Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα παραδοσιακή Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα δεν ξέρεις τι χάνεις

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 13:21

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα παραδοσιακή Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα δεν ξέρεις τι χάνεις

Μπορεί σιγά σιγά να αφήνουμε πίσω το καλοκαίρι, δεν θα αφήσουμε όμως εύκολα πίσω τα κιλά που πήραμε.

Για να τιμήσω αυτά τα τρία νέα κιλά που είδα στη ζυγαριά -και για τα οποία παρεμπιπτόντως καθόλου δεν μου καίγεται καρφί- θα σας δώσω μια συνταγή από το πιο νόστιμο πιάτο που έφαγα και ξαναέφαγα αυτό το καλοκαίρι. 

Εισαγωγή: Οι φετινές διακοπές με βρήκαν στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κεφαλλονιά. Πανέμορφη, καταπράσινη, με αέρα ιταλικό (και ραδιοφωνικούς σταθμούς επίσης), με μια αρχοντιά και μια εξωστρέφεια που συναντάς σε αυτά τα υπέροχα μέρη της δυτικής Ελλάδας.
Το στοίχημα ήταν διπλό κάθε μέρα. Πού θα πάμε ώστε να βρούμε την πιο ωραία παραλία και πού θα πάμε να φάμε παραδοσιακά αλλά όχι τουριστικά -καταλαβαίνετε τι εννοώ. 

Και αυτό το στοίχημα το κέρδισα καθεμία από τις 7 ημέρες που έμεινα. Σε κάποιο άλλο ποστ θα σας απαριθμήσω τις μαγευτικές παραλίες του νησιού. Τώρα όμως θα σας πω για το παραδοσιακό πιάτο, που -δεν περνούσε από το μυαλό μου πόσο- ήταν κολασμένα νόστιμο.

Κρεατόπιτα η Κεφαλλονίτικη. Τραγανή ζύμη τάρτας και βελούδινη γέμιση με τρυφερό κρεατάκι, μυρωδικά, ντομάτα, ρύζι. Ένα ποίημα που ερχόταν καθημερινά σε γενναία ποσότητα στο τραπέζι. Και κάθε μέρα όλοι κοιταζόμασταν στα μάτια συγκινημένοι που τρώμε κάτι τόσο συναρπαστικό. Αν θέλετε να ζήσετε την ίδια εμπειρία δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά:

1 ½ κιλό μοσχάρι σε κυβάκια
1 ½ κιλό χοιρινό σε κυβάκια
½ κιλό ρύζι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. κεφαλοτύρι
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

 
λίγη ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:

 
shutterstock

1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
αλάτι-πιπέρι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Βράζετε σε μια κατσαρόλα το κρέας και το ξαφρίζετε. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και βράζετε έως ότου μαλακώσει το κρέας.

Για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά και φτιάχνετε τα δύο φύλλα, όπως παραπάνω.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Ρίχνετε την κρύα γέμιση, αφού έχετε προσθέσει το ρύζι, και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα στους 200°C, έως ότου ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια..

Tips

1.Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή και κονσέρβας.
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε το ίδιο καλά να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.
3.Και τέλος τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας. Περί ορέξεως…
 

bovary.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ