Η χαοτική πλωτή αγορά της Ινδονησίας, όπου οι έμποροι είναι μόνο γυναίκες

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 08:00

Η χαοτική πλωτή αγορά της Ινδονησίας, όπου οι έμποροι είναι μόνο γυναίκες

H πλωτή λαϊκή αγορά Lok Baintan έχει παράδοση αιώνων και είναι γυναικείου φύλου, με γυναίκες να στριμώχνουν τα καλάθια τους και να «πέφτουν» στο ποτάμι για πωλήσεις.

 

Εκατοντάδες στενά ξύλινα σκάφη εφοδιασμένα από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά συνωστίζονται καθημερινά σε ένα ποτάμι της Ινδονησίας, για να δημιουργήσουν μια αγορά τροφίμων που επιπλέει.

Το χωριό Lok Baintan είναι διάσημο για την περίφημη πλωτή αγορά του, που πραγματοποιείται στον ποταμό Martapura.

Εκεί συνωστίζονται πάνω από 500 σκάφη, τα οποία είναι επανδρωμένα από ντόπιες γυναίκες που καλύπτουν τα κεφάλια τους με μαντίλια σε έντονο ροζ, μπλε και πορτοκαλί χρώμα και περίεργα καπέλα.

Splash
Splash

Κυκλικά υφαντά καλάθια στριμώχνονται μέσα στα σκάφη μεταφέροντας λάιμ, πορτοκάλια, μπανάνες, τζάκφρουτ, πεπόνια και ανανάδες, καθώς και διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αυτές οι θεαματικές αεροφωτογραφίες ελήφθησαν από τον φωτογράφο Fauzan Maududdin, από μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Martapura στο χωριό Lok Baintan της Ινδονησίας.

Splash
Splash
Η πλωτή αγορά Lok Baintan: Μια κληρονομιά 500 ετών

Οι πλωτές αγορές είναι μια συνηθισμένη παράδοση σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Στην Ινδονησία οι πιο σημαντικές, αυθεντικές πλωτές αγορές είναι η Muara Kuin στον ποταμό Kuin στο Banjarmasin, και η Lok Baintan στον ποταμό Martapura στο Banjar.

Splash
Splash

Είναι προνόμιο να παρακολουθεί κανείς αυτή την αρχαία μορφή εμπορίου σε δράση, καθώς χρονολογείται από 1520. Αν και ο εκσυγχρονισμός της ζωής απειλεί το μέλλον αυτής της ιδιαίτερης αγοράς, η τοπική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει και να διατηρήσει αυτή την υπέροχη παράδοση.

Η Πλωτή Αγορά Lok Baintan ξεκινά συνήθως λίγο μετά την αυγή, πριν ακόμα ξημερώσει, και οι τελευταίες βάρκες αποχωρούν το μεσημέρι.

Splash
Splash

Οι έμποροι είναι κυρίως γυναίκες που προσφέρουν αγαθά στους πελάτες που βρίσκονται είτε στις όχθες του ποταμού, είτε σε επιβαίνουν σε σύγχρονα μηχανοκίνητα σκάφη, που ονομάζονται klotok.

Splash
Splash

Οι θηλυκές έμποροι πλησιάζουν τα klotok τους και προβάλουν τα προϊόντα τους, που κυμαίνονται από φρούτα, όπως ραμπουτάν, μπανάνες, γκουάβα και πορτοκάλια, λαχανικά όπως φύλλα μανιόκας, σπανάκι και κουνουπίδι αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες. Εκεί, πωλούνται αμέτρητα εξωτικά φρούτα, συμπεριλαμβανομένων μερικών που σπάνια βρίσκει κανείς στις μεγάλες πόλεις. 

Φυσικά, τα παζάρια στις τιμές είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παράδοσης.

Splash
Splash

Χάος είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό του επισκέπτη αυτής της αγοράς, με τα σκάφη να συγκρούονται μεταξύ τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους πελάτες. Ωστόσο, παρακολουθώντας κανείς τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, είναι απολύτως οργανωμένη και όλοι σέβονται τους κανόνες της.

O φωτογράφος Fauzan Maududdin επί τω έργω - Splash
O φωτογράφος Fauzan Maududdin επί τω έργω - Splash

Σε αυτή την αγορά οι έμποροι να σέβονται ο ένας τον άλλο: οι προσκρούσεις είναι αναπόφευκτες και μάλιστα απαραίτητες για να επικοινωνούν και να εμπορεύονται μεταξύ τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συχνά δεν χρησιμοποιούν χρήματα αλλά οι πώληση γίνεται μέσω της ανταλλαγής. Δηλαδή ανταλλάσσουν κάποιο από τα προϊόντα που έχουν για να αποκτήσουν κάποιο άλλο που χρειάζονται.

thetoc