Όταν το πορτοκάλι συνάντησε το… ψαρονέφρι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012 14:59

Όταν το πορτοκάλι συνάντησε το… ψαρονέφρι

Tα εσπεριδοειδή είναι φρούτα που φλερτάρουν ασύστολα με κρέατα, σαλατικά και λαχανικά. Και δεν αναφέρομαι στο λεμόνι που είναι ο καλύτερος φίλος των ψητών, αλλά στο πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το περγαμόντο. Ένα μείγμα από όλους αυτούς του χυμούς μπορεί να κάνει το γουρουνάκι ή το κατσικάκι φούρνου απίστευτα νόστιμο. Αν όμως δεν έχετε και πολύ χρόνο στη διάθεσή σας και θέλετε να παρουσιάσετε κάτι νόστιμο και εντυπωσιακό στο κυριακάτικο τραπέζι, δοκιμάστε τη συνταγή μας.

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
ΕΥΚΟΛΟ * 20 ΛΕΠΤΑ

Συνταγή: ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ
Φωτογραφία: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΦΙΡΗΣ
Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ

Υλικά για 4-6 άτομα

3 ψαρονέφρια (900γρ.φιλέτο χοιρινού), κομμένα σε 12 ροδέλες
2 πορτοκάλια
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μέλι
60γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, χοντροκομμένα
αλάτι, πιπέρι
για τη συνοδεία:

• Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε βαρύ τηγάνι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το ψαρονέφρι μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
• Τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος. Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το κρέας με τα φιστίκια. Τα πιέζετε για να κολλήσουν πάνω στις ροδέλες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 5 λεπτά.
• Πλένετε στο μεταξύ τα πορτοκάλια τα σκουπίζετε, παίρνετε το ξύσμα τους, σε λεπτές λωρίδες με το ειδικό εργαλείο και κατόπιν τα στύβετε.
• Ανακατεύετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών με το μέλι και ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι που έχει το ζουμί από το κρέας που σοτάρατε. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά τη σάλτσα. Περιχύνετε το ψαρονέφρι με την σάλτσα, μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
• Το συνοδεύετε με πιλάφι, πασπαλισμένο με αλεσμένα αιγινίτικα φιστίκια και σπόρους ροδιού.

 




00 inkefalonia general ad 300X250