Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κοιμάστε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 16:00

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κοιμάστε

Εσείς το έχετε ποτέ αναρωτηθεί;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα, πολλοί αισθάνονται κάποιο τράνταγμα που τους πετάει από τον ύπνο ή ονειρεύονται πως πέφτουν και ξυπνάνε κάπως απότομα.

Και η αλήθεια είναι πως μαζί με τα παραπάνω συμβαίνουν και διάφορα άλλα περίεργα πράγματα στη διάρκεια του ύπνου. Δείτε παρακάτω:

Τράνταγμα

Αυτό το τράνταγμα ή τίναγμα έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους αφού συμβαίνει συχνά. Πρόκειται για έναν τύπο ακούσιου μυοκλονικού σπασμού που φέρει πολλές ονομασίες: έναρξη ύπνου, υπνικός σπασμός, υπναγωγικός σπασμός είναι μερικές από αυτές.

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι οι μύες συστέλλονται γρήγορα και χαλαρώνουν ξανά, προκειμένου να φέρουν το σώμα στην κατάλληλη κατάσταση για να κοιμηθεί.

Η θερμοκρασία του σώματός πέφτει

Όταν είμαστε ξύπνιοι και ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, καίμε περισσότερες θερμίδες, οπότε η πτώση της θερμοκρασίας την ώρα που κοιμόμαστε είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο ρυθμό καύσης και να γλιτώσετε θερμίδες.

Ξεχνάτε τις άχρηστες πληροφορίες

Ευτυχώς κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλός μας διαγράφει όλες τις άχρηστες πληροφορίες της ημέρας, λέει ο ειδικός του ύπνου Christopher Colwell. Αν θυμόσασταν τα πάντα, θα γέμιζε το μυαλό σας, οπότε μια διαδικασία διαλογής κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι απαραίτητη.

Ξυπνάτε περίπου 5 – 15 φορές ανά μία ώρα

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε στραφεί σε διαφορετικά στάδια του ύπνου, όπως από τα όνειρα σε ύπνο βαθύ και οι αφυπνίσεις συμβαίνουν τόσο συχνά που ούτε καν τις θυμάστε.

Αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου

Να και κάτι εξαιρετικά θετικό! Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του. Όταν κοιμόμαστε αυξάνεται η παραγωγή αυτής της ορμόνης. Γι’ αυτό είναι πολύ καλό το βράδυ να βάζουμε το βράδυ κρέμες με ρετινόλη και ρετινοειδή, που αλληλοεπιδρούν τέλεια με το κολλαγόνο.

baby.gr