Δημ. Μαρκάτος: «Καλή η εικόνα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων» – Πόσοι μαθητές νοσούν, πόσοι δεν προσήλθαν στις αίθουσες

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 09:12

Δημ. Μαρκάτος: «Καλή η εικόνα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων» – Πόσοι μαθητές νοσούν, πόσοι δεν προσήλθαν στις αίθουσες

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Μαρκάτος, για το άνοιγμα των σχολείων στο Νομό μας.

Τα σχολεία άνοιξαν ,ο έλεγχος στη σχολική κοινότητα είναι ο πιο μαζικός που έχει γίνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας και ο κ. Μαρκάτος από την θέση ευθύνης του ενημέρωσε σχετικά για Κεφαλονιά και Ιθάκη:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί κανείς την επικρατούσα κατάσταση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που προερχόμαστε μέσα από περίοδο διακοπών. Έπρεπε να συντονιστούν πάρα πολλοί παράγοντες για να έχουμε πραγματική εικόνα, έτσι που να μπορούμε με ρεαλισμό και σε πραγματική βάση, να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα είχαμε τις ιδανικότερες συνθήκες στο άνοιγμα.

Απαιτήθηκε πολύς χρόνος, είμαστε σε συνεχείς επαφές, συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις τόσο με την κεντρική πολιτική ηγεσία ,με το Υπουργείο Παιδείας, με τον Περιφερειακό Διευθυντή και τους Διευθυντές των σχολείων μου, για να καταλήξουμε στο άνοιγμα των σχολείων.

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το ότι η αρχή ως αρχή δεν είναι κάτι που τρομάζει σήμερα. Εμείς έχουμε ενεργό μαθητικό πληθυσμό γύρω στα 2350 παιδιά σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και περίπου 350 εκπαιδευτικούς. Με βάση αυτά τα νούμερα η συνολική εικόνα που καταγράφεται έως αυτή τη στιγμή είναι 73 μαθητές που δήλωσαν νοσούντες κατόπιν του ελέγχου που έχουν υποστεί, τα οποία δεν μπορούμε να τα πούμε κρούσματα ημέρας, οπότε σήμερα η αύριο λήγει η καραντίνα κάποιων και 12 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Από τους 12 εκπαιδευτικούς οι 3 είναι ειδικό επιστημονικό, προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί ,ψυχολόγοι κ.λπ. οπότε δεν δημιουργούνται προβλήματα. Τα ποσοστά γενικά είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Με τα τεστ ,είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, από τις αρχές του Δεκέμβρη είχαμε δώσει εξτρά παραγγελία προβλέποντας κάποια πράγματα, είχαμε γύρω στα 1500 self test .Τα 1200 τα είχαμε διανείμει στα σχολεία πριν από τις διακοπές. Υπήρξε η οδηγία και είχε δοθεί εντολή σήμερα στα σχολεία και οι μαθητές που δεν βρήκαν τεστ στην αγορά, προσέρχονταν λίγο νωρίτερα και έπαιρναν τεστ.

Καλύφθηκαν 29 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί, οι 15 από την Ιθάκη. Υπάρχει ικανό απόθεμα και ακόμα και αν εξαντληθεί το απόθεμα στα σχολεία ,μπορούμε άμεσα να καλύψουμε κάποιες ανάγκες».

Στην ερώτηση εάν συμφωνούσε με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, ο κ. Μαρκάτος επανέλαβε την πάγια άποψη του ότι πρέπει να καταβάλλεται πάντοτε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μένουν τα σχολεία ανοιχτά, με αυξημένη προσοχή και φροντίδα από τους υπηρετούντες την εκπαίδευση και από κάθε οικογένεια που διαθέτει παιδιά στα σχολεία.

Ο κ. Μαρκάτος ενημέρωσε ότι το σύνολο των απόντων την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των σχολείων κυμάνθηκε στο 11% αποτυπώνοντας μια καλή εικόνα και όσον αφορά το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων όπως είπε επικαιροποιήθηκε, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς και σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουν από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτείνονται σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα και πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες.

Κλείνοντας ο κ. Μαρκάτος εκφράζοντας μία θεσμική θέση κι ένα θεσμικό ρόλο όπως τόνισε ,θεωρεί δεδομένο ότι ο κάθε πολίτης στην κοινωνία μας συμπεριφέρεται υπεύθυνα έχοντας γνώση των συνεπειών των πράξεων του και κάθε οικογένεια που έχει παιδιά απέναντι σ αυτή τη λαίλαπα συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα.

«Κρίνοντας και ως πολίτης αυτού του νησιού τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και έχοντας μια πιο σφαιρική εικόνα πέρα από το χώρο στον οποίο υπηρετώ, πιστεύω ότι είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Αν κρίνω από το γεγονός ότι παρότι προερχόμαστε από διακοπές είχαμε αυτά τα νούμερα που προανέφερα, θέλω να πιστεύω και να είμαι αισιόδοξος ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα ενθαρρυντικά ,τηρουμένων πάντοτε των δεδομένων».

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του ,διευθυντές και εκπαιδευτικούς για την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει έως τώρα, για την συνεργασία και την στήριξη τους σε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι μαζί.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/markatos-892-inkefalonia-2022?si=db2199aacf194bd4a058aa9c256a143d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250