Αντίδοτο στο άγχος και στην κρίση η καθημερινή άθληση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 09:13

Αντίδοτο στο άγχος και στην κρίση η καθημερινή άθληση

Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και το καρδιαναπνευστικό σύστημαΝαι στην άθληση λένε ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι, που τα τελευταία χρόνια, αν και όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον πρωταθλητισμό ή και τον απλό αθλητισμό, φοράνε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι έτσι απλά βγαίνουν στο δρόμο αναζητώντας διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιούς αθλητικής δραστηριότητας αποτελούν τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB, μια κοινωνική ομάδα που οργανώθηκε από τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, τ. προπονητή εθνικών ομάδων και πρωταθλητή Ευρώπης, στο πλαίσιο του Αθλητικού συλλόγου Δρομέα Αμαρουσίου.

Κάθε μέρα, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, οι GR. Runners, υπό την καθοδήγηση του προπονητή, που μεταξύ άλλων διετέλεσε και Εθνικός Προπονητής υπεύθυνος για την ελληνική Εθνική Ομάδα Στίβου, ακολουθούν ένα άκρως επιστημονικό πρόγραμμα εκγύμνασης και απόλυτα εξατομικευμένο για τις ανάγκες του καθένα.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, η προπόνηση περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες επιβαρύνσεις που συνθέτουν ολοκληρωμένη άθληση, όπως αερόβιες προσαρμογές, αναπνευστικές κινητικές ασκήσεις, stretching, pilates, ασκήσεις μυϊκής συνοχής και ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπευτικές ασκήσεις αλλά και προπόνηση για αθλητικές επιδόσεις, ό,που αυτό είναι επιθυμητό.

Τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές αγωνιστικές διοργανώσεις, σε κοινωνικές - πολιτιστικές δραστηριότητες και σε εκδρομές με ψυχαγωγικό, φυσιολατρικό και προπονητικό περιεχόμενο.

Με συμμετοχή που ξεπερνάει κάθε προσδοκία, η παρουσία των μελών καθημερινά στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Σάββατο στον Εθνικό Κήπο, δίνουν μία ξεκάθαρη απάντηση πώς η άθληση έχει ανοίξει το παράθυρο αισιοδοξίας που αναζητά κανείς τις δύσκολες τούτες ημέρες.

Όπως λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος «η άθληση βελτιώνει μεταξύ άλλων τη διάθεση». Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, λόγω της έκκρισης ορμονών, αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό σύστημα, καθώς άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ έως 30% μικρότερες είναι οι πιθανότητες για πρόκληση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. «Ανάμεσα στα τόσα τρεξίματα μας, ας τρέξουμε λίγο και για την Υγεία μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαχαρόπουλος, που ήταν αυτός που εισήγαγε το θεσμό του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι η υπερβολική γύμναση, όπως το να τρέχει κανείς σε υπερμαραθώνιους, μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές βλάβες και καρδιακές αρρυθμίες.

Υπάρχει ένα «ανώτατο όριο ασφαλείας» για την καρδιολογική υγεία ερασιτεχνών αθλουμένων, το οποίο είναι μία ώρα άθλησης την ημέρα, σημειώνει.

«Όταν κάποιος γυμνάζεται περισσότερο από αυτό, όχι μόνον δεν αποκομίζει ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντιθέτως μπορεί να βλάπτει την υγεία του». Αυτό, βέβαια δεν αφορά τους συστηματικά και επιστημονικά αθλούμενους, που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό, όπως διευκρινίζει.

Πρωταγωνιστές, ωστόσο, των GR.RUNNERS CLUB είναι τα ίδια τα μέλη του, που ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, βιώνουν μοναδικές εμπειρίες και καλούν και τους υπόλοιπους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να «πάρουν» τους δρόμους.

newsbeast