Κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς…

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 09:34

Κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς…

αλλά λίγο πειραγμένα. Για καλό σκοπό πάντα, τους προσθέσαμε λίγο λουκάνικο, λίγο τυράκι, μπόλικο μαϊντανό και τα ψήσαμε στο φούρνο πριν τα ...φουντάρουμε μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας. Λέμε να τα σερβίρουμε με σπαγγέτι αν δεν υπάρχει αντίρρηση... Κεφτεδάκια φούρνου με σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 5 άτομα:

200γρ. λουκάνικα χωριάτικα (χοιρινά)

500γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

80γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη

200γρ. ψίχα από φρέσκο ψωμί αλεσμένη στο μπλέντερ

1 αβγό

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ ή 900γρ. φρέσκιες ντομάτες ξυσμένη στον τρίφτη και 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

75ml κρασί κόκκινο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού

Ανοίγετε το περίβλημα από τα λουκάνικα και βγάζετε τη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το τυρί, την ψίχα του ψωμιού, το αβγό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε περίπου 25 μπαλάκια περίπου και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το κρασί, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Κατόπι ρίχνετε μερικά φυλλαράκια βασιλικού, προσθέτετε τα κεφτεδάκια που ψήσατε και ανακατεύετε απαλά.

Σερβίρετε τα κεφτεδάκια μαζί με ζυμαρικά της επιλογής σας πασπαλισμένα με κεφαλογραβιέρα ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας όπως πιλάφι, πατάτες τηγανιτές ή βραστές κ.α.

Πηγή: protothema.gr