Αυστραλία: Μειώνει στο μισό τον φόρο στα καύσιμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2026 21:46

Αυστραλία: Μειώνει στο μισό τον φόρο στα καύσιμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Στο μισό θα μειώσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας τον φόρο στα καύσιμα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι. Ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος για τους αυτοκινητιστές που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλματώδη άνοδο των τιμών λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, συμπλήρωσε.

«Ήδη μειώνουμε από σήμερα την τιμή της βενζίνης και αυτό επειδή κατανοούμε ότι οι Αυστραλοί  πολίτες υφίστανται μεγάλη πίεση», εξήγησε ο Αλμπανέζι, ύστερα από τις  συνομιλίες που είχε με τους επικεφαλής των κλάδων των πολιτειών της χώρας

Η Καμπέρα επιβάλλει φόρο 31 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη, ο οποίος θα μειωθεί τους επόμενους 3  μήνες στο ήμισυ. Το μέτρο θα κοστίσει 2,55 δισ. δολάρια Αυστραλίας (ή αλλιώς 1,52 δισ. ευρώ) στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους αυτοκινητιστές εξηγώντας τους ότι θα συνεχιστούν οι παραδόσεις καυσίμων και ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε πόλεις της επαρχίας οφείλονται στο ότι υπάρχει πανικός στις αγορές και στο ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα επιμελητειακά.

Τα μέτρα στις Πολιτείες Βικτώρια και Τασμανία

Οι αρχές στις πολιτείες Βικτώρια και Τασμανία έχουν κάνει δωρεάν τις μετακινήσεις των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο Αλμπανέζι ζήτησε από τους αυτοκινητιστές να κάνουν ό,τι μπορούν για την εξοικονόμηση των καυσίμων αλλά και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Όσο λιγότερα καύσιμα καταναλώνουμε στις πόλεις, τόσο περισσότερα μπορούμε να στείλουμε στην επαρχία που υφίσταται πιέσεις», εξήγησε.

«Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε θα λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο  πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα θα κατατεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της αγοράς καυσίμων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση θα μπορεί να ενισχύσει τα αποθέματα της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία των αρχών, τα αποθέματα της χώρας σε βενζίνη επαρκούν για 39 ημέρες και σε ντίζελ για 30 ημέρες. Ακόμη, η κυβέρνηση θα περιορίσει το κόστος για τα φορτηγά μειώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας για τα βαρέα φορτηγά οχήματα.

enikonomia.gr




PIN KARARTISI

00 inkefalonia general ad 300X250