Η θεσπέσια χορτόπιτα του Αλέξανδρου Τσιοτίνη - Μια συνταγή για απόλυτη επιτυχία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 12:14

Σαν της γιαγιάς (κι ακόμη καλύτερη)/

Σαν της γιαγιάς (κι ακόμη καλύτερη)/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης του CTC, αυτή την εποχή δεν έχει πολύ χρόνο.

Όπως και άλλοι chef και ιδιοκτήτες αγαπημένων εστιατορίων μαγειρεύει γεύματα για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς του κορωνοϊού Covid 19. Η δράση τους ονομάζεται Cook4heroes και έχει όλα αυτά τα συστατικά που χρειάζεται για να πετύχει.

Στις λίγες ελεύθερες ώρες του ο chef δεν σταματά να δημιουργεί πιάτα που μιλάνε στην ψυχή. Ένα από τα τελευταία πιάτα που ο ίδιος ανέβασε στο Instagram και μοιράστηκε τη συνταγή μαζί μας, είναι η παραδοσιακή χορτόπιτα, με όλα αυτά τα υπέροχα χόρτα που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία, φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και οι κατάλληλες ποσότητες για να βγει ένα αριστούργημα.

Η χορτόπιτα είναι μία από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και μια πίτα που βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην καρδιά των Ελλήνων. Η συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φτιάξεις για το τραπέζι της Κυριακής.

Για την γέμιση

Υλικά

100γρ σέσκουλο
200γρ σπανάκι
60γρ μουσταρδόφυλλα
80γρ παντζαρόφυλλα
60γρ τσουκνίδα
100γρ κρεμμύδι ξερό
100γρ φρέσκο κρεμμύδι

½ μάτσο μυρώνια
½ μάτσο καυκαλίθρες
½ μάτσο άνηθο
½ μάτσο μαιντανό
½ μάτσο μάραθο
½ μάτσο κόλιανδρο

Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
100γρ φέτα
2 αυγά
1 χούφτα τραχανά ξινόχοντρο

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε, στεγνώνουμε τα χόρτα
Τα κόβουμε ζουλιέν
Πλένουμε βγάζουμε τα φύλλα και στεγνώνουμε τα βότανα
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε αρχικά το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χόρτα και μαγειρεύουμε για 10λ περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα προσθέτουμε στα χόρτα
Συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά το σωτάρισμα. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε ένα σουρωτήρι ώστε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά.
Μόλις κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τα αυγά και τον τραχανά.
Διορθώνουμε στο αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και να στραγγίξει.

Για το ζυμάρι

Για τα υλικά

200γρ αλεύρι χωριάτικο για πίτες (Λήμνος χρησιμοποίησα εγώ)
1 πρέζα αλάτι
10γρ ελαιόλαδο
10γρ ρακί
100γρ νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί κ εν συνεχεία, το ανοίγουμε πολύ λεπτό, το στρώνουμε σε ταψί αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα σε κάθε φύλλο.

Τοποθετούμε την γέμιση και καλύπτουμε ξανά με φύλλο.

Αλείφουμε με λάδι, χαράζουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε χωρίς αέρα στους 200ο για 35λ περίπου

bovary.gr