O Γραμματέας της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λ. Κρητικός, αναλύει το αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών: «Ο κόσμος έστρεψε ξανά το βλέμμα του στο ΚΙΝΑΛ»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 15:51

O Γραμματέας της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λ. Κρητικός, αναλύει το αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών: «Ο κόσμος έστρεψε ξανά το βλέμμα του στο ΚΙΝΑΛ»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Κρητικός, για τον α΄ γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Συνοπτικά ο κ. Κρητικός ανέφερε τα εξής:

«Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, ήταν έξι πρόσωπα από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα τα οποία εξέφραζαν και διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα. Σαφώς στη μεγάλη αυτή συμμετοχή μεγάλο ρόλο είχε και η παρουσία της Φώφης Γεννηματά ,η εν ζωή παρουσία της ,αλλά και ο θάνατος της που ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε την Ελληνική κοινωνία και έκανε ένα κομμάτι του κόσμου να ξανασχοληθεί, να ξαναστρέψει το βλέμμα προς το ΚΙΝΑΛ και να συμμετέχει στην εσωκομματική του διαδικασία.

Όσον αφορά το νησί μας, είχαμε την πρωτιά του Παύλου Γερουλάνου, ο τόπος του τον τίμησε σε ένα μεγάλο βαθμό και το άξιζε, η παρουσία του και εδώ ήταν πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος συσπειρώθηκε κοντά στα πρόσωπα που θεωρούσε ότι είχαν την δυνατότητα εκλογής.

Το Εθνικό αποτέλεσμα δείχνει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί και ένα πραγματικό άνοιγμα στη νεότερη γενιά των μελών του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι νέος σε ηλικία και σοβαρός Ευρωβουλευτής.

Στο β΄ γύρο πέρασε και ο Γιώργος Παπανδρέου, οπότε οι δύο τους θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Δημοσκοπικά νιώθουμε για μια ακόμη φορά ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα, νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό είναι στοχευμένες, μεθοδευμένες.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα από τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να ανατραπεί στον β΄ γύρο, πιστεύω ότι θα έχουμε μικρότερη συμμετοχή, αυτό είναι βέβαια λάθος, καλό θα είναι όσοι ψήφισαν στον α΄ γύρο να ψηφίσουν και στον β΄, γιατί αυτό σηματοδοτεί και μία ιδεολογική συνειδητοποίηση.

Εμείς θα ξανακάνουμε το κάλεσμα που κάναμε και στον α΄ γύρο. Στην Κεφαλονιά είχαμε σχεδόν διπλασιασμό των ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Προνοήσαμε να έχουμε παραπάνω ψηφοδέλτια ,στην υπόλοιπη Ελλάδα βγάζανε φωτοτυπίες στα ψηφοδέλτια.

Οι ψηφοφόροι στην Κεφαλονιά ήταν κοντά στο νούμερο των εθνικών εκλογών του 2019,τότε το ΚΙΝΑΛ στην Κεφαλονιά είχε λάβει 1324 ψήφους .Δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι ήρθαν να ψηφίσουν έχουν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι υπήρχε γνώση του τι ψηφίζουν και τον ποιόν θέλουν να στηρίξουν.

Η υποψηφιότητα του Γερουλάνου ήταν σίγουρα ένας λόγος παραπάνω για να κατέβει κάποιος να ψηφίσει, αλλά και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες και το ενδιαφέρον που υπάρχει γενικότερα απέναντι στο ΚΙΝΑΛ. Η κοινωνία ψάχνει να ακούσει νέες φωνές, ψάχνει να εκφραστεί μέσα από ένα πολιτικό κόμμα, ίσως έχει κουραστεί από το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που ζούμε τα τελευταία χρόνια και ψάχνει κάτι καινούργιο. Ελπίζω, εύχομαι και όσοι συμμετέχουμε στο ΚΙΝΑΛ να είμαστε η φωνή που η κοινωνία θέλει, για να ακουστεί πιο δυνατά».

Όπως ανέφερε ο κ. Κρητικός, τοπικά συγκρότησαν πολύ εύκολα εφορευτικές επιτροπές, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχαν κάποια προβλήματα και με τους εκπροσώπους των υποψηφίων είχαν άριστη συνεργασία. Δεν παρέλειψε δε να μνημονεύσει τα άτομα της εφορευτικής επιτροπής τα οποία συνέβαλαν στο να κυλήσουν όλα ομαλά.

Στην ερώτηση εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί ρίσκο για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, απάντησε:

«Δεν νομίζω, γνωρίζω την δραστηριότητα του εδώ και πολλά χρόνια από όταν ήταν φοιτητής στην ΠΑΣΠ και ήμουν και εγώ στην ΠΑΣΠ νομικής.

Είχε από τότε μεθοδικότητα ,είχε πλήρη επίγνωση και έχει ακόμα και ως ευρωβουλευτής για το τι συμβαίνει και ποιο είναι το κοινωνικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα, γιατί βλέπουμε πολλές φορές ευρωβουλευτές που ζούν σε μια γυάλα Βρυξελλών. Ο συγκεκριμένος έχει πολύ καλή αντίληψη, νομίζω ότι θα είναι σύντομος και ο χρόνος των εθνικών εκλογών, οπότε στο μεσοδιάστημα αυτό,παρότι δεν είναι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα έχει τη δυνατότητα να οργανώσει το κόμμα όπως πρέπει και στη συνέχεια να κατέλθει σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο. Έχει την οργανωτικότητα και την μεθοδικότητα.

Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρώην πρωθυπουργός, έχει κι αυτός μια σειρά στελεχών αξιόλογων που τον στηρίζουν, απλά βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποσοστιαία διαφορά μεταξύ α΄ και β΄γύρου. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει, νιώθω όμως,ότι υπάρχει η ανάγκη στη νεότερη γενιά να εκφραστεί και από κει και πέρα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ που ήρθαν στον α΄ γύρο, καλό είναι να συμμετέχουν και στον β΄».

Στις εκλογές της 12ης  Δεκεμβρίου, μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α΄ γύρο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Κλείνοντας ο κ. Κρητικός, κάλεσε τους φίλους και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη να προσέλθουν στον β΄ γύρο, χαρακτηρίζοντας σημαντική την παρουσία τους για να παραμείνει το μήνυμα του α΄ γύρου δυνατό και επεσήμανε:

«Έχουμε προσωποπαγή κόμματα στην Ελλάδα, έχουμε την εικόνα του ηγέτη αρχηγού που τον ακολουθάμε, νομίζω ότι είναι λάθος το μοντέλο αυτό που μας χαρακτηρίζει ως λαό. Ο Μητσοτάκης έχει έναν ηγετικό ρόλο απαξιώνοντας ακόμα και τους ίδιους τους υπουργούς του, ο Τσίπρας έχει κάνει ένα προωποκεντρικό κόμμα ,δεν απευθύνεται καν στα μέλη και στη βάση, εκλέγεται από ένα συνέδριο, προσπαθούν να προτάξουν το πρόσωπο τους παρά την ιδεολογία τους, ελπίζω ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα κάνει το ίδιο λάθος. Το ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε γι αυτό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/kritikos-892-2os-gyros-eklogwn?si=e957ea92273444cbb1b939f0d9304e9e}




00 inkefalonia general ad 300X250