Αυτές οι τρεις τροφές «κλέβουν» τον ύπνο σας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 12:00

Αυτές οι τρεις τροφές «κλέβουν» τον ύπνο σας

Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας και σχετίζεται με την αυπνία

Και η ώρα περνάει… Και ο ύπνος δεν σας παίρνει. Έχετε μετρήσει «προβατάκια», έχετε δοκιμάσει και διάφορα άλλα κόλπα, αλλά ο ύπνος δεν έρχεται. Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε τη διατροφή σας ή έστω να προσέχετε τι τρώτε πριν πάτε για ύπνο;

Γιατί έχετε κατά νου πως η αϋπνία σχετίζεται και με τη διατροφή. Και αυτή σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Δείτε παρακάτω, για παράδειγμα, τρεις από τις τροφές που σας «κλέβουν» ύπνο.

1. Παγωτό

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο σας. Γενικά, οι λιπαρές τροφές πρέπει να καταναλώνονται το πρωί ή τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε. Η ζάχαρη οδηγεί σε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να σας ξυπνήσει. Αν θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι πριν τον ύπνο, προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως ένα βραστό αυγό ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

2. Ζυμαρικά

Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά πριν τον ύπνο είχαν δυσκολία να κοιμηθούν και ο ύπνος τους είχε μικρότερη διάρκεια σε σχέση με όσους έτρωγαν ρύζι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Το καστανό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά και σταθερά το σάκχαρο στο αίμα.

3. Τυρί

Τα τυριά υψηλής ωρίμανσης είναι πλούσια σε τυραμίνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί στον εγκέφαλο απελευθέρωση διεγερτικών ουσιών που καθυστερούν τη χαλάρωση. Αν θέλετε να φάτε τυρί πριν τον ύπνο, προτιμήστε ανθότυρο ή cottage που δεν έχουν τυραμίνη.