Σταύρος Σπαθής: «”Πραξικοπηματική” η παύση Χατζηθεοδοσίου από την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 10:09

Σταύρος Σπαθής: «”Πραξικοπηματική” η παύση Χατζηθεοδοσίου από την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής για την συνάντηση προέδρων Επιμελητηρίων με το ΚΙΝΑΛ στην Αθήνα, τον σχεδιασμό του Επιμελητηρίου για τα επόμενα βήματα επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν την αγορά, και την αντικατάσταση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Παραβρέθηκα στην Αθήνα με άλλους Προέδρους Επιμελητηρίων σε συνάντηση που μας είχε καλέσει το ΚΙΝΑΛ για την επιχειρηματικότητα και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Εκφέραμε τις απόψεις μας όπως και οι υπόλοιποι Πρόεδροι, μας άκουσαν με προσοχή, τις ίδιες προτάσεις εκφράσαμε σχεδόν όλοι και θεωρώ ότι έγινε μια εποικοδομητική κουβέντα. Τους ζητήσαμε ως αντιπολίτευση να βοηθήσουν την μικρομεσαία επιχείρηση. Το ενεργειακό κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό και δε ξέρω πραγματικά γιατί αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί λες και είναι τιμωρός απέναντι στους επαγγελματίες , τους μικροεπαγγελματίες ακόμα και στα νοικοκυριά μ αυτή την ενεργειακή κρίση. Δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ως όφειλε, ενώ ήξερε, γνώριζαν ότι θα επέλθει αυτή η ενεργειακή κρίση και θα υπάρχει αυτή η αύξηση. Υπάρχουν 7 εργοστάσια λιγνίτη στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή τα 2 λειτουργούν, μάλλον υπολειτουργούν. Η απολιγνιτοποίηση άρχισε από το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , όμως όφειλαν και αυτοί να προασπίσουν και να διαφυλάξουν τους πολίτες. Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, δεν βοηθάει, ναι μεν έχει κάνει την επιδότηση στο ενεργειακό κόστος, όμως όταν σε μια επιχείρηση ερχόταν 2.000 λογαριασμός και ξαφνικά έρχεται 16.000, όποια έκπτωση και να κάνεις , μιλάμε για κόστος που είναι 4πλάσιο και από τα ενοίκια. Πως θα βγει αυτός ο επιχειρηματίας, η τα νοικοκυριά όταν τους ερχόταν ο λογαριασμός 200 και τώρα τους έρχεται 700. Έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από πολίτες».

«Βλέπουμε ότι με την καινούργια ηγεσία το ΚΙΝΑΛ έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην μικρομεσαία επιχείρηση, κάτι που δεν γινόταν με την προηγούμενη ηγεσία στο μέγιστο βαθμό με την ηγεσία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, θέλουνε το συνδικαλιστικό κομμάτι κοντά, θέλουνε να ενημερώνονται και να ακούνε τα προβλήματα και τις προτάσεις και να τις μεταφέρουν οπωσδήποτε μέσα στη Βουλή. Θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα που η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να εφαρμόσει μέσω επερωτήσεων και σε μια συνεχή διαβούλευση που θα γίνεται κεντρικά με τους συνδικαλιστικούς και τους επαγγελματικούς φορείς. Από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει διάθεση διαβούλευσης».

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του Επιμελητηρίου για τα επόμενα βήματα επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν την αγορά, ο κ. Σπαθής ανέφερε ότι στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες , όπως τα πνευματικά δικαιώματα το ενεργειακό κόστος και οι συνέπειες του και κάποιες άλλες δράσεις. η συνεδρίαση , θα είναι ανοιχτή για τους επαγγελματίες για να συζητηθούν θέματα όπως αυτά των πνευματικών δικαιωμάτων: « Έχουν σταλεί εξώδικα με ποσά που αγγίζουν τις 6 -8 χιλιάδες ευρώ , έχω κάνει ερωτήσεις και συναντήσεις στην Αθήνα για το θέμα, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση και είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια λύση με τις δύο εταιρείες που εμπλέκονται ,οι οποίες έως τέλος Απριλίου κατά πάσα πιθανότητα θα συγχωνευθούν σε μία εταιρεία. Από κει και πέρα θα δούμε για τα 4 χρόνια που έχουν χρηματικές απαιτήσεις, γιατί ήμασταν 2μιση περίπου χρόνια μέσα σε μια πανδημία που με κρατική εντολή τα μαγαζιά δεν λειτουργούσαν, άρα δεν μπορούν να ζητάνε λεφτά γι αυτές τις περιόδους. Είμαστε σε επαφή για να γίνει ένα μεγάλο κούρεμα και να πάμε σε μια οφειλή του ενός χρόνου και με κάποια σχετική διευκόλυνση. Είναι εφικτό να γίνει και δεν θα γίνουν και δικαστήρια. Θα γίνει αναλυτική ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης και θα κινηθούμε ανάλογα και με άλλα Επιμελητήρια, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κεφαλονιάς» .

Συμπλήρωσε ακόμη, ότι οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια, με οφειλές στην εφορία κλπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι θα βοηθήσουν για να εξομαλυνθεί λίγο η κατάσταση και να μπορέσουν οι επαγγελματίες να επωφεληθούν από την τουριστική περίοδο

Για το θέμα που προέκυψε με την παύση και αντικατάσταση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου τον Προηγούμενο Φεβρουάριο και την θέση που πήρε το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενάντια στις παρεμβάσεις για την αντικατάσταση του, ο κ. Σπαθής ανέφερε: « Έγινε αυτό το «πραξικόπημα», γιατί περί πραξικοπήματος πρόκειται, θεωρώ ότι κακώς έγινε, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να τον βάζει και μέσα σε 6 μήνες να τον καθαιρεί χωρίς κάποιο λόγο. Με κυβερνητική εντολή μπήκε, δεν μπήκε με απόφαση της Κεντρική Ένωσης, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης. Επτά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από τα 11 τα οποία πρόσκεινται στο χώρο της Κυβέρνησης ακολουθήσανε πιστά την εντολή για την αντικατάσταση του, όμως δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Θεωρώ ότι ήταν λίγο πραξικοπηματικό αυτό, δηλαδή δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά και γι αυτό και δράσαμε, γιατί βλέπαμε ότι υπήρχε ένας πρόεδρος που έλεγε και προσπαθούσε την μικρομεσαία επιχείρηση να την στηρίξει και ξαφνικά βλέπουμε να καθαιρείται από τον προεδρικό Θώκο και να μπαίνουν άτομα που ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Το έχω ξαναπεί ότι σε βάρος του επιχειρείν δεν πρέπει να μπαίνουν τα κόμματα, πρέπει να μένουν απ έξω, δυστυχώς εδώ είχαμε μια ωμή παρέμβαση στη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ,ώστε να μπορούν να ελέγξουν τις επόμενες διαμαρτυρίες .Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έβγαινε και έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, τα προβλήματα τα αναδείκνυε με τέτοιο τρόπο ώστε πίεζε την Κυβέρνηση να παίρνει κάποιες αποφάσεις. Δυστυχώς σε κάποιους δεν άρεσε. Αποχώρησε, έφυγε από μόνος του και Πρόεδρος σήμερα είναι ο κ. Μασούτης. Δικαίως ξενίζει αυτό που έχει συμβεί”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-8-4-2022?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250