Πώς να διαφυλάξουμε τα συστατικά των λαχανικών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 09:38

Πώς να διαφυλάξουμε τα συστατικά των λαχανικών

Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών προσθέτει χρώμα, γεύση και βιταμίνες στο πιάτο μας! Από τη συγκομιδή έως τη στιγμή που θα φτάσουν στο τραπέζι μας, χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, και είναι στην κυριολεξία στο «χέρι μας» να διατηρήσουμε το υπόλοιπο!

Store it! Είναι σημαντικό να μην διατηρούμε τα λαχανικά μας σε πολύ ζεστό περιβάλλον . Λαχανικά όπως το κρεμμύδι και η πατάτα πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό περιβάλλον, ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο ψυγείο. Επίσης, όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αποθήκευσης από τη στιγμή της αγοράς, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν φρέσκα!

Freeze it! Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει πως τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερη! Ενώ στο ψυγείο η απώλεια ορισμένων βιταμινών φτάνει το 50% σε 4 ημέρες, στην κατάψυξη το ίδιο ποσοστό χάνεται μέσα σε 1 χρόνο!

Steam it! Βράσιμο, σοτάρισμα, τηγάνισμα, προκαλούν μεγάλο ποσοστό απώλειας βιταμινών, μείωση των συνολικών διαλυτών πρωτεϊνών και χλωροφύλλης, γλυκοζινολικών ενώσεων και ολική απώλεια καροτενοειδών. Το μαγείρεμα στον ατμό συγκρατεί το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των παραπάνω διατηρώντας τις διατροφική αξία στο μέγιστο!

Dress it! Τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε κάθε γεύμα. Λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα, βοηθάει στην απορρόφηση βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα οι ιδιότητες του λυκοπενίου που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και είναι το αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση ελεύθερων ριζών, ενεργοποιούνται όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο!