«Ροζ Υπερπανσέληνος»: Πότε θα δούμε το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 12:52

«Ροζ Υπερπανσέληνος»: Πότε θα δούμε το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους

Η υπερπανσέληνος του Απριλίου ονομάζεται «ροζ», καθώς στο βόρειο ημισφαίριο συμπίπτει με την άνοιξη και την άνθιση - Σε κάθε περιοχή του κόσμου, η πανσέληνος θα φαίνεται σε διαφορετικό μέγεθος και χρώμα

Πάρτε θέσεις και ετοιμαστείτε για ξενύχτι, διότι... έρχεται το φωτεινότερο φεγγάρι τους έτους. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (27/04) το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο και θα φέρει το όνομα «Ροζ Πανσέληνος», λόγω της άνοιξης... Σε κάθε περιοχή του κόσμου, η πανσέληνος θα φαίνεται σε διαφορετικό μέγεθος και χρώμα.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το πρώτο και φωτεινότερο «γεμάτο» φεγγάρι του 2021. Η λάμψη του θα κορυφωθεί στις 4.31 π.μ. BST στις 27 Απριλίου. Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά τον περασμένο Μάιο. Επίσης, το επόμενο αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σχεδόν ακριβώς ένα μήνα αργότερα, στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η πανσέληνος θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% μεγαλύτερη από μια τυπική πανσέληνο. Η υπερπανσέληνος του Απριλίου ονομάζεται «ροζ», καθώς στο βόρειο ημισφαίριο συμπίπτει με την άνοιξη και την άνθιση. Σημειώστε, ότι το χρώμα της δεν είναι ξεκάθαρο «ροζ», καθώς ανάλογα με την περιοχή μπορεί να πάρει κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.

Η «Ροζ Πανσέληνος», στην ουσία, έχει πάρει το όνομά της από το λουλούδι Wild Ground Phlox (Φλόγα η Δρουμμόντειος ή απλά Φλοξ στα ελληνικά), ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζει την Άνοιξη. Πρόκειται για ένα άνθος που «κατάγεται» από το Τέξας και που αυτή την εποχή ανθίζει στη Βόρεια Αμερική.

Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάρι στην σκονισμένη ατμόσφαιρα, όταν το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, «μεταφέροντας» τα χρώματα αυτά στα μάτια μας. Για τον ίδιο λόγο έχουμε και κόκκινα ηλιοβασιλέματα, εξηγούν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρθηκε, σε κάθε περιοχή του κόσμου, η πανσέληνος θα φαίνεται σε διαφορετικό μέγεθος και χρώμα. Το εν λόγω φαινόμενο προκύπτει όταν το φεγγάρι πλησιάζει το κοντινότερο σημείο του στη Γη στην τροχιά του και δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Πέρυσι, το φεγγάρι πέρασε από απόσταση 360.000 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ η πανσέληνος του Απριλίου θα απέχει μόλις 357.378 χιλιόμετρα από τη Γη.