Μπουρμπουρέλια ή πολύσπορα Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 11:56

Μπουρμπουρέλια ή πολύσπορα Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά

Τα Μπουρμπουρέλια είναι ένα έθιμο της Κεφαλονιάς ,η γιορτή γίνεται στο μέσον της εποχής της σποράς γι'αυτο η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Μεσοσπορίτισσα.Σε ανάμνηση της Παναγίας παραδοσιακά οι νοικοκυρές μαγειρεύουν "μπουρμπουρέλια "ή πολυσπόρια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας ( 21 Νοεμβρίου). ένα μείγμα από διάφορους ντόπιους καρπούς , στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής συνήθειας προσφοράς των καρπών στην Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει μια καλή σοδειά! τα Μπουρμπουρέλια λοιπόν εδω! και αυριο με υγεια!

ΥΛΙΚΑ:
2 φλιτζανάκια του καφέ φασόλια
2 φλιτζανάκια του καφέ φασόλια μαυρομάτικα
2 φλιτζανάκια του καφέ ρεβίθια
2 φλιτζάνια φακές
1 φλιτζάνι στάρι
1 κρεμμύδι
λάδι, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε σε νερό όλο το βράδυ τα όσπριά μας εκτός Από τις φακές. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε νερό πάντα βρόχινο για 5’ στη Συνέχεια σουρώνουμε, και συμπληρώνουμε ζεστό νερο βρόχινο και μόλις Αρχίζει να βράζει αδειάζουμε τα όσπρια, προσθέτουμε ένα κρεμμύδι, αλάτι Πιπέρι και βράζουμε για μια με δύο ώρες μέχρι να μαλακώσουν. Αφού σερβίρουμε στο πιάτο μας προσθέτουμε το λάδι. Τα συνοδεύουμε με ψητή ρέγκα, ιδανική, αλλά και με ελίτσες.

Με υγεία! Καλή σας όρεξη!!!!

126212705 399529221092867 868755818751557664 n