Δείτε τα 9 πράγματα που κάνει το σώμα μας ως άμυνα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 11:37

Δείτε τα 9 πράγματα που κάνει το σώμα μας ως άμυνα

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια σύνθετη συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι το σύνολο των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού που μας προστατεύουν από όλα όσα θα μπορούσαν να μας βλάψουν.

Δείτε εννέα συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και αποτελούν μηχανισμούς άμυνας.

Χασμουρητό

Ο σκοπός του χασμουρητού είναι να κρυώσει τον εγκέφαλο αφότου έχει υπερθερμανθεί ή υπερφορτωθεί.

Φτέρνισμα

Συνήθως φτερνιζόμαστε, όταν οι ρινικές δίοδοι γεμίζουν με πολλά αλλεργιογόνα, μικρόβια, ή σκόνη. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα για να απαλλαγεί από αυτά τα «στοιχεία».

Τέντωμα

Οι άνθρωποι τεντώνονται ενστικτωδώς για να προετοιμάσουν το σώμα τους για τα φυσικά φορτία που αναμένεται να αναλάβει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το τέντωμα ενεργοποιεί τους μυς και βελτιώνει τη διάθεση.

Λόξιγκας

Όταν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα ή καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής, το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να ερεθιστεί. Αυτό, συνδέεται στενά με το στομάχι και το διάφραγμα μας. Το αποτέλεσμα είναι ο λόξιγκας.

Μυοκλονικός σπασμός

Πρόκειται για το τράνταγμα που αισθάνεται κάποιος όταν ξαπλώνει, αποκοιμιέται και το σώμα του κλονίζεται για ένα δευτερόλεπτο σαν να υπέστη ηλεκτρικό σοκ. Εκείνη τη στιγμή, όλοι οι μύες συσπώνται. Το φαινόμενο προκαλείται διότι η συχνότητα της αναπνοής σας μειώνεται και ο σφυγμός επιβραδύνει. Ο εγκέφαλός ερμηνεύει αυτές τις ενέργειες ως προάγγελο θανάτου. Για αυτό προσπαθεί να σας σώσει δίνοντάς σας ένα τράνταγμα.

Ρυτίδιασμα του δέρματος

Το φαινόμενο αυτό προκαλείται όταν το σώμα αντιμετωπίζει μια αυξημένη ποσότητα υγρασίας και καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό. Έτσι, το δέρμα των χεριών αρχίζει αμέσως να αλλάζει με τρόπο που θα καταστήσει ευκολότερο για σας να πιάσετε λείες επιφάνειες.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης συμβαίνει συχνά έπειτα από δυσάρεστες εμπειρίες. Ο εγκέφαλος διαγράφει κυριολεκτικά τις πιο θλιβερές στιγμές από τις αναμνήσεις μας.

Ανατριχίλα

Η πρωταρχική λειτουργία της ανατριχίλας είναι να μειωθεί το ποσό της θερμότητας που χάνει το σώμα μας μέσα από τους πόρους του δέρματος, οι οποίοι στη συνέχεια καθιστούν ευκολότερο να ζεσταθούμε σε κλιματολογικά αφιλόξενες συνθήκες.

Δάκρυα

Εκτός από το ότι ενεργεί ως προστασία για το βλεννογόνο του ματιού μας, όταν ξένα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με αυτό, τα δάκρυα χρησιμεύουν ως μέσο «συναισθηματικής άμυνας.»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός δημιουργεί μια νέα, ισχυρή πηγή ερεθισμού, προκειμένου να αποσπάσει ένα πρόσωπο από τον πόνο που αντιμετωπίζει.

Πηγή: brightside.me




00 inkefalonia general ad 300X250