Βρείτε τη σωστή μερίδα σε κάθε τροφή (super οδηγός)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 14:16

Βρείτε τη σωστή μερίδα σε κάθε τροφή (super οδηγός)

Αναρωτιέσαι γιατί, ενώ προσέχεις τη διατροφή σου και αποφεύγεις καθετί λιπαρό και με πολλές θερμίδες, δεν μπορείς να αδυνατίσεις; Η απάντηση μάλλον κρύβεται στο μέγεθος της ποσότητας των επιλογών σου, οι οποίες, αν και υγιεινές, δεν πρέπει ποτέ να είναι XL. Ποιες είναι οι σωστές μερίδες;

Στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνονται ημερησίως:

5 με 7 μερίδες υδατάνθρακες,
2 με 3 μερίδες πρωτεΐνη,
3 μερίδες λαχανικά και 2 μερίδες φρούτα,
2-3 μερίδες γαλακτοκομικά.

Όμως, στον πραγματικό κόσμο, ένα πιάτο στο εστιατόριο μάλλον δε θα σου δώσει τις σωστές ποσότητες
από κάθε διατροφική ομάδα. Στην πραγματικότητα, ένα πιάτο μπορεί να έχει παραπάνω μερίδες από κάποιες ομάδες τροφίμων, το οποίο μπορεί να σε δυσκολέψει.

«Στις ημέρες μας τείνουμε να τρώμε υπερβολικά ακριβώς γιατί παίρνουμε πολλά» τονίζει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ΜSc, BSc.

Δώσε προσοχή στον οδηγό που ακολουθεί και μάθε τι σημαίνει μία μερίδα από κάθε διατροφική ομάδα και πώς θα την υπολογίζεις με τα χέρια σου, όταν δε θα μπορείς να τη ζυγίζεις.

Περισσότερες μερίδες: πες ναι στα λαχανικά!Η Δέσποινα Μαρσέλου συστήνει εύρος επιλογών για να ταιριάζει σε κάθε τρόπο ζωής. Βάλε στόχο το χαμηλότερο όριο για τους υδατάνθρακες (5 μερίδες) και την πρωτεΐνη (2 μερίδες) αν δεν είσαι δραστήρια. Σε νέες έρευνες υποστηρίζεται ότι το να τρως περισσότερα λαχανικά σε ωφελεί. Επομένως, αν και οι διεθνείς συστάσεις είναι στις 5 μερίδες, η ειδικός επισημαίνει ότι δε θα σου κάνει κακό να βάλεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου.

Συρρίκνωσέ το


Όσο περισσότερα βλέπεις τόσο περισσότερα τρως. Ακόμη και οι ειδικοί της διατροφής σερβίρουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στους εαυτούς τους όταν χρησιμοποιούν μεγαλύτερα μπολ, επισημαίνεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell. Βάλε μικρότερα πιάτα και... κορόιδεψε τον εαυτό σου για να τρως λιγότερο.

Η γενιά του «καθαρού πιάτου»Η μαμά σου σου έλεγε πάντα να μην αφήνεις ποτέ τη δύναμή σου (ήτοι η τελευταία μπουκιά) και να καθαρίζεις το πιάτο σου; Είναι καλή συνήθεια, αλλά όχι αν το δικό σου είναι παραγεμισμένο.  Έτσι, η σιλουέτα σου δε θα κινδυνεύει!

Κι από πρωτεΐνη;

Πηγή: shape.gr