Δ. Μαντζουράτος: «Η ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς εμποδίζει το ΕΠΑΛ Αργοστολίου να λειτουργεί απρόσκοπτα» - Τα ζητήματα που υπάρχουν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021 08:44

Δ. Μαντζουράτος: «Η ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς εμποδίζει το ΕΠΑΛ Αργοστολίου να λειτουργεί απρόσκοπτα» - Τα ζητήματα που υπάρχουν

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακής Τομέα της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου, Δημήτρης Μαντζουράτος για θέματα που άπτονται σημασίας για το νησί μας.

Για το ΕΠΑΛ Αργοστολίου για το οποίο κατέθεσαν ερώτηση πρόσφατα στη Βουλή οι Βουλευτές του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος Νίκος και Παπαναστάσης Νίκος ,ο κ. Μαντζουράτος είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σχολείο του Νομού μας, διότι σ' αυτό φοιτούν παιδιά από όλο το Νομό με τρεις πολύ σημαντικούς τομείς, που αν δεν υπήρχαν θα ήταν υποχρεωμένα τα παιδιά να φύγουν εκτός Κεφαλονιάς.

Τομέας οικονομίας,υγείας,πληροφορικής, τρεις καθοριστικοί τομείς για την οικονομία και τα παιδιά στεγάζονται στα ΕΠΑΛ Αργοστολίου.

Με το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα ανάλογα με την ανάγκη που έχει να στελεχωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία του.

Ο κ. Μαντζουράτος ανέλυσε ξεκινώντας από τον χρόνο κατασκευής του -30 χρόνια πριν-τα κτιριακά, προβλήματα ,τα προβλήματα του περιβάλλοντος χώρου, την μη ύπαρξης συγκοινωνίας και φύλαξης, την έλλειψη μελέτης πυρόσβεσης, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που το διέπει και ενημέρωσε και για τις εκπαιδευτικές δράσεις που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

Το σχολείο αυτό ανήκει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), ουσιαστικά ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο κ.Μαντζουράτος, με αποτέλεσμα να μην δύναται ο Δήμος Αργοστολίου, παρόλο που έχει ήδη προβεί σε σημαντικές επισκευές, να το χρηματοδοτεί.

«Πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα, να έρθει στην ευθύνη του Δήμου και να λυθούν μια σειρά ζητήματα, όπως η Δασική μελέτη, η αντιπυρική μελέτη και να φτιαχτούν όλες οι εγκαταστάσεις. Η διεύθυνση του σχολείου έχει κάνει κοινωνούς του προβλήματος Δήμο, Περιφέρεια, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Η ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή, μπορεί να συμβάλλεις αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να κινηθεί αυτή η διαδικασία, γιατί πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει απρόσκοπτα αυτό το σχολείο» σημείωσε.

Αναφέρθηκε συνάμα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό για το ότι πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, για να λυθεί το ιδιοκτησιακό γίγνεσθαι και άμεσα να τρέξει η αντιπυρική μελέτη και να γίνει και 2η είσοδος για την ασφάλεια όλων, μια και συνυπάρχουν πολλές δραστηριότητες εντός του ίδιου χώρου.

Ο κ. Μαντζουράτος αναφέρθηκε και στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, στο ότι το μηχανουργείο από τους σεισμούς του 2014 δεν λειτουργεί και ενώ υπάρχει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, έχει μπλοκάρει η μελέτη από την πλευρά της Περιφέρειας. Σημείωσε δε με έμφαση:

«Το χειρότερο απ όλα είναι ότι η προθεσμία για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης έληξε πέρυσι τον Ιούνιο και επειδή ως τότε δεν είχε γίνει κανένα έργο, ούτε το Μαντζαβινάτειο, ούτε το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ, ούτε το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης, ζητήσαμε και πήραμε ακόμα 2 χρόνια παράταση. Από την παράταση έχουν τρέξει 6 μήνες, για το Μαντζαβινάτειο υπάρχει και εργολάβος, ο οποίος δεν έχει κάνει τίποτα και ζητάει τώρα 200.000 ευρώ για να φύγει και να μπορέσει να έρθει άλλος εργολάβος. Κυκεώνας. Ο εργολάβος έδωσε μεγάλη έκπτωση, με αποτέλεσμα να εκτιμήσει κάποια στιγμή ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν έκανε τίποτα, τον κήρυξε η αρμόδια υπηρεσία έκπτωτο δύο τρείς φορές, τον δικαίωσε άλλες τόσες ο Υπουργός Υποδομών, με αποτέλεσμα τώρα να διεκδικεί αποζημίωση 200.000 ευρώ. Αδικαιολόγητος ο Υπουργός που τον δικαιώνει, δεν έχει κάνει καμία εργασία και φρενάρει όλη αυτή η χρηματοδότηση. Για το ΕΠΑΛ, ήταν δέσμευση και του κ. Γαλιατσάτου και του κ. Τραυλού και των 2 Περιφερειακών Αρχών ,ότι θα τρέξουν μια μελέτη να επισκευαστεί αυτό το κτήριο, η να φτιαχτεί καινούργιο και δεν το έκαναν αυτό. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο, είναι ντροπή για τον τόπο αυτό το πράγμα, είναι ένα όνειδος αυτό που συμβαίνει, γιατί έχουμε τα λεφτά. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, αυτό το συγκεκριμένο είναι μεγάλο σκάνδαλο, το λέμε, το ξανατονίζουμε, δεν ευαισθητοποιείται κανένας. Είναι σαν να το βλέπω ότι θα χαθούν τα χρήματα.»

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν επίσης οι Βουλευτές του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος Νίκος και Παπαναστάσης Νίκος   προς τον Υπουργό υγείας για την στελέχωση του ΓΝ. Νοσοκομείου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαντζουράτος, ανέφερε ότι μπορεί να επέστρεψε ο μοναδικός Παθολόγος που ήταν σε αναστολή, όμως έχει επιφορτισθεί με εφημερίες και στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο του ΓΝ Αργοστολίου Μαντζαβινάτειο, εμβαλωματικά έρχονται γιατροί από τις γύρω περιοχές, η ΜΕΘ δεν λειτουργεί και συνεχίζονται τα προβλήματα. Για το ότι δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις που γίνονται οι γιατροί παρόλα τα οικονομικά κίνητρα που έχουν αποφασιστεί τοπικά, η άποψη του όπως είπε είναι ότι οι γιατροί δεν επιλέγουν την Κεφαλονιά, γιατί θέλουν να είναι κατοχυρωμένοι από την πλευρά της Αστικής Ευθύνης. Δεν παρέβλεψε ότι υπάρχουν και τα ζητήματα της επιστημονικής εξέλιξης και της επιμόρφωσης. Την λύση κατά την γνώμη του θα πρέπει να την δώσει το Υπουργείο.

Κλείνοντας ο κ. Μαντζουράτος ευχήθηκε να έχουν υγεία όλοι, ο λαός να έχει υγεία ,υπομονή και να βάλει μπροστά τους δικούς του αγώνες γιατί αυτός θα σώσει τον εαυτό του και να μην μείνει μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπορέσει να προσπεράσει αυτά τα εμπόδια μέσα από τον αγώνα του τον ίδιο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/mantzouratos-892-2021?si=5ea0439094bd4a859831c5f8882878a6&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




00 inkefalonia general ad 300X250