6 τρόποι να ενθαρρύνετε τους παππούδες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 12:47

6 τρόποι να ενθαρρύνετε τους παππούδες

Η γιαγιά και ο παππούς είναι δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού σας, παρόλο που ενδεχομένως θα έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι κακομαθαίνουν τα παιδιά και ανακατεύονται στην ανατροφή.  Οι σύγχρονοι παππούδες και οι γιαγιάδες βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς ασχολούνται ενεργά με τα παιδιά, ελαφρύνοντας αρκετά το πρόγραμμα των γονιών . Αυτή η βοήθειά τους είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν εργάζονται και οι δυο γονείς, αφού έτσι γλιτώνουν από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, αυτό του να πληρώνουν μια νταντά.

 Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ενός στενού δεσμού των παππούδων με τα παιδιά, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά και είναι μια πολύ καλή επιρροή. Η αγάπη που δείχνουν στα εγγόνια τους, τους κάνει να αισθάνονται απίστευτα ασφαλείς και ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξή τους. Οι διανυκτερεύσεις για παράδειγμα στο σπίτι των παππούδων μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι συνήθως οι παππούδες έχουν χρόνο και διάθεση για παιχνίδι και ανάγνωση. Τέτοιου είδους δραστηριότητες λοιπόν βελτιώνουν τις αναπτυξιακές και μαθησιακές ικανότητες των παιδιών.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που οι σχέσεις δεν είναι όπως τις φανταζόταν; Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και τη φυσική απόσταση, μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν έναν πιο στενό δεσμό με τους παππούδες τους. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Συχνές επισκέψεις

Αν οι παππούδες του παιδιού σας ζουν κοντά, προσπαθήστε παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά σας να τους επισκέπτεστε συχνά. Ενθαρρύνετε επίσης κι εκείνους να έρχονται να επισκέπτονται τα εγγόνια τους. Ένα γλυκό καλωσόρισμα θα τους κάνει να νιώσουν άνετα. Αν πάλι μένουν στο χωριό, προγραμματίστε τακτικές εκδρομές για να τους δείτε.

Μείνετε σε επαφή με την τεχνολογία

Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο, τα e-mail, το Skype, κλπ, ώστε να μιλάτε, να γράφετε ή να στέλνετε φωτογραφίες ο ένας στον άλλον. Αν οι παππούδες δεν διαθέτουν υπολογιστή, μπορείτε πάντα να γράφετε και να στέλνετε γράμματα παραδοσιακά μαζί με φωτογραφίες και Dvd των παιδιών.

Να τους επιτρέπετε να συμμετέχουν στην φροντίδα των παιδιών

Οι παλιοί έχουν γνώση και ξέρουν! Να θυμάστε πώς είναι οι γονείς σας ξέρουν πολύ καλά πώς να φροντίσουν ένα μωρό. Αν φοβούνται επειδή έχουν περάσει χρόνια, αναθέστε τους να κάνουν κάτι απλό, όπως το να διαβάσουν ένα παραμύθι στο μωρό. Έτσι σιγά σιγά θα ανακτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Ζητήστε την συμβουλή τους

Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με τις απόψεις τους και τις θεωρείτε οπισθοδρομικές, θα χαρούν πολύ όταν καταλάβουν πώς υπολογίζετε την γνώμη τους.

Αφήστε τους να μεταδώσουν τη γνώση τους

Πολλοί παππούδες και γιαγιάδες έχουν χόμπι ή ειδικές ικανότητες - όπως το πλέξιμο, ξυλουργική ή το μαγείρεμα – και θέλουν πολύ να τα μεταδώσουν στα εγγόνια τους. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στα παιδιά ώστε να μάθουν αυτές τις δεξιότητες από τους παππούδες τους.

Προνοήστε για τους καυγάδες

Συχνά παρατηρούνται συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παππούδων στο θέμα της πειθαρχίας καθώς οι πρώτοι θεωρούν πώς οι δεύτεροι είναι πολύ επιεικείς. Για αυτό φροντίστε να έχετε ξεκαθαρίσει την θέση σας από την αρχή.

Πηγή: baby.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250