ΚΚΕ: Ερώτηση για την Αντιπυρική- αντιπλημμυρική προστασία και αγροτικό οδικό δίκτυο στην περιοχή της Παλικής

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 10:40

ΚΚΕ: Ερώτηση για την Αντιπυρική- αντιπλημμυρική προστασία και αγροτικό οδικό δίκτυο στην περιοχή της Παλικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος  &  Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία και αγροτικό οδικό δίκτυο στην περιοχή της Παλικής του Δήμου Ληξουρίου

Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές, στις δημόσιες υποδομές και στο αγροτικό οδικό δίκτυο της επαρχίας Πάλλης του Δήμου Ληξουρίου, από τους σεισμούς ακόμη του 2014, από το πέρασμα του «ΙΑΝΟΥ», από την πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλλος» και από τις συνεχείς έντονες φετινές βροχοπτώσεις. Αποκαλύπτουν, την πολιτική εγκατάλειψης τους από το κράτος και την τοπική διοίκηση και βάζουν σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, των περιουσιών και του ζωικού κεφαλαίου των αγροτοκτηνοτρόφων.

Η ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών, η απουσία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής υποδομής και χρηματοδότησης για τα απαιτούμενα έργα, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και έργων αντιπυρικής προστασίας, αλλά και η χρόνια εγκατάλειψη της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και μεγάλη ανασφάλεια τους κατοίκους της περιοχής της Παλικής. Ιδιαίτερα, η σχεδόν ολοκληρωτική, καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, κάνει τη ζωή των κατοίκων και κυρίως των αγροτοκτηνοτρόφων μια καθημερινή οδύσσεια.

Τα χωριά της «Ανωγής», Αγ.θέκλη, Κοντογενάδα, Δαμουλιανάτα, Ρίφι, Καμιναράτα, Βλιχάτα, Σκηνέας, Μαντουκάτα, Φαβατάτα, Χαβδάτα), αλλά και ο Αθέρας και τα Κουβαλάτα, είναι απόλυτα εκτεθειμένα σε εκδήλωση πυρκαγιάς, αφού περιβάλλονται άμεσα από δασωμένους αγρούς που έχουν διαμορφωθεί ως δάση, χωρίς την παραμικρή αντιπυρική προστασία και υποδομές (συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστική οδοποιία και διέξοδοι διαφυγής, πυροσβεστικοί κρουνοί κ.α.). Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αφού, όπως προαναφέρθηκε, η τσακισμένη αγροτική οδοποιία υπονομεύει δραματικά, εκτός των άλλων, και την αποτελεσματική προσβολή των πυρκαγιών, μιας και οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι που σήμερα είναι δασωμένοι, ασυντήρητοι και σχεδόν κλειστοί, είναι και δρόμοι διάβασης πυροσβεστικών οχημάτων, λειτουργώντας (όταν είναι συντηρημένοι) και ως υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες.

Ο ισχυρισμός ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, άλλα ακόμη και για αντιπλημμυρικά έργα γιατί είναι ιδιωτικές εκτάσεις, είναι προσχηματικός αφού είναι σε όλους γνωστό ότι για λόγους δημόσιου συμφέροντος  μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε απαλλοτριώσεις, προκείμενου να προστατευθεί το σύνολο του πληθυσμού μιας περιοχής.

Απέναντι στα παραπάνω οξυμμένα προβλήματα η συνδρομή κράτους και τοπικής διοίκησης, δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο για να καλυφτούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στη συντήρηση και επισκευή των παραπάνω υποδομών, στη διαμόρφωση σχεδίου αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό του 1 εκατ περίπου που δόθηκε, (150.000 € για τις καταστροφές από τον «Ιανό», 185.000 € για τις καταστροφές από τον «Μπάλλο», 313.000 € <243.000+90.000> που είναι εγγεγραμμένα στο τεχνικό του πρόγραμμα του Δήμου Ληξουρίου χρηματοδοτούμενο από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι, 393.000 € από άλλη χρηματοδότηση), είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Επίσης, ακόμη και αν εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Ληξουρίου για χρηματοδότηση 4 εκατ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Π.Δ.Ε. που είναι ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης, αυτή θα αφορά παρέμβαση μόνο σε 40 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, σε σχέση με τα 600 χιλιόμετρα περίπου, που είναι ουσιαστικά τσακισμένα και χρειάζονται επισκευή και συντήρηση.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στον τομέα της πλημμυροπροστασίας όπου πρόσφατα (Οκτώβριο του 2021), λόγω της εγκατάλειψης του καθαρισμού και συντήρησης των υδατορεμάτων (Ληξουρίου, Υπαπαντής, Βουτσινίχας, Κεχριώνα, χαβδάτων, Ξι, και άλλων), κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και έγιναν μεγάλες και μικρότερες ζημιές σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή τακτική κρατική χρηματοδότηση στο Δήμο Ληξουρίου για πλημμυροπροστασία, ήταν μόνο 23 χιλ ευρώ, όταν απαιτείται υπερπολλαπλάσιο ποσό.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να χρηματοδοτηθεί σημαντικά και με γενναία συμπληρωματική χρηματοδότηση η αποκατάσταση του συνόλου του τσακισμένου αγροτικού οδικού δικτύου στην περιοχή της Παλικής, ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν άμεσα οι κάτοικοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής και να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις καλλιέργειες και τις αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες τους.
  • Να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση και η εκτέλεση όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, στα πολύπαθα χωριά της Παλικής και στην πόλη του Ληξουρίου, που έχουν ήδη προσθετικά πληγεί από τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων καταστροφών από τους σεισμούς του 2014, τον «Ιανό», τον «Μπάλλο» και τις φετινές βροχοπτώσεις.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250