Ο Κεφαλονίτης μάνατζερ που έφερε «σεισμό» στο ποδόσφαιρο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 19:37

Ο Κεφαλονίτης μάνατζερ που έφερε «σεισμό» στο ποδόσφαιρο

 Ήταν ένας έμπειρος και «πρώτης γραμμής» μάνατζερ του ποδοσφαίρου. Ο δαιμόνιος Κεφαλονίτης, Νίκος Σκλαβούνος, διάθετε γνωστότατο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η μπάλα. Εξελέγη πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου, «Γκρηκ Αμέρικαν», ενώ παράλληλα στα χρόνια εκείνα παίκτες ή …δήθεν παίκτες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, που πολλοί από αυτούς έμειναν στις μνήμες των φιλάθλων ως… ανέκδοτο. Άρεσε πολύ στον Σκλαβούνο να κάνει τον μάνατζερ, με το αζημίωτο βεβαίως και τα βήματά του ακολούθησε στη συνέχεια ο Μιχάλης Φωτίου.

Αναλάμβανε επικίνδυνες αποστολές ο Νίκος Σκλαβούνος

Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, τον αείμνηστο Νίκο Γουλανδρή, ο οποίος τον έστελνε σε «επικίνδυνες αποστολές» για την εξεύρεση ταλαντούχων παικτών. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Μάικ Γαλάκος, ένας super star σε όσες ομάδες έπαιξε. Με εντολή του Νίκου Γουλανδρή οι Σκλαβούνος και Θεοδωρακάκης πήγαν να τον δουν να παίζει στο γερμανικό πρωτάθλημα. Έτσι, η συμφωνία έκλεισε γρήγορα στα 13.000.000  δραχμές, ενώ και ο Γαλάκος πήρε χρήματα που δεν είχε δει ούτε στα όνειρά του…

Στην …μπάντα περνάει ο Λοσάντα

Στην …μπάντα, όμως, έκαναν οι αντίπαλοί του, σύμφωνα με το σύνθημα, για να περάσει ο Λοσάντα, ο οποίος αγωνίστηκε δέκα χρόνια στον Ολυμπιακό (1972-82) με τον οποίο πανηγύρισε την κατάκτηση 5 Πρωταθλημάτων, 2 Κυπέλλων και 2 νταμπλ. Σημαντικό ρόλο στη μετεγγραφή έπαιξε ο Κεφαλονίτης μάνατζερ, Νίκος Σκλαβούνος, με τον οποίο συμφώνησε. Αλλά και τον Μίλτον Βιέρα έφερε ο θρυλικός ελληνοαμερικάνος μάνατζερ, μαζί με πλειάδα Λατινοαμερικάνων παικτών.

“Σεισμός” στο Καραϊσκάκη έφερε ο Σκλαβούνος με τον Νικολάου

Ο μεγάλος «σεισμός» όμως, έγινε στις 9 Μαΐου 1972 όταν έφερε στον Ολυμπιακό τον Μιγκέλ Νικολάου, Αργεντινό ρουμάνικης καταγωγής. Το Καραϊσκάκη σείστηκε από τους οπαδούς, που κατέκλυσαν το γήπεδο στο φιλικό με την αγγλική Λέστερ και επειδή δεν χωρούσαν κάθισαν στο χορτάρι να τον θαυμάσουν… Τα 40.000 εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για τον αγώνα γίνονται ανάρπαστα και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται ασταμάτητος. Για όλα αυτά ευθύνεται ο Νίκος Σκλαβούνος. Δύο μήνες αργότερα σ’ ένα βρώμικο και αντιαθλητικό ματς, ο Νικολάου υφίσταται πολλαπλό συντριπτικό κάταγμα και θα μείνει εκτός δέκα έξι ολόκληρους μήνες! Ο Νικολάου έπαιξε σε ελάχιστους, κυρίως φιλικούς, αγώνες χωρίς να είναι ποτέ βασικός και πάντα μόνο για λίγα λεπτά. Είχε σακατευτεί…

Ελάχιστα ματς ο Πολέτι

Ο Χοσέ Αλμπέρτο Πολέτι, από την άλλη, ήρθε ως …ιπτάμενος τερματοφύλακας, αλλά έπαιξε λίγα παιχνίδια και συγκεκριμένα: Στα φιλικά με Αμπερντίν (2-2), το 4-2 επί της Ανόρθωσης (για το Κύπελλο της Μεγάλης Ελλάδας), την Κορίνθιανς (0-2), ΠΑΟΚ (0-1), Λιντς (2-2) και Ρεάλ (1-3).  Σε πέντε παιχνίδια δέκα γκολ παθητικό. Από την πρώτη, κιόλας, προπόνηση άπαντες είχαν αντιληφθεί πως ο Πολέτι είχε σοβαρό πρόβλημα στο ένα γόνατο, γεγονός που δεν του επέτρεπε να βάλει δύναμη και να εκτιναχτεί.

Πηγή: Kefaloniatimes.gr 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250