Η μπύρα ως «φάρμακο» -Τα απρόσμενα οφέλη της για τον οργανισμό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 21:54

Η μπύρα ως «φάρμακο» -Τα απρόσμενα οφέλη της για τον οργανισμό

Οπως όλα τα αλκοολούχα ποτά έτσι και η μπύρα δεν φημίζεται για τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Κι όμως, το αγαπημένο ποτό πολλών ανθρώπων σε μέτριες ποσότητες μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» του οργανισμού σε διάφορες παθήσεις.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Η μπύρα είναι ένα από τα λίγα ποτά που περιέχουν φυτικές ίνες, διότι προέρχεται από ζύμωση κριθαριού και σιταριού. Αυτά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτές συνδέονται με το λίπος και δρουν ως φυσικό καθαρτικό. Προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμη προάγουν την απώλεια βάρους. Επιπλέον, φυτικές ίνες σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, γεγονός που αποτρέπει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού .

Ανακουφίζει από το άγχος

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή μέρα στη δουλεία. Αν πίνετε μπύρα για να ανακουφιστείτε από το στρες, η επιστήμη σας διαβεβαιώνει πως καλά κάνετε καθώς το σώμα σας δημιουργεί «αντίγραφα ασφαλείας».

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, αιτίες που είναι υπεύθυνες για προβλήματα της καρδιάς. Ερευνητές από της Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, ενώ μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μειώνει το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2

Η μπύρα, παράλληλα, βοηθά στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν μπύρα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λυκίσκος περιέχει συστατικά που ονομάζονται humulones . Αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν το σχηματισμό του διαβήτη.

Μια ξεχωριστή μελέτη σχετικά με τη γήρανση αποκάλυψε πως η μπύρα έχει τα ίδια οφέλη με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Προστατεύει από φλεγμονές και λοιμώξεις

Λέγετε πως η μπύρα θα μπορούσε να αποτρέψει τις βακτηριακές λοιμώξεις. Ο λυκίσκος, το οποίο είναι ένα σημαντικό συστατικό σε παραγωγή μπύρας, έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες. Καταναλώνοντας μία εύλογη ποσότητα μπύρας την ημέρα θα μπορούσε να γίνει πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των κοινών κρυολογημάτων και της γρίπης. Οι ενώσεις στον τομέα του λυκίσκου προστατεύουν επίσης από τη φλεγμονή.

Διατηρεί δυνατούς τους μύες

Ενα μπουκάλι μπύρα κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας. Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ της πυκνότητας του ισχίου των οστών και την κατανάλωση μπίρας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπύρας θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα οφέλη της, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Για να μεγιστοποιηθεί η θετική επίδραση του στα οστά, πίνετε με μέτρο.

Γεμάτη θρεπτικά συστατικά

Η σκούρα μπίρα περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες είναι ο ένοχος πίσω από τη γήρανση και ανίατες ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Οι ίδιες θρεπτικές ουσίες κρατούν τους μυς ισχυρούς και εύκαμπτους.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση σε μέτριες ποσότητες μειώνουν την κακή χοληστερόλη στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε υγιή καρδιά και αρτηρίες.


iefimerida.gr