Ποιες είναι οι τέσσερις πιο εθιστικές τροφές;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 23:15

Ποιες είναι οι τέσσερις πιο εθιστικές τροφές;

Συχνά πυκνά ακούμε ανθρώπους γύρω μας να λένε πως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη σοκολάτα. Ίσως όμως και να έχουν δίκιο, καθώς η απολαυστική σοκολάτα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, είναι πραγματικά εθιστική!

 

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές, αυτές δηλαδή που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη) ή πρόσθετα λιπαρά, πυροδοτούν διατροφικές συμπεριφορές που ανταποκρίνονται τρόπον τινά στα κριτήρια του εθισμού. Αντιθέτως, τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως το καστανό ρύζι, δεν έχουν τέτοια επίδραση.

Δηλαδή, όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και όλες οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να οδηγήσουν στον «εθισμό»; Όχι, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που εκπόνησαν τη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, ώστε να καταλήξουν στη λίστα με τις πιο εθιστικές τροφές. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταλήγει σε μια τέτοια σαφή λίστα, αν και τα ευρήματα ίσως δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς στη μελέτη συμμετείχαν μόνο φοιτητές.

Οι τέσσερις πιο εθιστικές τροφές που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας ήταν:

1. Η πίτσα
2. Η σοκολάτα
3. Οι τηγανητές πατάτες/τα πατατάκια
4. Τα μπισκότα

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρέθηκαν το καστανό ρύζι, τα μήλα, τα φασόλια και τα καρότα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος συσχετίζεται με τις πιθανότητες να υποπέσει κάποιος σε διατροφικές ατασθαλίες. Τα άτομα με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν την τάση να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν κατά πόσο ο εθισμός σε μία ή περισσότερες τροφές οδηγεί στην άνοδο του Δείκτη Μάζας Σώματος, ή αντιθέτως αν ο υψηλός Δείκτη Μάζας Σώματος επηρεάζει τις διατροφικές τάσεις. Να σημειωθεί πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων κάλυπτε όλες τις κατηγορίες βάρους (λιποβαρείς έως παχύσαρκοι).

Ζητήθηκε λοιπόν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για τον εθισμό στο φαγητό (Yale Food Addiction Scale – YFAS) και στη συνέχεια να υποδείξουν ποιες είναι οι τροφές στις οποίες δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν, επιλέγοντας από μια λίστα 35 προϊόντων με διαφορετική διατροφική αξία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν ποια είναι η αναλογία θρεπτικών συστατικών (π.χ. γραμμάρια λιπαρών, ζάχαρη) σε αυτές τις τροφές. Όπως διαπιστώθηκε, οι πλέον εθιστικές τροφές ήταν αυτές με τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.


neolaia.gr