Γιατί πεινάς περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιόδου; Γιατρός εξηγεί

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 11:40

Γιατί πεινάς περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιόδου; Γιατρός εξηγεί

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια που αφορά στον κύκλο της περιόδου τους, αφού μαθαίνουν να ζουν με αυτόν από νεαρή ηλικία.


Πράγματι, μπορεί να γνωρίζετε τις ημέρες που εμφανίζεται η πρώτη του σταγόνα, τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, το αν και πόσο πονάτε αλλά και τις λύσεις για να ξεπεράσετε τον πόνο αυτό και το πρήξιμο ή το μούδιασμα που προκαλείται.

Αυτό όμως, που ίσως δεν γνωρίζετε και τόσο καλά είναι, την αιτία ή καλύτερα τις αιτίες που εκτοξεύουν την όρεξη σας για φαγητό στα ύψη.

Γιατί αν το σκεφτείτε λιγάκι παραπάνω, θα θυμηθείτε ότι κάθε μήνα για περίπου επτά ημέρες σας κυριεύει μια λιγούρα δίχως τέλος, ικανή να σας κάνει να καταναλώσετε οτιδήποτε βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο, χωρίς να υπολογίζετε αν πρόκειται για αλμυρές ή γλυκιές γεύσεις, ούτε και τις θερμίδες τους.

Τι συμβαίνει άραγε στο σώμα εκείνη την περίοδο και πόσο αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την όρεξη σας;

Οι γιατροί Κάρολιν Ντιν και Τζορτζ Αρνολντ που εξειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία των ορμονικών μεταβολών των γυναικών εξηγούν παρακάτω.

Η κορτιζόλη – ορμόνη του στρες

Πιθανότατα να την έχετε ακούσει και άλλες φορές, καθώς πρόκειται για την ορμόνη που συνδέεται με το στρες. Το σώμα εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της περιόδου, προκειμένου να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της. Ωστόσο, αυτή είναι υπεύθυνη για την αύξηση της επιθυμίας σας για κατανάλωση γλυκών καθώς και για το περιττό λίπος γύρω από την κοιλιά. 

Η μείωση της σεροτονίνης

Με την αύξηση της κορτιζόλης, έρχεται η μείωση της σεροτονίνης, η ορμόνη που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και παράγεται στον εγκέφαλο. Για να αντισταθμίσετε αυτήν την κατάσταση, ο οργανισμός σας αρχίζει και ζητάει περισσότερο φαγητό, αφού αυτό με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σας και πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες. Αρα όσο περισσότερους καταναλώνετε, τόσο πιο ευχάριστα νιώθετε.

Η εξάντληση αποθεμάτων μαγνησίου

Καμία γυναίκα δεν μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα κατά την έμμηνο ρύση και αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους γιατρούς στα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό. Οι ορμονικές αλλαγές και το στρες καταστρέφουν αυτό το στοιχείο, με αποτέλεσμα το σώμα να «καίει» περισσότερες θερμίδες.

Η μείωση των επιπέδων προγεστερόνης

Μια από τις ορμόνες που επηρεάζουν τις γυναίκες και το σωματικό τους βάρους είναι και η προγεστερόνη, η απουσία της οποίας ή τα χαμηλά της επίπεδα συνδέονται με το φούσκωμα στην κοιλιά, την κατάθλιψη και την ακανόνιστη περίοδο. Ετσι, ο οργανισμός αναζητάει και πάλι λύσεις στο φαγητό και συγκεκριμένα στους υδατάνθρακες, που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης όπως αναφέρθηκε και πιο πριν.

bovary.gr




00 inkefalonia general ad 300X250