Ritz: Το ξενοδοχείο της χλιδής και των θρύλων ανοίγει ξανά τις πόρτες του (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 22:30

Ritz: Το ξενοδοχείο της χλιδής και των θρύλων ανοίγει ξανά τις πόρτες του (εικόνες)

Μετά από τέσσερα χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια, το πλέον εμβληματικό ξενοδοχείο του Παρισιού, το Ritz, άνοιξε και πάλι τις μεγαλοπρεπείς πόρτες του.


Το ξενοδοχείο παραδόθηκε σαν καινούριο με φρέσκο το βουλοκέρι της αρχικής του ομορφιάς και χλιδής.

ο Ελβετός ξενοδόχος Σεζάρ Ριτζ
ο Ελβετός ξενοδόχος Σεζάρ Ριτζ

Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών ξενοδοχείων του κόσμου και αποτελεί πολυτελή προορισμό από το 1898, όταν ο Ελβετός ξενοδόχος Σεζάρ Ριτζ υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες.

Η ηράκλεια προσπάθεια της ανακαίνισης ολοκληρώθηκε προ ημερών, ενώ διατηρήθηκε αυτούσια η αρχική του πρόσοψη. Το φιλόδοξο σχέδιο του Ζιλ Αρντουέν Μανσάρ, του επικεφαλής αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου 17ου, έθεσαν τόσο τον βασιλιά όσο και τη χώρα στην πρωτοπορία της αίγλης, του πολιτισμού και της μόδας, στα τέλη του δέκατου έβδομου και στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα. Το Ritz έκανε το ίδιο για το Παρίσι στις αρχές του εικοστού.

Με μια εξαιρετική διασταύρωση πλούτου και ευθυμίας στη χρυσή εποχή της τζαζ και με μια φήμη για απαράμιλλη εξυπηρέτηση, το ξενοδοχείο και τα μπαρ έχουν φιλοξενήσει λογοτέχνες, όπως τον Μαρσέλ Προυστ, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ.

Στους βελούδινους καναπέδες του ο Όσκαρ Ουάιλντ αποδοκίμασε τις ηλεκτρικές απλίκες και η Μπάρμπαρα Χάτον διαμαρτυρόταν για την καθίζηση του στρώματος της. Στο Μπαρ Χέμινγουεϊ η αίσθηση του συγγραφέα διατηρείται μέσα από το διάκοσμο με τις προσωπικές του φωτογραφίες. Ένας γοητευτικός ένστολος Χέμινγουεϊ ανάμεσα σε τολύπια καπνού. 

Στη διάρκεια της τριετούς γερμανικής κατοχής το μισό ξενοδοχείο επιτάχθηκε από τους Ναζί . Εγκαταστάθηκαν στα άνετα δωμάτια, παράγγελναν φουα-γκρα και άδειασαν τα κελάρια με το Chateau Lafite. Παρά την έλλειψη τροφίμων οι εργαζόμενοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες διατηρώντας τον επαγγελματισμό τους, προκειμένου να κρατήσουν σε όσο πιο υψηλά επίπεδα το ξακουστό εστιατόριο L’ Espadon.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που συνεχίστηκε να γράφεται με φιλοξενούμενους από τον Σάχη του Ιράν και τον Τζορτζ Μπους, τους όμορφους και διάσημους του Χόλιγουντ μέχρι την αδικοχαμένη Νταϊάνα και τον σύντροφο της Ντόντι αλ Φαγέντ.(είχε αγοραστεί το 1979 από τον πατέρα του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ αντί του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων). 

Στη διάρκεια της ανακαίνισης μηχανικοί, διακοσμητές, και ερευνητές «ξεσκόνιζαν» κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να βρουν τις πρωτότυπες αποχρώσεις του πράσινου και του ροζ με τις οποίες ντύθηκαν οι υπερπολυτελείς σουίτες. Ένα ξενοδοχείο που θυμίζει Βερσαλλίες, αλλά με θέα την πλατεία Βαντόμ.

Με 600 εργαζόμενους και το ησυχαστήριο ομορφιάς της Chanel το καινούριο Ritz δεν είναι τυχαίο ότι «ξάπλωσε» και στις σελίδες της αμερικανικής έκδοσης της Vogue. Για τις ανάγκες της φωτογράφησης επιστρατεύτηκε το καστ της σειράς «Versailles», από τον Τζορτζ Μπλάγκντεν ως Λουδοβίκο 17ο, την Άννα Μπριούστερ ως Μαντάμ ντε Μοντεσπάν και τη Νοέμι Σμιτ ως την Ανριέτ, την ερωμένη του Λουδοβίκου. Τίτλος του αφιερώματος; «Vive le Ritz!»

 

Coco Chanel suite
Coco Chanel suite
Suite César Ritz
Suite César Ritz
Suite F. Scott Fitzgerald
Suite F. Scott Fitzgerald
Suite Vendôme
Suite Vendôme

thetoc.gr