Τι δουλειά έχει η Hyundai στην Ιθάκη;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 12:00

Τι δουλειά έχει η Hyundai στην Ιθάκη;

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Ιθάκης βρίσκονται αυτές τις μέρες στελέχη της Hyundai Motor Europe, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η εταιρεία για τη βιωσιμότητα των θαλασσών και των ωκεανών του κόσμου.

Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στην Ιθάκη, υποστηρίζοντας τις ενέργειες καθαρισμού της περιβαλλοντικής οργάνωσης Healthy Seas στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές του ελληνικού νησιού. Παράλληλα παρέχει στους δύτες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Divers Alert Network (DAN) ένα όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων, το ΚΟΝΑ Electric, για την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Περιοδείας Αειφορίας που διοργανώνουν.

Θαλάσσια ρύπανση γύρω από την Ιθάκη

Ένα εγκαταλελειμμένο από το 2012 ιχθυοτροφείο προκαλεί προβλήματα στην περιοχή γύρω από το νησί της Ιθάκης. Τα κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας, τα δίχτυα και άλλος εξοπλισμός έχουν εγκαταλειφθεί, μολύνοντας το φυσικό περιβάλλον. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η μεγάλη καταιγίδα με το όνομα ΙΑΝΟΣ μετέφερε στο σημείο Η ενέργεια καθαρισμού πραγματοποιείται στην Ιθάκη από 8 έως 16 Ιουνίου.τόνους βιομηχανικών υλικών - από πλαστικούς σωλήνες, τσιμεντόλιθους και σκουριασμένα κομμάτια μετάλλου έως δίχτυα ψαρέματος, νάιλον σχοινιά και πλαστικές σημαδούρες. Τα διάφορα είδη απορριμμάτων βρέθηκαν αργότερα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ άλλα βρίσκονται στον πυθμένα της ή είναι διάσπαρτα στις παραλίες.

Η ρύπανση από την καταιγίδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την τοπική κοινότητα. Μόλις πληροφορήθηκε για την καταστροφή η οργάνωση Healthy Seas, μαζί με άλλους συνεργάτες της, κινητοποιήθηκε άμεσα και περιβαλλοντολόγοι, τοπικές αρχές, καθώς και χορηγοί συγκεντρώθηκαν στην Ιθάκη για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής.

Η μεγαλύτερη ενέργεια καθαρισμού της Healthy Seas

Με σκοπό την αποκατάσταση της ομορφιάς της Ιθάκης και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, η Hyundai στηρίζει τη Healthy Seas στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία καθαρισμού που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα. Η συνεργασία με τη Hyundai επέτρεψε στη Healthy Seas να οργανώσει αυτόν τον ιδιαιτέρως φιλόδοξο καθαρισμό. Λόγω της μεγάλης έκτασης της ρύπανσης, η χειρωνακτική εργασία από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Γερανοί και διάφορα άλλα βαριά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού όγκου ρύπανσης σε συνεργασία με πολλούς δύτες και σκάφη. Η Hyundai Ελλάς στηρίζει την ενέργεια παρέχοντας οχήματα Kona 48V Hybrid και Tucson 48V Hybrid για τις μετακινήσεις των στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί της Ιθάκης.

Την προσπάθεια παράλληλα στηρίζουν Έλληνες δύτες καθώς και οι τοπικές επιχειρήσεις Odyssey Outdoor Activities και Aquatic Dive Center. Η συνεργασία ενισχύεται επίσης από το ολλανδικό ίδρυμα Ghost Diving με ομάδα εθελοντών δυτών από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τον Λίβανο, την Αυστρία και την Κροατία που έφθασαν στην Ιθάκη για να πραγματοποιήσουν τις υποβρύχιες προσπάθειες καθαρισμού.

Παράλληλα, η οργάνωση Healthy Seas, σε συνεργασία με τη start-up εταιρεία Enaleia, οργανώνει καθαρισμούς ακτών και αλιείς από το γειτονικό νησί της Κεφαλονιάς υποστηρίζουν ολόκληρη την επιχείρηση με όλα τα απαραίτητα εφοδιαστικά μέσα.

Αυτή η ενέργεια έχει ως στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας με βιώσιμο τρόπο και με ιδιαίτερη χαρά ενώθηκαν οι δυνάμεις των οργανώσεων με τον Δήμο Ιθάκης, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Ναυτιλίας καθώς και τα τοπικά σχολεία σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Η Hyundai Ελλάς προσφέρει αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις.

Η εταιρία Aquafil θα συλλέξει τους τόνους εγκαταλελειμμένων διχτυών αλιείας που θα συλλεχθούν από την προσπάθεια καθαρισμού. Τα λεγόμενα «δίχτυα φαντάσματα» και άλλα απόβλητα νάιλον θα αναγεννηθούν σε νήματα ECONYL®, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων. Στο πλαίσιο του μεσογειακού προγράμματος καθαρισμού της εταιρείας Enaleia, τα υπόλοιπα θαλάσσια πλαστικά που θα συλλεχθούν θα ενσωματωθούν επίσης στην κυκλική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Περιοδεία Αειφορίας της DAN Europe

Η DAN Europe διοργανώνει Ευρωπαϊκή Περιοδεία Αειφορίας για την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και εταιρικής ευθύνης για την προστασία των ωκεανών και των πλωτών οδών σε όλη την Ευρώπη. Οι δραστηριότητές τους υποστηρίζουν καθαρούς και υγιείς ωκεανούς και θάλασσες που εξαρτώνται από αυτές Δύτες από κάθε χώρα συνεργάζονται για τον καθαρισμό της θάλασσας στην Ιθάκη.τις παγκόσμιες οικονομίες, την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία και τη ζωή στη γη. Η Hyundai υποστηρίζει την DAN Europe στο οδικό τους ταξίδι στην Ευρώπη παρέχοντας KONA Electric μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 64 kWh διαθέτοντας αυτονομία 484 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το WLTP. Δύο πρέσβεις της DAN Europe, η Alana Alvarez και ο Manuel Bustelo, θα διανύσουν με το ηλεκτρικό SUV 11.500 χιλιόμετρα.

Η Ευρωπαϊκή Περιοδεία Αειφορίας ξεκινά την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών από την ιταλική πόλη Roseto degli Abruzzi. Στις 23 Ιουνίου, το ζευγάρι της DAN Europe θα συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Hyundai κ. Bertrand Piccard στην Ελβετία στο μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό Ίδρυμα Solar Impulse.

Αργότερα τον Ιούλιο, θα φτάσουν στις εγκαταστάσεις της Healthy Seas στο Άμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες καθαρισμού που υποστηρίζονται από τη Hyundai Motor Europe. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το ταξίδι τους στην ιστοσελίδα της Sustainable Tour και στα social media καθώς και στον λογαριασμό Instagram της Hyundai Europe.

zougla.gr


Ετικέτες: