίας ,το ζήτημα της παιδείας και τα ζητήματα της ανεργίας και της προοπτικής των νέων. Αυτοί οι 4+1 άξονες ήταν οι κυρίαρχοι. Μετά από μια περίοδο που αποθεώσαμε τις αγορές ως τέλειες, ως τη λύση για όλα τα προβλήματα, υπάρχουνε σοβαρές τάσεις αναδίπλωσης. Στην Αμερική και στην Ευρώπη έρχεται το κράτος πλέον με γενναίες παρεμβάσεις , να ρυθμίσει πράγματα που οι αγορές δε μπορούν μόνες τους να τις ρυθμίσουνε.  Με τον covid οι ιδιωτικές δομές υγείας δεν ανταποκρίθηκαν .Το κράτος έπρεπε να έρθει όλα αυτά να τα θεραπεύσει και δυστυχώς ένα κράτος, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν προετοιμασμένο, διότι δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία εδώ και 3 χρόνια με στελέχωση , με προσλήψεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Για την ενέργεια έχει ζοριστεί πλέον η Κυβέρνηση και αναγνωρίζει ότι και αισχροκέρδεια μπορεί να υπάρχει και ουρανοκατέβατα κέρδη, αλλά, στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα. Τώρα, μετά από 9 μήνες προειδοποιήσεων ,έχουμε μεταθέσει όλο το βάρος στις Βρυξέλες, να δούμε τι θα κάνουν οι Βρυξέλες για να μας βοηθήσουν .Οι  Βρυξέλες το έχω πει από τον Οκτώβριο, έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δε θέλουν, γιατί έχουν ετερόκλητα συμφέροντα μέσα στην Ευρώπη. Άρα το κράτος και πάλι θα έπρεπε όπως έχει γίνει σε άλλα κράτη , να έρθει να παρέμβει. Στα άλλα κράτη έχει μπει πλαφόν στις αυξήσεις. Εμείς τίποτα.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι στα ζητήματα της εκπαίδευσης , της νεολαίας, της παιδείας. Αντί να ενισχύουμε την ίδρυση Ιδιωτικών Κολεγίων και την πρόσληψη Αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί η παρουσία του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Να υπάρχουνε τμήματα, να μην κλείνουν , εξορθολογισμός των προγραμμάτων σπουδών και να μην απαξιώνονται οι σπουδές και η Δημόσια Εκπαίδευση. Σε όλο τον κόσμο είναι δεδομένο, πρώτα να φτιάχνεις  τη Δημόσια εκπαίδευση σου , να την ανορθώνεις και μετά να  δίνεις έμφαση σε ιδιωτικές Δομές. Αυτό στην Ελλάδα πάμε να το ισοπεδώσουμε ,αντί να το αξιοποιήσουμε και να το προωθήσουμε. Νομίζω αυτοί οι 3 άξονες με πολύ χειροπιαστά παραδείγματα για το πώς οι δημόσιες πολιτικές μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός τόπου, ήταν και τα βασικά συμπεράσματα από το 3ήμερο Συνέδριο».

Για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος από τη βάση: « Η βασική θέση που κερδίζει και την πλειοψηφία  όχι μόνο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλης της κοινωνίας , είναι ότι τα κόμματα πρέπει να είναι όσο πιο ανοιχτά γίνεται προς την κοινωνία και τα προβλήματα της και όσο πιο κοντά γίνεται και στα μέλη τους. Δεν μπορεί να είναι κλειστά κλαμπ, αλλά πρέπει να ανοίξουν προς τα έξω, φυσικά, όχι όποιος περνάει απ έξω μπαίνει μέσα, όμως κάποιοι άνθρωποι που συμμερίζονται πάνω κάτω τις ίδιες απόψεις και θέλουν να συμμετάσχουν σ αυτή τη διαδικασία , είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν σε όλη την κάθετη δομή του κόμματος. Στα Όργανα, στο  Συνέδριο, στην εκλογή εν τέλει και του κορυφαίου Οργάνου, που είναι ο Πρόεδρος του κόμματος. Αυτό είναι μία επιβεβαίωση ότι και τα Όργανα του κόμματος και ο ίδιος ο Πρόεδρος τίθενται κάθε φορά στην κρίση του κόσμου και όχι κλειστών δωματίων , η παρασκηνιακών διαδικασιών. Όσο περισσότερο φως τόσο καλύτερα αποτελέσματα, αυτή είναι η βασική λογική, την οποία και εγώ τη συμμερίζομαι και νομίζω και όλος ο κόσμος. Η αντίθετη άποψη δεν έλεγε κάτι άλλο, έλεγε να διαφυλάξουμε τη φυσιογνωμία του κόμματος ». 

Για τις αντιδράσεις από τα μέλη της «Ομπρέλας»: « Υπάρχει μια έντονη επιφυλακτικότητα σε κάποιους και δικούς μου φίλους, ότι εάν ανοίξει αυτή η διαδικασία (της εκλογής προέδρου από τη βάση), ενδεχομένως  θα παρεισφρήσουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι σίγουρο ότι μοιράζονται την ίδια ιδεολογία , την ίδια κατεύθυνση, τα ίδια ιδανικά και αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του χώρου. Η απάντηση η δική μου, του Προέδρου και άλλων στελεχών , είναι ότι δεν θα ισχύσει, γιατί δεν είναι ότι δίνεις ένα 2ευρώ και γράφεσαι στο κόμμα, υποτίθεται ότι έχει προηγηθεί μια διαδικασία έγκαιρα, με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών που υποδέχονται  το καινούργιο μέλος και εκεί υπάρχουν και κάποια εχέγγυα και δικλείδες ασφαλείας ότι δεν θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του κόμματος και εν τέλει ο προγραμματικός του λόγος. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης, ότι όσο περισσότερες ανοιχτές διαδικασίες, τόσο καλύτερα για αυτούς που θα έρθουν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας και επειδή το εκκρεμές στις εξουσίες πάει κι έρχεται, πολύ σύντομα θα χρειαστεί πάλι να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ».

Βαδίζει στα χνάρια του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά την εκλογή από τη βάση ο κ. Τσίπρας; « Γιατί όχι, υπάρχει ένας συνεχής διάλογος με χώρους  οι οποίοι είναι όμοροι και ιδεολογικά και νομίζω ότι το να συνομιλείς με την κοινωνία και με άλλους όμορους χώρους, είναι πάντα κέρδος και δε νομίζω ότι κρύφτηκε από τα λόγια του ο Αλέξης Τσίπρας  έκανε σαφή πρόταση προς χώρους όμορους για συνεργασίες και για ανταλλαγή συζήτησης και για ανταλλαγή ιδεών  και για οσμώσεις. Πιστεύω όσο το δυνατόν στη συνεργασία και τη συναίνεση, όχι με αλλοίωση της φυσιογνωμίας και των προγραμματικών θέσεων , αλλά πάντα όταν συζητείς με ανθρώπους  και χώρους που έρχονται με καλή πίστη, πάντα κάτι καλό μπορεί να βγει».

  Οι υποψήφιοι Πρόεδροι για τις 15 Μαΐου; : «, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα , δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλη αποδοχή  και εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλά μέλη όπως άλλα κόμματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να μας ξεφεύγει ότι τα μέλη του κόμματος δεν έχουν κάποια ιδιοτέλεια , κάποιος ο οποίος γράφεται μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδοκά ότι θα πάρει μια θέση.  Το κάνει επειδή πιστεύει σε έναν αγώνα, σε έναν χώρο, σε μια ιδέα. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για φαινόμενα αρχηγισμού, γιατί  μέσα από τέτοιες διαδικασίες θα υπήρχαν τα συμπτώματα μιας τέτοιας κατάστασης, ίσα  ίσα, ο κόσμος που διαφωνεί, βγαίνει μπροστά, κανένας δεν εμποδίζει κάποιον να πάει κόντρα η να βάλει υποψηφιότητα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κερδίζει και εμένα είναι ο ζωντανός διάλογος με πολύ πάθος και χωρίς φόβο και είναι ίδιο αυτού του χώρου».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος για το κακό σενάριο του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών : «Ο χώρος προετοιμάζεται για την διόγκωση της αδυναμίας διαχείρισης των πραγμάτων από την σημερινή Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτσι κι αλλιώς σε μια τροχιά διακυβέρνησης. Όλοι μας είμαστε σε τροχιά προετοιμασίας για την επόμενη μέρα , η οποία θα είναι και πολύ πιο ώριμη και πολύ πιο προετοιμασμένη από το παρελθόν και αυτό φαίνεται και από τον προγραμματικό λόγο και από τις διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έτοιμα σχέδια νόμου για την επόμενη μέρα. Έχω ασχοληθεί και εγώ προσωπικά  με  τα θέματα της δικής μου ευθύνης, αλλά και άλλοι φίλοι, συνάδελφοι, σύντροφοι, οι οποίοι έχουν ήδη δουλέψει σε ομάδες εργασίας σχέδια νόμου, παρεμβάσεις νομοθετικές για την επόμενη μέρα .  Όλα αυτά μα βάζουν σε μια διαδικασία ότι πρέπει να ληφθούν τα ηνία της κυβέρνησης για το καλό της χώρας. Αυτό δεν νομίζω ότι θα αποτρέψει ανθρώπους να βγουν μπροστά αν το θελήσουν, δεν τους απέτρεψε αυτό το 3ήμερο να βγουν  να διαμαρτυρηθούν με ένταση. Δεν θα τους αποτρέψει και στο μέλλον , γιατί αυτή είναι η διαδικασία, αυτό είναι το καταστατικό και αυτή είναι και η φυσιογνωμία αυτού του χώρου. Φαρωνίες δεν υπάρχουν και εκεί αποσκοπεί και η εκλογή του Προέδρου και των Οργάνων από τη βάση».

Για το αν ισχύει το Μέγας Ναπολέων της αριστεράς  του Περικλή Κοροβέση για τον Αλέξη Τσίπρα:  « Η αποδοχή του κόσμου στον Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει με το ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα του κόσμου και νομίζω ότι έχει αποδείξει στη διαδρομή του, ότι δεν είναι προϊόν ούτε νομενκλατούρας, ούτε ρετιρέ. Αν ήταν δεν θα κατάφερνε αυτός και οι συνεργάτες του να φτάσουν ένα μικρό κόμμα να κυβερνήσει τη χώρα για πρώτη φορά η αριστερά , με όλα τα λάθη, τις παραλείψεως , αλλά με ένα θετικό πρόσημο. για όσα έγιναν σε μια 4ετία και όσα μπορούν να γίνουν στη συνέχεια χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο. Η περίπτωση ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα , είναι εντελώς διαφορετική από άλλους χώρους, θα μπορούσε ενδεχομένως να παραλληλιστεί  μονάχα με αντίστοιχες περιπτώσεις που πιάσανε στα χέρια τους κόμματα και τα ανέβασαν στην εξουσία. Του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων παλιά κοπής πολιτικών. Είναι ένας άνθρωπος σαν και μας , της καθημερινότητας τον αγαπάει ο κόσμος, έχει την αποδοχή του κόσμου και κρίνεται όπως όλοι μας από τις επιλογές του. Μέχρι στιγμής φαίνεται  ότι από τις επιλογές του όσον αφορά την πολιτική του δράση δικαιώνεται ».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250