Οι πιο επικίνδυνες τροφές για το κατοικίδιό σας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 20:20

Οι πιο επικίνδυνες τροφές για το κατοικίδιό σας

Αν έχετε κατοικίδιο, πολλές φορές θα μπείτε στον πειρασμό να του δώσετε να φάει από το πιάτο σας—ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί σε εκείνο το θλιμμένο βλέμμα που παίρνουν όταν μας βλέπουν να έχουμε καθίσει στο τραπέζι;

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες τροφές που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα κατοικίδιά σας και πρέπει να προσέχετε να μην τους τις δώσετε ποτέ.

Πολλές φορές, οι παρακάτω τροφές απλά βρίσκονται στο σπίτι και τα ζώα μπορεί να τις φάνε κατά λάθος, συνεπώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, για να αποφύγετε οποιαδήποτε δηλητηρίαση.

Οι σκύλοι, επιπλέον, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γάτες, καθώς είναι πολύ λιγότερο επιλεκτικοί με το φαγητό τους.

Σοκολάτα, καφές και καφεΐνη

Η σοκολάτα περιέχει δύο συστατικά που είναι τοξικά για τα κατοικίδιά μας: θεοβρωμίνη και καφεΐνη. Αυτά τα συστατικά παρεμβαίνουν σε διάφορες κυτταρικές διαδικασίες του ζώου και ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα και τους μύες της καρδιάς. Τα προβλήματα που θα προκληθούν μπορεί να είναι από απλοί πόνοι στην κοιλιά, μέχρι και θάνατος. Τα συμπτώματα χρειάζονται 2 με 4 ώρες για να εμφανιστούν, και συνήθως είναι η ανησυχία, η υπερβολική δίψα, η ακράτεια και ο εμετός. Αν το παρατηρήσετε αυτό, μιλήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ακόμα κι ένα μικρό κομμάτι μπορεί να είναι επικίνδυνο, οπότε αποφύγετε να δώσετε σοκολάτα και να την έχετε σε κοινή θέα σε κάθε περίπτωση.

Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη έρχεται δεύτερη μετά την σοκολάτα στις πιο συνηθισμένες αιτίας δηλητηρίασης των κατοικίδιων. Είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, τα γλυκά και το ψωμί. Επιπλέον, τη βρίσκουμε και σε προϊόντα για την προστασία των δοντιών, καθώς περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Στα σκυλιά, η ξυλιτόλη κάνει τον οργανισμό να παράγει ινσουλίνη, ρίχνοντας απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ξυλιτόλη μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 30 με 60 λεπτά μετά την κατανάλωση, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και 12 ώρες. Μπορεί να υπάρξει εμετός και σημάδια υπογλυκαιμίας, όπως υπνηλία, αδυναμία ελέγχου των κινήσεων και λιποθυμία.

Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο και βολβοί

Τα φυτά αυτής της οικογένειας είναι επικίνδυνα για τις γάτες και τους σκύλους. Περιέχουν σουλφοξείδια που, όταν βρεθούν στον οργανισμό του ζώου, διασπούν τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα μικρό κομματάκι κρεμμυδιού μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό. Και δεν υπάρχει διαφορά αν είναι ωμά ή μαγειρεμένα. Τα πιο συχνά συμπτώματα, που ίσως εμφανιστούν μέσα σε λίγες μέρες, να είναι ο εμετός, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά και έλλειψη όρεξης. Το ζωάκι σας μπορεί να αναπτύξει αναιμία, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτές τις τροφές.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι δηλητηριώδες για τα ζώα. Βέβαια, εκτός από τα αλκοολούχα ποτά, το αλκοόλ βρίσκεται στα σάπια μήλα, σε ορισμένα μούρα και στη μη μαγειρεμένη ζύμη. Το αλκοόλ στα ζώα λειτουργεί με παρόμοια τρόπο όπως στους ανθρώπους: απορροφάται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και φτάνει γρήγορα στον εγκέφαλο. Μέσα σε μία ώρα, το κατοικίδιο μπορεί να δείξει συμπτώματα κατάθλιψης, δυσκολία στις κινήσεις, υπνηλία και αυξημένη θερμοκρασία. Μπορεί ακόμα και να πέσει σε κώμα. Χρειάζεται άμεση φροντίδα και θεραπεία για να γίνει καλύτερα.

Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι αποξηραμένες τους παραλλαγές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι στα σκυλιά—αλλά όχι σε όλα τα σκυλιά. Κάποια είδη μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλα μπορεί να πεθάνουν τρώγοντας μόνο λίγο. Τα συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια και έλλειψη όρεξης, άρα θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα σταφύλια σε κάθε περίπτωση.

Ξηροί καρποί μακαντέμια

Οι καρποί μακαντέμια είναι πολύ υγιεινοί για τους ανθρώπους, αλλά δηλητηριώδεις για τα ζωα. Κάποιες αναφορές λένε ότι ακόμα και σε μικρή ποσότητα, μπορούν να δημιουργήσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, εμετό, δυσκολία στον έλεγχο των κινήσεων, τρέμουλο, πυρετό και πόνους στην κοιλιά. Ευτυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, τα ζώα επανήλθαν με θεραπεία, και δεν έχει συμβεί κάποιος θάνατος.