Θεόφιλος Μιχαλάτος : «Το ελάχιστο για τα νησιά του Ιονίου ο μειωμένος ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:31

Θεόφιλος Μιχαλάτος : «Το ελάχιστο για τα νησιά του Ιονίου ο μειωμένος ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα»

O Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» με αφορμή την εξαίρεση μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου.

«Θα ήθελα να θυμίσω, ότι η νησιωτικότητα και οι αδυναμίες που έχουν τα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι κάτι που με απασχολεί από τότε που διατελούσα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου από το 2001. Είναι κάτι το οποίο το προσπαθούμε όλα τα Επιμελητήρια της νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να αναδειχθεί η νησιωτηκότητα. Η Ευρώπη αναγνώριζε μόνο τις ορεινές και μειονεκτικές   περιοχές με προγράμματα βοήθειας σε όλη την Ευρώπη, όχι όμως στα νησιά».

«Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν, ώστε να αναγνωριστεί το πρόβλημα που έχουν τα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Υπήρξε στο παρελθόν και Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, κάποια στιγμή αναγνώρισε το Υπουργείο ότι υπάρχουν και τα νησιά του Ιονίου, γιατί δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εμείς έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Μύκονο ή την Σαντορίνη. Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, όλοι οι φορείς για να πετύχουμε το αυτονόητο. Είναι ένα θέμα και αίτημα που πρέπει να το αγκαλιάσει όλος ο πολιτικός κόσμος».

«Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, πρέπει να γίνει σαφές ότι οι επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστεί μια επιχείρηση της Αθήνας ή της Πάτρας, καθώς εδώ υπάρχουν τα επιπλέον κόστη και ότι άλλο μπορεί να δυσκολεύει τις επιχειρήσεις των νησιών. Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν έχει να κάνει μόνο με τον τουρισμό αλλά και με τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα μας, τα οποία έχουν αυξημένο κόστος μεταφοράς σε άλλες περιοχές. Αλλά και τα είδη που έρχονται στην Κεφαλονιά, είναι πιο ακριβά λόγω του κόστους μεταφοράς. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι ο μειωμένος ΦΠΑ, ως αντιστάθμισμα».

«Θα κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα και θα καλέσουμε όλους τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους, τους λογιστές και όλους όσους πρέπει για να παρθούν αποφάσεις και να φανεί ότι όλη η Κεφαλονιά ζητάει το αυτονόητο. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιος που να μην θέλει κάτι τέτοιο».

Για τις συναντήσεις στην Αθήνα

«Ήδη βρίσκομαι στην Αθήνα με τον βουλευτή για θέματα του Δήμου και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με Υπουργούς. Ξεκινάνε σιγά σιγά να δημοπρατούνται και να εκτελούνται έργα, καθώς ξεπερνάμε τα προβλήματα που πρόκυπταν και μέσα στο 2022 θα έχουμε την χαρά να βλέπουμε έργα να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται στην τοπική κοινωνία. Και η γεώτρηση στα Ομαλά (ένα πολύ σημαντικό έργο που θα λύσει το πρόβλημα του νερού για τουλάχιστον 20 χρόνια και θα μειώσει και το ρεύμα που χρησιμοποιούνταν για να δουλεύει η αντλία και να δίνει νερό) και η οδοποιία…Όλα τα έργα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Αναμένουμε 7 εκατ. έργα και την δημοπράτηση του Μουσείου Σκλάβου.  Γίνεται και η διαδικασία να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και σύντομα θα δημοπρατηθεί. Το έργο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2023».

Για το κυκλοφοριακό

«Και στο κυκλοφοριακό, η διαδικασία για να εγκριθεί η μελέτη δεν είναι απλή. Επειδή είναι κανονιστική πράξη πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη αλλά είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκριθεί. Βέβαια για να εγκριθεί και πολύ περισσότερο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να έχουμε Δημοτική Αστυνομία. Θα συστήσουμε την Δημοτική Αστυνομία, γιατί πρέπει να υπάρχει και το όργανο που θα ελέγχει. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν και οι προσπάθειές μας για το πάρκινγκ. Περιμένουμε και μάλλον θα έχουμε θετική απάντηση για το κτίριο του παλιού νοσοκομείου, για να γίνει πάρκινγκ. Μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης» περιμένουμε να πάρει ο Δήμος, λεωφορείο για όλο το Αργοστόλι και να αποσυμφορηθεί η πόλη. Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων, αλλά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τα περισσότερα , από όσα έχουμε υποσχεθεί».




00 inkefalonia general ad 300X250