Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας για τα κρούσματα Κορονοιού σε σχολεία της Κεφαλονιάς – Πόσοι μαθητές έχουν νοσήσει, ποια διαδικασία ακολουθείται

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 18:53

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας για τα κρούσματα Κορονοιού σε σχολεία της Κεφαλονιάς – Πόσοι μαθητές έχουν νοσήσει, ποια διαδικασία ακολουθείται

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Δημήτρης Μαρκάτος.

Λίγες μόνο μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα covid-19 στην Σχολική Κοινότητα (Δευτεροβάθμια) και ο κ. Μαρκάτος ανέφερε σχετικά:

“Την πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησαν τα σχολεία, την 1η μέρα είχαμε σε επίπεδο μαθητών τέσσερα κρούσματα τα οποία κατανέμονται στην Κεφαλονιά. Δεν έχουμε καμία αναφορά για την Ιθάκη.

Την 2η μέρα είχαμε μόνο ένα νέο κρούσμα, στις 15 Σεπτεμβρίου άλλο ένα νέο κρούσμα και στις 16 Σεπτεμβρίου, είχαμε τρία και στις 17 Σεπτεμβρίου κανένα κρούσμα.

Κλείσαμε την πρώτη εβδομάδα με εννέα κρούσματα συνολικά.

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου είχαμε ένα ακόμη νέο κρούσμα, το οποίο είναι απο την ίδια οικογένεια κρούσματος της 1ης εβδομάδας το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς σε καραντίνα.”

Όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται με την εμφάνιση των κρουσμάτων, ο κ. Μαρκάτος ανέλυσε με σαφήνεια:

“Όλα τα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί από το τεστ της προηγούμενης μέρας και όχι κατά την παρουσία των μαθητών στο σχολείο, οπότε υπάρχει την επόμενη μέρα ειδοποίηση στη Διοίκηση του σχολείου απο τους γονείς και γίνεται ταυτοποίηση μέσω του ΕΟΔΥ.

Από τη στιγμή που θα αναφερθεί ένα κρούσμα στο σχολείο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα γίνει άμεσα ιχνηλατιση για τις στενές επαφές του νοσούντα και του βασικού πυρήνα των επαφών του.

Βασικός πυρήνας είναι οι μαθητές που κάθονται στο μπροστινό, στο πίσω κάθισμα και ο διπλανός του. Απο κει και πέρα ιχνηλατείται με μεγαλύτερη ακόμα προσοχή αν το παιδί είχε έρθει σε επαφή και με άλλους και αυτοί που θα θεωρηθούν στενές επαφές ,άμεσα δίνονται απο τους Διευθυντές των σχολείων self test στους γονείς τους για να τσεκάρονται καθημερινά. Αν μετά το τσεκάρισμα των 7 ημερών νοσήσει δεν προσέρχεται στο σχολείο και επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

Στο σχολείο επιστρέφει αφού νοσήσει μετά απο 10 μέρες, αλλά θα πρέπει το τελευταίο 3ήμερο του δεκαημέρου να είναι ασυμπτωματικό το παιδί και χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη. Αν δεν έχει βελτιωθεί σ αυτό το 10ήμερο,θα συνεχίσει.”

Στην ερώτηση αν τα βεβαιωμένα κρούσματα έχουν θορυβήσει μαθητές και γονείς και κάποιοι απέχουν απο τα σχολεία τους, ο κ. Μαρκάτος βεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο.

Για τα νέα μέτρα όσον αφορά το κλείσιμο τμημάτων είπε:

“Δεν προβλέπεται στο ισχύον πρωτόκολλο κλείσιμο σχολείων, αναφέρεται το κλείσιμο τμημάτων.

Αυτό θα συμβεί αν έχουμε νόσηση και απουσία απο τα μαθήματα του 50+1% των μαθητών του τμήματος.Αν νοσήσει εκπαιδευτικός ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τους μαθητές.”

Ο κ.Μαρκάτος διευκρίνισε τέλος, ότι η όλη διαδικασία με την πρόληψη και γενικότερα με την παρατήρηση του όλου φαινομένου και την εξέλιξη του γίνεται απο την Δευτεροβάθμια μόνο σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν στην ίδια διαδικασία, με την διαφορά ότι το κόστος επιβαρύνει τους ίδιους.

Στην διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολουθούμε καθημερινά και ενημερώνουμε και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πάνω απο μας για την όποια εξέλιξη. Έχουμε καθημερινή εικόνα.

Ευχή όλων είναι να κυλήσουν όλα ομαλά, γιατί η δια ζώσης διδασκαλία είναι σημαντική. Όλοι οφείλουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία απρόσκοπτα.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/markatos-20-9}




00 inkefalonia general ad 300X250