Φαγητό το βράδυ; Οι 7 τροφές που πρέπει να αποφύγεις πριν κοιμηθείς!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 22:39

Φαγητό το βράδυ; Οι 7 τροφές που πρέπει να αποφύγεις πριν κοιμηθείς!

Η κατανάλωση φαγητού αμέσως πριν ξαπλώσεις το βράδυ αποτελεί την καλύτερη συνταγή για την αύξηση βάρους και τον κακό ύπνο, ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον ιστό του λαιμού και του οισοφάγου σου.

 

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία συμβαίνει όταν τα πεπτικά υγρά ανεβαίνουν στο στήθος και το στόμα σου και προκαλούν μία αίσθηση καψίματος. Υπάρχει, όμως, και αυτή που ονομάζεται «αθόρυβη παλινδρόμηση», η οποία έχει τις ίδιες αιτίες αλλά όχι και τα συνήθη συμπτώματα. Αντί για δυσπεψία, οι πάσχοντες νιώθουν πονόλαιμο, χρόνιο βήχα και δυσκολία στην κατάποση.

Σχεδόν το 50 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν αθόρυβη παλινδρόμηση και δεν το γνωρίζουν, όπως αναφέρει η ωτορινολαρυγγολόγος Jamie Koufman, MD, η οποία μελετά και αντιμετωπίζει την πάθηση αυτή για περίπου 30 χρόνια.

«Ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι, μακράν, η ώρα που οι άνθρωποι τρώνε βραδινό», αναφέρει η Koufman.

Συμβουλεύει, λοιπόν, να μην τρώμε το βραδινό μας γεύμα αργότερα από 3 ώρες προτού πέσουμε για ύπνο. Ακόμα και αν το κάνεις ήδη, να έχεις στο νου σου ότι και η κατανάλωση των σνακ αργά το βράδυ μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να κάνεις μία τελευταία επίσκεψη στο ψυγείο ή σε κάποιο ράφι της κουζίνας σου πριν ξαπλώσεις το βράδυ, σου δίνουμε μία λίστα με 7 τροφές που είναι καλύτερο να αποφύγεις εκείνη τη στιγμή της αδυναμίας:

Αλκοόλ

Το αλκοόλ χαλαρώνει τις βαλβίδες που συνδέουν στο στομάχι με τον οισοφάγο. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα σου δεν μπορεί να κρατήσει την τροφή στο σημείο που πρέπει. «Όταν πίνεις αλκοόλ πριν τον ύπνο, πηγαίνεις γυρεύοντας για μία παλινδρόμηση», τονίζει η Koufman.

Σόδα ή αναψυκτικά

Δεν μπορείς να λάβεις περισσότερο οξύ από οτιδήποτε υπάρχει στη φύση, σύμφωνα με την Koufman. Το οξύ αυτό καταστρέφει τις βαλβίδες που αναφέραμε και παραπάνω. Επίσης, το ανθρακικό αυξάνει την πίεση στο στομάχι σου.

Σοκολάτα

Συγκεκριμένες γεύσεις είναι πλούσιες σε λιπαρά, τα οποία χαλαρώνουν τις βαλβίδες, ενώ περιέχουν καφεΐνη και ένα λιγότερο γνωστό διεγερτικό, που ονομάζεται θεοβρωμίνη, καθιστώντας τη σοκολάτα ένα τριπλό κίνδυνο.

Τυρί

Πρόκειται για ακόμα μία λιπαρή τροφή, αλλά αν δεν μπορείς να αντισταθείς, να έχεις στο νου σου ότι τα πιο σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα παλινδρόμησης σε σύγκριση με τα πιο μαλακά, όπως η φέτα και η μοτσαρέλα(και ναι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να φας εκείνο το τελευταίο κομμάτι της πίτσας που έμεινε).

Ξηροί καρποί

Όταν μιλάμε για παλινδρόμηση, το λίπος είναι λίπος, είτε είναι κορεσμένο είτε ακόρεστο. Οπότε, αν και οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιεινές δόσεις ακόρεστων λιπαρών, θα πρέπει να τους αποφεύγεις προτού κοιμηθείς. Τα κάσιους, τα καρύδια, τα καρύδια μακαντάμια και τα αράπικα φιστίκια είναι τα χειρότερα, σύμφωνα με την Koufman, ενώ τα φιστίκια και τα αμύγδαλα δεν είναι και τόσο κακά.

Τα εσπεριδοειδή

Είναι επίσης εξαιρετικά όξινα. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι ή πράσινου μήλου αποτελούν τις χειρότερες επιλογές που μπορείς να κάνεις, αλλά κάποιοι μπορούν να φάνε κόκκινα μήλα χωρίς να έχουν πρόβλημα μετά- εξαρτάται λοιπόν από το άτομο.

Καφές

Όχι μόνο είναι εξαιρετικά όξινος, αλλά η καφεΐνη που περιέχει δημιουργεί επιπλέον οξέα στο στομάχι σου. Αν πρέπει να πιεις, να προτιμήσεις ντεκαφεϊνέ, που έχει χαμηλότερα επίπεδα οξέως.

Ποιες επιλογές λοιπόν σου έχουν απομείνει για τη λιγούρα του βραδιού;
Η Koufman προτείνει να καταναλώσουμε οτιδήποτε είναι χαμηλό σε λιπαρά, όπως οι μπανάνες, ένα μπολ με γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το αγαπημένο της, το χαμομήλι. «Είναι χαλαρωτικό. Νιώθεις ότι σε γεμίζει και ηρεμεί το στομάχι σου», εξηγεί.

shape.gr



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ