Γιαουρτλού κεμπάπ, το αυθεντικό!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για το κεμπάπ
- 500 γρ. κιμάς αρνίσιος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- 1 κ.σ. πάστα τομάτας
- 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μπαχάρι
- ½ κ.σ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1 κ.γ. τσιμένι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σερβίρισμα
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 τομάτες
- 4 πίτες για σουβλάκια ψημένες
- γιαούρτι
- πάπρικα καυτερή
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κεμπάπ
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5.
- Τέλος, βάζουμε την πάστα τομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι.
- Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.
- Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας.
- Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
- Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για το σερβίρισμα
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.
- Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
- Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
- Βάζουμε στο τέλος και τις τομάτες.
- Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλικομμένο, γιαούρτι και πάπρικα.
Μοιράσου: