Ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα!

Συστατικά
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή 1 λίτρο νερό με 2 κύβους ζωμό λαχανικών
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
- 2 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ρύζι για ριζότο
- 1 κούπα κρασί λευκό για το ριζότο
- 400 γρ γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
- ½ κούπα κρασί λευκό για τις γαρίδες
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγη παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα και λίγο για τις γαρίδες
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό μέχρι λίγο πριν βράσει. Τον κρατάμε ζεστό καθώς φτιάχνουμε το ριζότο.
- Σε μια κατσαρόλα στενή και ψηλή που την ζεσταίνουμε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις μισές μελιτζάνες.
- Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε από την κατσαρόλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με άλλη 1 κ.σ. λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Όταν και αυτές πάρουν καλό χρώμα τις αφαιρούμε και τις προσθέτουμε μαζί με τις άλλες.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα οπότε σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό. Θέλουμε να το δούμε να γίνεται διάφανο.
- Τη στιγμή εκείνη προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο.
- Ξεκινάμε και προσθέτουμε το ζωμό με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
- Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί η μια πριν προσθέσουμε την επόμενη.
- Αυτό θα μας πάρει 15-20 λεπτά. Να ξέρουμε επίσης ότι το ριζότο πρέπει να σερβιριστεί σχεδόν αμέσως και δεν μπορεί να περιμένει.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τις γαρίδες.
- Σε ένα τηγάνι που καίει σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσουμε γιατί θα σκληρύνουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε μέσα το τυρί, τις μελιτζάνες και τις γαρίδες και το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
- Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.
Μοιράσου: