Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 13:05

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη

Δεν θα απέχετε, φυσικά, από το όργιο κρεατοφαγίας στο οποίο θα επιδοθούν μερικά εκατομμύρια Ελληνες, την Τσικνοπέμπτη.

Αν σχεδιάζετε να ψήσετε στο σπίτι σας, μερικά βασικά πράγματα θα σας  χρειαστούν.

Μη χρησιμοποιήσετε κάρβουνα για το ψήσιμο. Είναι γνωστό ότι στο τηγάνισμα, στο ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα.
Αυτό το «καρβουνιασμένο» τμήμα του κρέατος με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα είναι ο εχθρός μας και το ψήσιμο στα κάρβουνα προκαλεί το σχηματισμό των περισσότερων τέτοιων ενώσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την επικινδυνότητα;
1. Να βάλουμε αρωματικά χόρτα: Όταν τα κρέατα μαρινάρονται πριν από το ψήσιμο, ο κίνδυνος δημιουργίας καρκινογόνων ουσιών μειώνεται. Η χρήση ορισμένων χόρτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες για τη μαρινάδα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, δεντρολίβανου, ρίγανης, βασιλικού, θυμαριού συστήνεται όχι μόνο λόγω της επιπρόσθετης νοστιμιάς που προσθέτει στα φαγητά αλλά και λόγω του ότι μειώνει ουσιαστικά τη σύνθεση καρκινογόνων ουσιών.


2. Να γυρίζουμε συχνά: Το κρέας πρέπει να γυρίζεται συχνά όταν είναι στη σούβλα, στη σχάρα ή στα κάρβουνα για να αποφεύγονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό ψήσιμο ή καβούρδισμα.


3. Να ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά: Είναι καλύτερα το κρέας να ψήνεται αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες και με λίγο ή χωρίς κάψιμο ή καβούρδισμα


4. Να μην κάνουμε σάλτσα από τους ζωμούς των κρεάτων που ψήνονται. Τα υγρά από κρέατα που ψήνονται, περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις ετεροκυκλικών αμινών και είναι καλό να τα αποφεύγουμε.


5. Να βγάλουμε το λίπος: Αφαιρέστε το λίπος από παϊδάκια και το χοιρινό και αποφύγετε να καταλώσετε το δέρμα από το κοτόπουλο.


6. Να τα φάμε με σαλάτες: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών που έχουν τα λαχανικά, πρέπει να συνοδεύσουν το κρεατάκι μας. Φτιάξτε μια πλούσια σαλάτα και χρωματίστε την με φρούτα και ρόδι.

Μυστικό: Κόψτε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο στα δύο και ψήστε το με τα παϊδάκια:


Πηγή: iefimerida