Γιατί το "Take me to church" παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια και το 2015

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 11:01

Γιατί το "Take me to church" παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια και το 2015

Ακόμη ένας Ιρλανδός κατάφερε να σκαρφαλώσει στο Billboard Hot 100 από το 2013 και να μείνει εκεί μέχρι και σήμερα. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν ήταν ο Bono. Ο Hozier που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1990, είναι ο καλλιτέχνης που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο YouTube, και τώρα έχει κάνει κατάληψη στα charts ανά τον κόσμο.


Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Andrew Hozier Byrne, πιο γνωστός ως Hozier, άρχισε να γίνεται γνωστός με το "Take me to church", όταν κυκλοφόρησε το κομμάτι το Σεπτέμβριο του 2013. Το τραγούδι "έσπασε" τα charts, αφού έγινε πολύ γρήγορα No 1 μένοντας στην κορυφή για εντυπωσιακά μεγάλο διάστημα.

Στιχουργικά το τραγούδι είναι μια μεγάλη αλληγορία, έχει πει ο Hozier, και συγκρίνει τους εραστές με τη θρησκεία. "Take me to church I'll worship like a dog at the shrine of your lies I'll tell you my sins and you can sharpen your knife Offer me that deathless death Good God, let me give you my life."

Μιλώντας στο The Irish Times, ο τραγουδιστής είπε: «Το να ερωτευτείς ή να είσαι ερωτευμένος, είναι ένας θάνατος, ένας υπέροχος θάνατος»

Ο Hozier όμως, άρχισε να κερδίζει προσοχή με την κυκλοφορία του βίντεο για το "Take me to church", το οποίο σκηνοθέτησε ο Brendan Canty. Το βίντεο επικρίνει την βίαιη καταστολή των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών ατόμων στη Ρωσία. «Μεγαλώνοντας στην Ιρλανδία, η εκκλησία ήταν πάντα παρούσα - η υποκρισία, η πολιτική δειλία...» δήλωσε ο Hozier στο περιοδικό Billboard. «Το βίντεο έχει το ίδιο θέμα - Μια οργάνωση που υπονομεύει την ανθρωπότητα»

https://www.youtube.com/watch?v=MYSVMgRr6pw

Το κομμάτι γράφτηκε στον απόηχο το χωρισμού του με την πρώτη κοπέλα του και είναι παράλληλα ένα ερωτικό τραγούδι αλλά και μια κλεφτή ματιά στην αμαρτία. Ο Hozier έχοντας πολλές επιρροές από τον άθεο συγγραφέα Christopher Hitchens, περιέγραψε το κομμάτι στον Guardian ως «ένα τραγούδι για να χάσεις την πίστη σου στη θρησκεία».

Ο στίχος «I was born sick, but I love it. Command me to be well» ήταν εμπνευσμένος από το ποίημα του ελισαβετιανού δραματουργού Fulke Greville του 1554 "Chorus Sacerdotum", το οποίο μιλάει για την ανθρωπότητα που «δημιούργησε αρρώστους και τους διέταξε να είναι υγιείς».

Ο Hozier εξήγησε την έννοια του τραγουδιού στο The Cut: «Η σεξουαλικότητα, με προσανατολισμό - ή ανεξαρτήτως προσανατολισμού είναι ό,τι πιο φυσικό στον κόσμο», είπε. «Το να κάνεις έρωτα, είναι ένα από τα πιο ανθρώπινα πράγματα, αλλά ένας οργανισμός όπως η εκκλησία, μέσα από το δόγμα της μπορεί να υπονομεύσει την ανθρωπότητα με το να διδάσκει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ντροπή, ότι είναι αμαρτία, ή ότι προσβάλλει το Θεό. Το τραγούδι είναι για την υποστήριξη του εαυτού μας και την ανάκτηση της ανθρωπιάς μας μέσα από μια πράξη αγάπης».

803567 667455ca43e3a636faf03f308cf02545

Ο Hozier πρόσθεσε ότι το τραγούδι δεν είναι μια επίθεση στην πίστη. «Ερχόμενος από την Ιρλανδία, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα κομμάτι πολιτισμικού hangover από την επιρροή της εκκλησίας. Πολλοί άνθρωποι κουβαλάνε μεγάλο βάρος στις καρδιές τους και μια απογοήτευση και όλα αυτά τα σκατά, τα μεταφέρουν από γενιά σε γενιά», εξήγησε.«Το τραγούδι είναι ακριβώς γι 'αυτό - για να ξαναβρούμε την ανθρώπινη φύση μας και να διεκδικήσουμε την αγάπη».

Το τραγούδι "έντυσε" μουσικά ένα δημοφιλές διαφημιστικό του 2014 για τα ασύρματα ακουστικά Beats. Το σποτ δείχνει τον σταρ του ΝΒΑ LeBron James να επιστρέφει στην πατρίδα του, στο Άκρον του Οχάιο και να θυμάται τα παιδικά του χρόνια. Ο James είχε επιστρέψει πρόσφατα στην τοπική ομάδα του NBA, τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Μια φωνή λέει, «μην ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες», ενώ το τραγούδι παίζει στο background, με έμφαση στον ισχυρό δεσμό μεταξύ του James και της πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=YCOgaWSfxxs

Ήταν το πιο πολυακουσμένο κομμάτι στο Spotify για το 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τραγούδι μεταδόθηκε πάνω από 87 εκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Hozier τραγούδησε το "Take me to church" στα βραβεία Grammy 2015, όπου ήταν υποψήφιο για το τραγούδι της χρονιάς (κέρδισε ο Sam Smith με το "Stay With Me"). Προς το τέλος του τραγουδιού, η φωνή του ενώθηκε με της Annie Lennox, για να περάσουν μαζί στο "I put a spell on you".

https://www.youtube.com/watch?v=HZEChv1AaOk

O Hozier έγραψε το τραγούδι τον Ιανουάριο του 2013 και ηχογράφησε τα φωνητικά στη σοφίτα του στις 3 το πρωί.

lifo.gr